COMPANII

RMCG: Romania ar extrage la Rosia Montana mai mult aur decat toate tarile europene impreuna (Update 3)

03 octombrie 2013, ora 16:37   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rmgc.jpg
Romania va extrage mai mult aur decat toate tarile europene impreuna, daca proiectul Rosia Montana va fi pus in aplicare, a declarat, joi, la Comisia speciala Rosia Montana, directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

"Proiectul minier de la Rosia Montana inseamna 5,2 miliarde de dolari pentru Romania, bani care intra in economia Romaniei, la bugetele de stat. Prin proiectul de la Rosia Montana, Romania devine principalul producator de aur, producand mai mult decat toata Europa la un loc in momentul in care vom incepe acest proiect", a afirmat Tanase.

El le-a spus membrilor comisiei ca proiectul va duce la infiintarea a mii locuri de munca, directe si indirecte, in medie pe o perioada de operare de 3.600, si va acea beneficii importante pentru stat.

"Daca raportam cele 2,3 miliarde incasari ale statului roman versus profitul investitorului, de 1,5 miliarde, doar daca facem acest raport, constatam o distributie de aproximativ 60-40 statul roman investitor, in conditiile in care investitorul finanteaza suta la suta acest proiect", a spus Tanase, citat de Mediafax.
Institutul Geologic al Romaniei critica dur proiectul minier de la Rosia Montana (Update 2)

03 octombrie 2013, ora 13:58   | 6 comentarii publicate
rosiamontana.jpg
Reprezentantii Institutului Geologic au transmis Comisiei speciale din Parlament ca proiectul propus de RMGC ar putea genera costuri imense dupa incheierea exploatarii si ca sunt ignorate metalele rare, chiar mai scumpe decat aurul.

Actualele probleme de mediu de la Rosia Montana, legate exclusiv de poluare cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potential de o asemenea cantitate de pulberi cianurate, considera Institutul Geologic al Romaniei, potrivit Europa FM.

Geologii atrag atentia ca biodegradabilitatea slamului de cianurare este estimata la 120 de ani in conditiile de clima ale zonei, fata de doar 6 luni in cazul slamurilor de flotatie.

De asemenea, Institutului Geologic a constatat ca au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic.

Geologii sustin ca selectarea de catre RMGC a tehnologiei care prevede doar recuperarea aurului si argintului se poate extinde si la alte proiecte miniere similare fapt care ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de stibiu, teluriu si germaniu din Europa.Dragos Tanase: RMGC a investit in patrimoniul de la Rosia Montana 30 mil. dolari (Update 1)

03 octombrie 2013, ora 13:02   | 6 comentarii publicate
Dragos-Tanase.jpg
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a investit in patrimoniul de la Rosia Montana 30 de milioane de dolari, a declarat joi directorul general al institutiei, Dragos Tanase, la audierile din comisia parlamentara care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.

"Pana astazi investitia totala in patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem sa mai investim 70 de milioane de dolari doar in Rosia Montana. Am adus o contributie la patrimoniul national undeva la 30 milioane de dolari", a aratat Dragos Tanase.

El a mai explicat ca programul de cercetare al patrimoniului de la Rosia Montana a fost cel mai important program de acest gen din istoria Romaniei finantat privat.

"La Rosia Montana au fost 380 de cercetatori care au luat fiecare aspect de patrimoniu din zona si l-au analizat. Am avut opt muzee implicate, sub coordonarea Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Am avut sase universitati implicate, sase institute de cercetare, trei centre de cercetare, tot programul a fost auditat in nenumarate randuri de oameni specializati in acest domeniu", a spus directorul general al RMGC.Potrivit acestuia, au fost cercetate 13 situri arheologice, 1.400 de morminte, au fost inventariate 1.500 de obiecte, 140 km de galerie din care au gasit fragmente de galerii romane insumate la de 7 km. RMGC a reusit sa reabiliteze 20 de case in centrul istoric si isi propune sa reabiliteze integral centrul istoric Rosia Montana si sa il transforme intr-un muzeu.

Directorul general RMGC a mai precizat ca locuintele romane si necropolele vor fi incluse in circuitul de vizitare. Dragos Tanase a mai sustinut ca toate obiectele de patrimoniu sunt in afara zonei miniere, scrie Agerpres.

RMGC: Romania detine 4 din principalele 15 proiecte aurifere din Europa (Articol initial)

03 octombrie 2013, ora 11:22   | 6 comentarii publicate
mina.jpg
Din principalele 15 proiecte aurifere din Europa, Romania detine patru, a declarat, joi, Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), la audierile din comisia parlamentara care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.

"Industria miniera a fost foarte importanta in Romania. Am avut 400.000 de angajati in industria miniera din Romania, iar astazi mai avem undeva la 20.000 de angajati. Productia industriala este practic la nivelul minim. Romania are un potential foarte mare. Daca luam doar aurul, vedem ca in principalele 15 proiecte aurifere din Europa, Romania are patru. Exista un proiect la Rosia Montana, mai exista unul la Rovina, unul la Certej si unul la Cluj. Romania are patru perimetre astazi, are patru proiecte aurifere astazi in derulare", a spus Tanase.

