80% dintre managerii romani mizeaza pe imbunatatirea nivelului serviciului datoriei in urmatoarele 12 luni si nimeni nu a dat un raspuns negativ la aceasta intrebare, se arata intr-un studiu Deloitte.
Totodata, doar un sfers dintre directorii financiari chestionati se asteapta ca datoriile companiilor sa creasca semnificativ in urmatorii trei ani.
Totusi, 60% dintre respondentii romani considera in continuare ca mediul actual este marcat de o incertitudine economica si financiara peste nivelul normal, ridicat sau foarte ridicat.
Majoritatea directorilor financiari din Romania au incredere in capacitatea companiilor lor de a-si onora datoriile la scadenta, in urmatorii trei ani.
70% dintre directorii financiari au o aversiune ridicata fata de risc, si tot 70% dintre ei asteapta un nou val de fuziuni si achizitii in Romania, in urmatoarele 12 luni.
Intrebati despre perspectivele financiare fata de acum trei luni, 40% dintre directorii financiari s-au declarat optimisti.
Potrivit studiului, majoritatea companiilor se vor concentra pe pietele curente, iar 71% dintre respondenti vizeaza venituri in crestere. Totusi, piata locala ramane principalul contributor la cresterea veniturilor companiei.
„Chiar daca o serie de indicatori economici indica posibila iesire din criza economica, ea persista in strategiile directorilor financiari. Rezultatele indica o crestere a optimismului in privinta perspectivelor economice si financiare, precum si accelerarea dinamismului pe piata locala. Este evident, insa, ca la unison cu sentimentul din regiune, criza care a lovit lumea acum trei ani este inca proaspat in mintea lor”, considera Pieter Wessel, Partener Taxe, Deloitte Romania.
La nivelul regiunii, aproape jumatate dintre participantii la studiu spun ca isi vor concentra atentia cu precadere asupra cresterii veniturilor din pietele existente in 2011, in timp ce 17% se vor axa pe noi piete. In acelasi timp, 62% dintre respondenti considera ca piata locala reprezinta principala sursa de crestere a veniturilor, urmata de regiunea central-europeana (16%) si de Marea Britanie si zona euro (14%).
O alta tema majora in randul directorilor financiari este scaderea costurilor; 95% dintre cei chestionati considera acest obiectiv drept o prioritate majora (54%) sau importanta (41%) in urmatoarele 12 luni.
Comparand rezultatele studiului central-european cu cea mai recenta editie Global Insights, reiese ca directorii financiari din regiune sunt mai optimisti fata de omologii lor din Marea Britanie, dar mai putin optimisti comparativ cu cei din Statele Unite.
In zona euro se remarca un declin notabil al nivelului de incredere, pe fondul unor factori precum cresterea somajului in Spania, crizele din Grecia si Irlanda, inflatia in ascensiune din Belgia; comparativ, tarile non-euro se bucura de o atmosfera in general pozitiva (Norvegia, Suedia sau Elvetia). Prin contrast, nivelul de optimism al celor sase tari din Europa Centrala este unul relativ aliniat.
Directorii financiari central-europeni par sa aiba cateva arii cheie de interes in comun cu omologii din Orientul Mijlociu, cum este intentia de a realiza cresterea organica printr-o concentrare asupra activitatilor de piata curente. Acele companii central-europene care vad Asia-Pacific ca fiind o regiune cheie pentru cresterea veniturilor (cum este cazul Republicii Cehe, cu 17% dintre raspunsuri, sau Ungaria – 12,5%) ar trebui sa ia in calcul impactul asupra perspectivelor lor comerciale pe care l-ar putea avea evenimente de genul cutremurului din Japonia si noua taxa pe emisiile de carbon ce va fi implementata in Australia din iulie 2012.
Studiul Deloitte Central Europe CFO Survey a fost realizat pe un esantion de 138 de manageri din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.
COMPANII
Deloitte: 80% dintre managerii romani, optimisti privind datoriile companiilor pentru care lucreaza
28 iunie 2011, ora 10:59
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Materialele zilei din COMPANII
14 iunie 2022, ora 14:06 in Companii |
80 vizualizari |
0 comentarii
02 iunie 2022, ora 10:39 in |
67 vizualizari |
0 comentarii
30 mai 2022, ora 11:44 in |
61 vizualizari |
0 comentarii
14 aprilie 2022, ora 13:49 in |
83 vizualizari |
0 comentarii
Articole similare
- Aurul, argintul, dar si metalele industriale, corodate de inflatie, declinul manufacturilor din China si razboiul din Ucraina - XTB
- Cum poti divorta si partaja bunurile comune pe cale amiabila in Romania?
- Alexander Pitchka este noul General Manager al JTI România, Moldova și Bulgaria, din mai 2022.
- Mircea Varga este noul presedinte al Consiliului de Administratie al TEILOR Holding
- 82% dintre angajatii din turism castiga sub salariul mediu pe economie
Ultima ora
- Ionut Tanasoaica este noul CEO Electromontaj (joi, 13:40)
- Arctic dublează capacitatea de producție la fabrica din Ulmi, Dâmboviția (joi, 13:36)
- Xella vinde divizia de prefabricate din beton Macon (marti, 15:51)
- Arctic deschide in Romania un hub regional de piese de schimb care va deservi 23 de tari (joi, 12:29)
- Agroserv Mariuta: Afaceri de 68,4 milioane de lei in 2021, in crestere cu 40% (marti, 13:56)
- Razboiul din Ucraina si sanctiunile economice impuse Rusiei: temeri pentru o noua criza alimentara (joi, 11:45)
- Pregatirea casei pentru un atac nuclear pe timp de razboi (luni, 17:19)
- Cum vad succesul antreprenorii romani: 47% considera ca resursa umana este cea mai importanta (miercuri, 14:55)
- Coca-Cola HBC România își extinde portofoliul de cafea cu un nou brand, Caffè Vergnano (miercuri, 14:46)
- Agroland Agribusiness vizeaza vanzari de aproximativ 48 milioane de lei in 2022 (luni, 15:00)