COMPANII

"Dinozauri" industriali, in epoca de gheata. Va rezista economia Romaniei la socul scumpirilor de gaze?

14 iulie 2014, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
iarna.jpg
Sfarsitul pare tot mai aproape pentru colosii industriei romanesti care inca mai stau in picioare, dar care depind de energie ieftina. Si asta pentru ca UE insista sa deschidem pietele de gaze si electricitate. Va suferi economia Romaniei o lovitura fatala prin disparitia marilor companii energofage sau se va regenera prin noi modele de business?

CE a declansat saptamana trecuta procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza unor bariere "nejustificate" in calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al institutiei, in care se arata ca Bucurestiul are la dispozitie doua luni in vederea reglementarii situatiei, pentru a evita o trimitere in fata Curtii de Justitie a UE.

"Intrucat producatorii din Romania sunt obligati sa acorde prioritate vanzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca actualul cadru juridic din Romania creeaza bariere nejustificate in calea exporturilor de gaze din Romania si solicita eliminarea acestor bariere", se arata in comunicatul CE.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere in calea liberei circulatii a marfurilor in cadrul pietei interne, Romania isi incalca obligatiile in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si ţn temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.ôSubtextul este ca tu ai gaz, dar nu e al tau, e al celui care plateste mai mult. E problema ta ca nu poti plati mai multö, explica specialistul in domeniul energiei Catalin Dimofte.

El aminteste ca Romania a facut un targ cu UE in 2007, la aderare, si acum nu poate da inapoi din cauza ca nu ii convine liberalizarea si exportul de gaze.

Dimofte considera ca nu avem alta solutie decat sa respectam regulile UE si sa acceptam in final scumpirile.

ôBanii n-au culoare, miros sau nationalitate.áPetromási Romgaz ar prefera sa vanda gaze pe mai multi baniö, explica specialistul.

Industrii pe cale de disparitie

Scumpirea gazelor va afecta companiile sensibile la evolutia pretului la aceasta resursa.

ôSituatia va fi dramatica pentru Azomures si combinatele de ingrasamite chimice ale grupului Interagro. De suferit vor avea si companiile din domeniul ceramicii si al metalurgieiö, anticipeaza Catalin Dimofte.

El arata ca si alte mari companii, precum ArcelorMittal sau Alro, se confrunta cu o situatie similara, din cauza scumpirii energiei electrice.

Pe de alta parte, specialistul in domeniul energiei mentioneaza ca economia este ca un organism viu si nicio companie nu persista vesnic.

ôProblema este de echilibru, sa apara alte firme noi. In urma cu 10 ani nu existau toti acesti producatori de componente auto de care s-a umplut Transilvaniaö, subliniaza Dimofte.

Acesta mai spune ca proprietarii combinatelor de ingrasaminte chimice stiau de mai multi ani ca pretul gazelor va creste.

ôNu ai ce sa faci. Probabil ca productia de ingrasaminte chimice se va localiza in tarile unde e gazul ieftin, precum Rusiaö, adauga specialistul, punctand ca romanii trebuie sa se impace cu gandul ca vor cumpara ingrasaminte mai scumpe.

Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, spunea in aprilie ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori siáse vor inchide.

Autoritatile i-auálinistit pentru moment pe marii consumatori industriali, anuntand ca gazele nu se vor scumpi pentru ei in aceasta vara. Astfel, tot ce auáreusit sa faca este sa prelungeasca agonia acestor companii pentru cateva luni.

Va reusi oare Romania sa ajunga la echilibrul economic mult visat, daca modelele de business vechi de zeci de ani vor esua? In timp ce ôdinozauriiö industriali se pregatesc sa intre in era glaciara, la orizont nu prea se intrevad noi corporatii care sa inghita numarul mare de angajati din actualul sistem.

Consiliul Investitorilor Romani avertizeaza ca "asa-numita liberalizare, care nu inseamna decat o majorare agresiva a pretului gazelor naturale din zacaminte aflate in subsolul romanesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de munca in economia nationala (cresterea somajului cu 4 puncte procentuale) si disparitia, anuala, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al Romaniei (echivalent cu oáscadere anuala de 5% a PIB).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
BVBescu a spus:
14/07/2014 11:33
In mod evident, guvernantii de atunci, la fel ca si cei de acum, au gandit doar pe termen scurt. Cel mai important in Romania este sa castigi alegerile. Consecintele vor fi suportate oricum de populatie, care s-a obisnuit cu aceasta metoda de lucru. Pentru a adera la UE, politicienii romani au mers cu "Saru' mana" si au pupat tot ce a fost de pupat, conform obiceiului. Si cei din 2014 fac la fel: mai intind putin de plapuma, pana trec alegerile. Ceea ce inseamna ca 2015 va fi un an de recesiune, somaj si nemultumire sociala. Desigur, insuccesul va fi prezentat ca o mare victorie, iar gaurile din buget - acoperite, ca de obicei, de cresteri si adaugari ale altor taxe si impozite.
 
mircea a spus:
14/07/2014 11:50
Cu asemenea logica ca si cea exprimata de cei de mai sus si cu ceace au facut guvernantii postdecembristi prin instrainarea pe nimic a resurselor energetice exista prÚcis posibilitatea ca romanii sa inghete privind cu jind catre conductele pe care se exporta gazul.Si care cetatean roman a autorizat asemenea instrainari?Eu zic ca niciunul!Si atunci nu trebuie renationalizate resursele?De ce sa se imbuibe statul austriac,german francez din resursele ROMANIEI? Cand se trezeste acest popor care a fost furat dupa 1989?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Iulie 2021, 00:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter