COMPANII

Directorul Azomures: Guvernul sa subventioneze marii consumatori de gaz, altfel ne inchidem

07 aprilie 2014, ora 15:42 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gaz.jpg
Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, spune ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide.

Potrivit lui Anitei, inca nu exista un pret de referinta pentru o piata libera sau mecanismele acesteia, iar in aceste conditii reprezentantii industriilor care folosesc gazul metan ca materie prima stau in fata producatorului si nu pot negocia. 

"Daca Guvernul nu clarifica situatia, noi in doua saptamani trebuie sa inchidem combinatul si sa anulam investitiile, ca nu mai suntem sustenabili”, a spus Anitei.

Potrivit acestuia, in baza unui memorandum semnat in 2005 de Romania cu FMI si Banca Mondiala, care prevede liberalizarea progresiva a pretului la gaz pentru industrie pana la sfarsitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, cand a inceput aplicarea acestei prevederi, pretul la care Azomures a achizitionat gazul a crescut cu 47%, iar din luna aprilie ar fi voba de inca 25%. Anitei a afirmat ca, in acest context, piata gazului nu este libera, intrucat combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz si Petrom, respectiv gazul de import rusesc.Si Consiliul Investitorilor Romani (CIR) a atras recent atentia autoritatilor ca liberalizarea rapida a pretului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei romanesti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 27 Septembrie 2021, 07:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter