- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Documentul „secret” a lui Nastase: Daca Oltchim nu se privatizeaza in 2011, intra in lichidare

10 May, 13:29 • Redactia DailyBusiness
Daca procesul de privatizare al Oltchim nu se finalizeaza pana la sfarsitul lui 2011, compania va intra in lichidare, iar CFR Marfa va avea o oferta publica initiala pe bursa sau va gasi un investitor strategic , se arata in documentul publicat de Adrian Nastase pe blogul sau, care pare a fi un draft al scrisorii de intentie a Guvernului Roman in fata FMI.
Documentul secret a lui Nastase: Daca Oltchim nu se privatizeaza in 2011, intra in lichidare

[url=http://nastase.files.wordpress.com/2011/05/fmi.pdf]Documentul[/url] pare a fi un email trimis de Jeffrey Franks,
reprezentantul FMI in Romania, si a fost publicat, astazi, pe blogul fostului premier Adrian Nastase.

Acesta a fost numit „bolsevic”, ieri, intr-un interviu la TVR, de presedintele Traian Basescu, pentru ca a semnalat pe blogul personal reformele foarte dure pe care documentul le prevedea pentru sistemul medical.

Nastase mentioneaza, [url=http://nastase.wordpress.com/2011/05/10/bolsevicul-basescu/]pe blogul personal[/url], posibilitatea ca documentul sa fi suferit modificari in urma negocierilor din ultimele zile.

Legat de CFR Marfa, in scrisoare se mentioneaza ca vor fi
disponibilizati circa 3.000 de angajati in acest an statul va face o oferta
publica initiala sau va gasi un investitor strategic pentru 20% din companie.

Pana la finalul lui iunie ar urma sa fie numit un consultant legal pentru
privatizarea partiala. De asemenea pana la finalul lui noiembrie pentru CFR
Marfa va fi angajata o echipa de management privata, iar subsidiarele vor fi
integrate companiei mama.
 
De asemenea si in cazul CFR Calatori vor fi integrate
companiei mama 3 sau 4 subsidiare pana la finalul lunii septembrie. In cazul Oltchim, in scrisoare se mentioneaza ca daca
privatizarea nu va avea succes pana la finalul anului compania va intra in
lichidare.

Guvernul planuieste sa contracteze servicii de consultanta pentru vanzarea unui pachet de 20% din actiunile Tarom, pe bursa sau direct catre un investitor strategic, pana la finele lunii iunie.

O banca de investitii se va ocupa de listarea pe bursa pana la finalul lunii septembrie, iar operatiunea este programata sa se incheie pana la sfarsitul anului.

De asemenea, Tarom va avea un management privat pana la finalul lunii noiembrie.

De asemenea, 20% din actiunile aeroporturilor internationale din Bucuresti si Timisoara vor fi listate la bursa pana la finele anului.

Documentul mai prevede privatizarea integrala a companiilor de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia, si Electrica Serv.

Totodata, statul intentioneaza sa vanda participatii minoritare, intre 10 si 15%, din companii precum Petrom, Tanselectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, precum si in companiile energetice nationale care vor include compexurile energetice de la Craiova, Turceni si Rovinari.

ANAF-ul va continua procedurile de recuperare a datoriilor Companiei Nationale a Huilei, care, in cele din urma, va duce la privatizarea activelor viabile ale companiei si la insolventa celor neviabile, pana la finalul lunii septembrie.

Acelasi lucru este programat si pentru Termoelectrica.

Pana in acest moment pe site-ul FMI cea mai recenta scrisoare de intentie a Romaniei este cea din martie.