Potrivit acestuia, daca este demarat proiectul de la Rosia Montana, compania va putea produce 15 tone de aur pe an, ceea ce inseamna mai mult decat toata Europa la un loc.

"Daca le demaram pe toate celelalte proiecte, Romania se profileaza ca principalul producator de aur din Europa. Muntii Apuseni sunt cunoscuti ca fiind patrulaterul aurifer, acolo sunt multe zacaminte mineralizate. Exista indicii de zacaminte mineralizate in 65 de perimetre din Romania", a sustinut directorul general Rosia Montana Gold Corporation.

Potrivit acestuia, daca proiectul nu se va face, statul roman ar trebuie sa investeasca 430 de milioane de dolari.

"Daca proiectul nu se face, statul roman are niste obligatii sa reabiliteze mediul din zona respectiva, trebuie investit in patrimoniul din zona respectiva, pentru ca altfel el se degradeaza, galeriile si ele trebuie consolidate, costurile estimate de expertii nostri ajung undeva la 430 de milioane de dolari", a spus Dragos Tanase, citat de Agerpres.

Citeste si: Avertisment artistic: Viralul care arata in 3 minute esenta pericolului de la Rosia Montana (Video)

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
David a spus:
03/10/2013 16:51
Eu consider ca la cate rele se scrie in presa straina despre Romania si cum suntem vazuti de strainatate, nu ne-ar strica sa devenim producatori importanti de aur. Ar fi o frumoasa lovitura de imagine!
 
User a spus:
03/10/2013 17:01
Este strigator la cer cata indiferenta poate exista in acest popor !!!! Strigator la cer !!! Nemetalele care exista acolo ne-ar propulsa pe locului 1 in mai multe industrii ca furnizori de materie prima in Europa ceea ce inseamna ca asa cum tarile extractoare de petrol dau pretul benzinei asa am da noi pretul multor lucuri in special electronice de pe piata. Dar e strigator la cer cum acest popor este atat de indiferent pentru ca proiectul este unul sumar care vizeaza doar extractia aurului si argintului intr-un mod primitiv cu periclitarea definitiva a mediului. Iar locurile de munca este o mare abureala pentru ca pe perioada exploatarii va fi un numar relativ mic de angajati (aprox. 500) din care multi din afara pentru ca noi nu avem specialistii necesari. Avem o clasa politica penibila !!! si un popor absolut indiferent pentru ca le tolereaza nesimtirea !!! un popor care nu constientizeaza ca vom ajunge incet incet saraci si nici unde sa respiram un aer curat pe acest pamant al Romaniei sub aceasta conducere politica penibila nu numai de acum ci de ani de zile pentru ca acolo cei care ne oranduiesc au fost si sunt penibili de ani de zile !!!!!
 
Calin a spus:
03/10/2013 17:36
@user in primul rand, acolo este doar aur si argint in cantitati exploatabile, doar asta s-a gasit in cercetarile geologice facute de stat acolo, doar asta s-a gasit in cercetarile geologice facute de RMGC, doar asta a exploatat statul acolo. in al doilea rand, exploatarea va fi facuta conform celor mai stricte norme de mediu. in al treilea rand, vor fi cateva mii de locuri de munca directe si indirecte, iar in zona somajul e foarte crescut. daca nu facem nimic o sa ramanem mereu cea mai saraca tara din Europa
 
pop a spus:
04/10/2013 09:14
Stimati postaci platiti cind o sa incetati cu gargara asta ieftina in care nu credetti nici voi. ce ma intereseaza pe mine ca popor si stat roman pe ce loc in lume la exploatare sunt cind in romania nu ramine nimic din toate materialele astea. totul intra in pusulita voastra postala. Pe romani strgie sa ii intereseze cit ramine in buzunarele lor Mina trebuie deschisa atinci cind tehnologia romaneasca va permite recupererea turor metalelor rare si cin vom avea din nou fabrici care sa faca produse din ele . Nu ne mai putem vinde pe nimic resursele ,iar ce am vindut trebuie nationalizat cum face ungurul orban care tace si face.
de ce sa am imerit si sa raman cu deseuri si cu oameni bolnavi cind tot profitul se duce la export. rezervele trebuie pastrate si exploatate rational pentruca se epuizeaza in toata lumea.
rmgc sa isi ia cele 30mil si sa plece acasa .
 
mircea a spus:
04/10/2013 09:29
Sa exploatam sa devenim bogati,dar noi prin firma de stat si nu prin veneticii pusi pe capatuiala cu concursul politicienilor si guvernantilor nostril.Ce firma romaneasca de stat nu poate lua credit?Eu zic ca da.Ca specialist si palmasi avem destui.Si toti cei care au fost implicate in asocierea cu strainii si cei care au dat gratis licenta strainilor sa fie judecati.Nu cred ca o instant international ar da castig de cauza cuiva care a primit ceva fara sa plateasca sau pentru o plata de forma!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter