COMPANII

Dinu Patriciu a murit. Ce se intampla cu dosarul Rompetrol (Update 4)

19 august 2014, ora 17:42 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gavel.jpg
Omul de afaceri Dinu Patriciu a purtat in ultimii noua ani o lunga batalie in justitie, in dosarul Rompetrol. Cauza nu se inchide insa dupa decesul omului de afaceri.

Procesul, aflat in faza finala la Curtea de Apel Bucuresti, continua in ceea ce ii priveste pe ceilalti inculpati, printre care senatorul Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis. In prima instanta, toti au fost achitati de magistratii de la Tribunalul Bucuresti. 

Dinu Patriciu era vizat si intr-un alt dosar, legat de privatizarea rafinariilor Vega si Petromidia, aflat inca in ancheta procurorilor, insa si acest caz va continua fata de alte persoane, informeaza Digi24.
Catarama: Patriciu, singurul roman care a realizat o tranzactie de peste 1 miliard de euro (Update 3)

19 august 2014, ora 14:41 
patriciuu.jpg
Omul de afaceri Viorel Catarama a declarat marti ca Dinu Patriciu a fost cel mai performant om de afaceri din Romania de dupa Revolutie, fiind singurul care a realizat o tranzactie de peste un miliard de euro, mentionand ca cel mai frumos moment care il leaga de acesta este formarea PNL AT.

”L-am cunoscut pe Dinu Patriciu in 1990, impreuna am facut cu Dinu atat politica, cat si afaceri. in ceea ce priveste afacerile, el s-a dovedit a fi cel mai performant om din Romania, este singurul roman care in ultimii 25 de ani a facut o tranzactie de peste un miliard de euro, de departe cea mai mare performanta in domeniul economic. in domeniul politic a fost permanent un om cu vederi liberale, un liberal de dreapta, ca si mine, care a facut atat lucruri bune, care a facut si greseli, cu totii am facut si lucruri bune si greseli. in ultima perioada s-a retras complet si s-a preocupat numai de sanatate, din pacate organismul nu a rezistat”, a declarat Catarama pentru Mediafax.

El a precizat ca cel mai frumos moment pe care l-a petrecut impreuna cu Dinu Patriciu a fost atunci cand impreuna au format Partidul National Liberal Aripa Tanara. ”Eram tineri acum 25 de ani, plini de energie, plini de viata, am facut un lucru bun”, a mai spus Catarama. 

Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infectii dupa transplantul de ficat.

"Euro, moneda falsa": Principalele declaratii ale lui Dinu Patriciu despre economie (Update 2)

19 august 2014, ora 14:01 
dinupatriciu.JPG
Omul de afaceri Dinu Patriciu a facut de-a lungul timpului numeroase declaratii legate de economia romaneasca.

Agentia Mediafax a realizat o selectie a celor mai representative declaratii ale lui Patriciu.  

2008: Romania are o sansa colosala de a creste datorita crizei, daca reuseste sa atraga capital strain si companii care se relocheaza din alte tari.  

2009: Exista in aceasta lume cel putin 15 companii capabile sa construiasca cel putin un kilometru de autostrada pe zi. Tehnologic, financiar, organizatoric. Sa le deschim usile. 2010: Euro este o moneda falsa si extrem de volatila. Firmele cumpara materia prima in dolari  

2010: Reprezentantii FMI nu stiu nimic despre economia romaneasca. Asta ii face periculosi in relatia cu un guvern care nici el nu vrea sa faca deloc reforma. Ar trebui sa ii trimitem acasa  

2010: Taierea egalitarista a lefurilor se intampla numai in comunism. Aceste masuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflatiei, pe care cei care au imaginat ideea o au.  

2011: Daca adoptam mimetic modelul european de stat social suntem condamnati la subdezvoltare pe o perioada foarte lunga de timp pentru ca modelul european taxeaza munca, prin impozitul direct, si energia, prin impozitele indirecte, cele doua motoare ale dezvoltarii in lumea de azi.

Cine a fost Dinu Patriciu, primul capitalist al Romaniei (Video) (Update 1)

19 august 2014, ora 12:35 
Dinu-Patriciu.jpg
Dinu Patriciu s-a nascut pe 3 august 1950 in Bucuresti, fiind primul capitalist al Romaniei - cel care a infiintat prima firma privata postcomunista.

Dinu Patriciu a absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti in anul 1975, obtinand diploma de arhitect. Dupa absolvirea facultatii, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectari al Ministerului Comertului Exterior. Impreuna cu cativa colegi, castiga un concurs international de arhitectura pentru construirea unui palat la Abu Dhabi pentru fiul seicului Reza.

In perioada regimului comunist, el a acumulat o vasta experienta in domeniul imobiliar, finalizand peste 40 de proiecte locative si de spatii comerciale in Romania si mai mult de 25 de ansambluri de lux, cladiri de birouri si hoteluri in Emiratele Arabe Unite, potrivit Wikipedia.   

Intre politica si afaceri, a ales afacerile  Revine in Romania dupa Revolutia din decembrie 1989, pentru a intra in politica si afaceri: imobiliare, presa, servicii financiare si, in cele din urma, petrol.  

In anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. Dupa o scurta perioada de la alegeri, impreuna cu Calin Popescu-Tariceanu, Horia Rusu si Viorel Catarama, au provocat o sciziune in partid prin infiintarea la 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tanara, formatiune ce va fi condusa de Patriciu.  

In anul 1991, PNL-Aripa Tanara semneaza, alaturi de FSN, Carta pentru Reforma si Democratie, intrand in Guvernul Petre Roman remaniat, dupa care Patriciu devine ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.    

Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor, fiind unul dintre cei doar trei parlamentari romani care au facut acest pas atunci cand o noua legislatie a facut ca demnitarii alesi sa fie incompatibili cu detinerea de functii executive in domeniul afacerilor.

Prima firma din Romania postcomunista  

In februarie 1990, Patriciu a infiintat SC Alpha Constructii si Investitii Imobiliare S.A., care a obtinut Autorizatia de functionare nr. 1, aceasta fiind prima firma privata infiintata in Romania postcomunista. Aceasta prima firma care avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectura avea doar 20 de angajati.    

„Este perfect adevarat ca eu am infiintat prima firma privata din Romania de dupa 1989. Avea sapte de zero si un unu la coada. Faceam proiectare de arhitectura. Toata lumea facea proiecte in '90. Toti visam, nu? Si apoi m-am apucat de imobiliare.”  

Primul million  

In anul 1996, agentia de presa Reuters il include pentru prima data pe Dinu Patriciu intr-un top al "noilor imbogatiti din Romania" care au facut rapid avere dupa evenimentele din decembrie 1989.  

„Primul milion de dolari l-am obtinut din proiectare de arhitectura si dezvoltare imobiliara. Fara legatura cu petrolul. Chestia cu "primul milion de dolari" e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este ca intr-adevar cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, si dupa aia incep sa se acumuleze mult mai usor deoarece capitalismul se bazeaza pe un vechi proverb romanesc - "Ban la ban trage". Nu e deloc liric, asa e realitatea.”    

In septembrie 2009, alaturi de fostul premier georgian Lado Gurgenidze, Dinu Patriciu a cumparat prin intermediul unui fond de investitii creat de ei doi, Liberty Capital, a 7-a cea mai mare banca din Georgia, Banca Populara, pentru suma de 15 milioane dolari. Cei doi au achizitionat 91,28% din capitalul bancii, aceasta fiind prima achizitie facuta publica a lui Dinu Patriciu dupa retragerea lui din actionariatul grupului petrolier Rompetrol.  

”Sageata” Rompetrol   

In anul 1998, Dinu Patriciu a achizitionat compania Rompetrol, care avea sa-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica a Romaniei. Dupa ce a condus achizitia Rompetrol SA de catre un grup de investitori in 1998, a fost membru al Consiliului de Administratie de la infiintarea acestuia, preluand pozitia de director general in 2001.  

The Rompetrol Group, NV (TRG), devenita o societate petroliera multinationala cu sediul in Olanda, cu operatiuni in 13 tari, avea majoritatea activelor si operatiunilor in Romania, Franta si sud-estul Europei. In anul 2002, el a perfectat cea mai importanta tranzactie pe piata petroliera din Romania: incheierea unui parteneriat al Rompetrol cu grupul petrolier austriac OMV.    

In august 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding (el detinand un procent de 80% din actiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. In urma acestei tranzactii, el a ramas in continuare presedintele si directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului detinut la Rompetrol, potrivit informatiilor din presa de la vremea respectiva.

El a declarat ca va utiliza banii incasati in principal pentru finantarea unor proiecte in petrol, imobiliar si mass-media. Pe langa actiunile detinute la The Rompetrol Group, Patriciu mai detine pachete de actiuni in numeroase alte entitati, cuprinzand printre altele o firma de constructii si imobiliare si un holding de media.    

Acesta preluase atunci si pachetul majoritar de actiuni de la cotidianul Adevarul, pe care l-a vandut ulterior lui Cristian Burci.

Reteta lui de capitalism

In interviul pentru documentarul Kapitalism, reteta noastra secreta, omul de afaceri explica cum si-a facut averea, incepand de la primul milion de dolari.

“Nu a fost usor. L-am facut dupa 1990 din cateva proiecte construite pe propriile mele terenuri pe care le-am vandut ulterior unor antreprenori cu viziune”, povestea Patriciu.

Tot in acelasi interviu, acesta mentiona ca a cumparat Rompetrol in 1998, cand avea o cifra de afaceri de 5 milioane de dolari si pierderi la fel de mari. “Avea 300 de salariati, fara prea multa treaba”, povestea omul de afaceri.

El mai mentiona ca la vanzarea Rompetrol catre kazaci, aceasta nu mai semana deloc cu ceea ce cumparase initial.

“Ma voi gandi intotdeauna la cei care mi-au fost alaturi in cei 10 ani si mai ales la cei care au ramas 30 de ani in acest loc, trecand de la statutul de sclavi la cel de oameni liberi si cu succes”, spunea omul de afaceri in iulie 2009, in momentul predarii stachetei la Rompetrol catre kazaci.

In momentul despartirii de echipa de filmare a documentarului "Kapitalism, reteta noastra secreta", omul de afaceri se compara cu Salvador Dali.

“Imi place sa ma consider un fel de Dali. Face parte din a fi diferit”, spunea omul de afaceri la finalul interviului cu echipa de filmare.

"Nu-mi ramane decat sa rad trist de mine insumi"

Dupa ce a vizionat documentarul lui Solomon, Dinu Patriciu a spus ca a vazut un jurnal tabloid cu poze ale imbogatitilor din razboiul ultimilor 20 de ani.

"Un tabloid cu poze alb-negru insa. Cu umor, dar fara subtilitate si intelegere, o continuare in alt plan a diversiunii de atunci. Un batran partid ii primea in aplauze la congresul sau pe minerii victoriosi. Tot asa, intelectuali de acum nu fac diferenta intre succesul antreprenorial bazat pe codul etic al capitalismului si, de cealalta parte, furtul in complicitate cu birocratia statului. Ca personaj in acest documentar nu-mi ramane decat sa rad trist de mine insumi. Respect si mai tare vorbele amare ale unui bun prieten ramas politician si fost prim-ministru: „Pentru astea ne bateam noi in '90, Dinule?" O alta prietena jurnalista ma intreba daca asa se scrie istoria. Cred ca da", a  spus Patriciu.

DailyBusiness Video: Kapitalism, reteta noastra secreta

Dinu Patriciu a murit (Articol initial)

19 august 2014, ora 11:39 
patriciu.jpg
Dinu Patriciu a murit la varsta de 64 de ani. Omul de afaceri suferea de o boala hepatica progresiva.

Dinu Patriciu, afacerist, politician si unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, a murit la varsta de 64 de ani, anunta Realitatea TV.

Jurnalistul Rares Bogdan mentioneaza pe pagina sa de Facebook ca omul de afaceri a murit in aceasta dimineata la Londra.

Patriciu a ajuns pe masa de operatie la sfarsitul lunii decembrie 2012, cand a fost suspus unui transplant de ficat.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 03 August 2020, 13:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter