COMPANII

Din culisele comisiei pentru Rosia Montana: "S-a facut un cadou pentru RMGC"

19 octombrie 2013, ora 12:38   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
aur.jpg
Modificarea proiectului de lege privind Rosia Montana este doar o cosmetizare, iar singurul beneficiar va fi RMGC. Declaratia a fost facuta de fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR, Attila Korodi, membru in comisia parlamentara speciala. El considera ca prin aceste modificari, comisia a facut un cadou companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Presedintele comisiei parlamentare pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat joi ca proiectul de lege primit de la Guvern a fost schimbat total de catre comisie. A fost modificat inclusiv titlul, iar proiectul nu se mai refera la Rosia Montana, ci la exploatari auro-argintifere in general. Acordul dintre Guvern si RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Executiv.  

Ce rezolva aceste modificari? Attila Korodi crede ca “rezolva o cosmetizare a problemei si probabil la o verificare constitutionala sunt sanse sa treaca, dar la o verificare in comparatie cu directivele europene care sunt transpuse in legislatia Romaniei nu cred ca va avea sanse de trecere”.  

“Acest proiect de lege defineste ca investitii de importanta deosebita toate proiectele euro-argintifere peste cinci tone productie anuala. Si implicit pentru aceste proiecte inseamna ca directiva cadru apa se va aplica si pe categoria, pe elementul de modificare a albiei minore sau majore a apelor curgatoare de suprafata. Adica daca pentru acest proiect de la Rosia Montana este nevoie de o derogare prin lege de la directiva cadru apa si pentru acesta, Parlamentul putea sa decida daca vede oportuna sau nu, de-acum incolo, Parlamentul nu ca deleaga aceste prerogative, ci pur si simplu statueaza ca pentru orice proiect de dimensiunea aceasta miniera este automat posibila transferarea albiei paraurilor. Lucru care este un gest nu numai sinucigas, dar este si impotriva directivei europene cadru apa si foarte istet a fost cosmetizat acest proiect de lege ca un cadru general, dar pana la urma se refera la Rosia Montana”, a precizat pentru RFI fostul ministru al Mediului, declaratie preluata de ecomagazin.ro.  Attila Korodi sustine ca “singurul care va fi beneficiar este compania RMGC. Se elimina din titlu si din text cuvantul RMGC si acordul, ca sa poata sa treaca la o verificare constitutionala, daca se va ajunge acolo, dar este un cadou facut RMGC”.  

“Eu am propus un singur amendament si a fost sustinut si de PNL, un singur amendament care rezolva si aceasta problema, daca deja am ajuns la amendamente, pentru ca legea n-a fost respinsa. Amendamentul spunea urmatorul lucru: este obligatoriu la toate proiectele auro-argintifere sa se foloseasca tehnologia flotatiei si numai concentratul de minereu sa intre in proces de despartire si de scoatere a aurului si argintului. Si atunci, prin flotare ramane o parte semnificativa a materialului din care este scos minereul, care daca contin si metale speciale, oricand are statul roman acces la ele si poate sa fie facut un proiect pe acestea. Pe de alta parte, numai concentratul de minereu lucrat cu substante de cianuri sau nu, depinde de ce tehnologie ar fi utilizata, va fi categorisit la nivelul de deseuri foarte periculoase industriale”, explica el.  

Attila Korodi spune ca “la cum arata la ora actuala schitat proiectul acesta de lege, in discutiile pe care le voi avea cu colegii mei, voi propune ca si forma aceasta sa fie respinsa”.  

Ce se va intampla daca legea privind Rosia Montana va fi aplicata in forma care a iesit din comisia parlamentara? Attila Korodi crede ca “vor veni decizii in cascada ale diferitelor institutii si compania Rosia Montana Gold Corporation, cu toate lacunele proiectului, a formei juridice, a licentelor, va incepe exploatarea”.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
dani a spus:
21/10/2013 00:05
hai sa fim seriosi, castigam peste jumatate din profiturile acestui proiect la buget, plus investitii, plus locuri de munca. ce "cadou" se face? domnul Korodi vorbeste impotriva proiectului pentru ca asta i s-a spus sa faca, nu are niciun argument. cat despre metoda de minerit, e folosita in Finlanda, e folosita in Suedia, avem aceleasi norme de mediu, care e problema?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 02:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter