- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Economia Japoniei, la 3 zile dupa cutremur. Vezi cat pierd pe zi gigantii industriei

14 Mar, 11:47 • valentin..nicolae
Gigantii industriei nipone continua sa isi inchida fabricile din regiunea de nord, din cauza pagubelor inregistrate si a penelor de curent, la trei zile dupa cel mai mare cutremur din Japonia, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.
Economia Japoniei, la 3 zile dupa cutremur. Vezi cat pierd pe zi gigantii industriei

Toyota

a suspendat activitatea in toate cele 12 unitati de productie de pe teritoriul Japoniei cel putin pana miercuri. Potrivit analistilor Goldman Sachs Group, profitul constructorului auto va scadea cu circa 73 milioane de dolari pe zi cat timp activitatea din fabrici va fi suspendata.

Honda Motor a inchis luni patru fabrici, dupa ce vineri a anuntat inchiderea a doar doua unitati si a centrului de cercetare si dezvoltare Honda R&D din regiunea Tochigi.

Totodata, si Nissan a inchis trei fabrici din Japonia. Astfel, Honda si Nissan vor pierde circa 24 milioane de dolari pe zi, cat timp activitatea va fi suspendata in unitatile mentionate, potrivit Goldman Sachs Group.

Sony, cel mai mare exportator al Japoniei pe segmentul pe piata dispozitivelor electronice, a oprit productia in 10 fabrici si a intrerupt activitatea din doua centre de cercetare din cauza pagubelor inregistrate si a intreruperii curentului electric, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei, Mami Imada.

Conducerea companiei Canon (cel mai mare producator de aparate foto din lume) a hotarat sa inchida opt unitati de productie si dezvoltare, localizate in nordul tarii, cu toate ca vineri au anuntat ca niciuna dintre unitatile proprii nu a inregistrat pagube.

Nikon a anuntat, de asemenea, inchiderea a patru fabrici din prefecturile Miyagi (zona apropiata de epicentrul cutremurului) si Tochigi.

Producatorul japonez de electronice Toshiba a oprit productia in cinci fabrici ca urmare a penelor de curent si a inchis o alta unitate din cauza pagubelor inregistrate.

Producatorul de cipuri Renesas Electronics a suspendat operatiunile in sapte fabrici, localizate in regiunile Tohoku si Kanto din aceleasi motive ca si ceilalti producatori mentionati.

Producatorul nipon de computere si electronice Fujitsu Ltd a inchis 10 unitati de productie din regiunea nordica a Japoniei.

Reprezentantii companiei aeriane Japan Airlines, cel mai mare transportator aerian din Japonia, au declarat ca marti vor relua o parte din cursele spre aeroporturile din nordul tarii, dupa ce vineri a anulat toate zborurile spre aceasta regiune.

East Japan Railway, compania care opereaza trenurile din nordul tarii si din regiunea Tokyo, a redus luni activitatea cu pana la 80%.

Intreruperea curentului electric a determinat Asahi Breweries, cel mai mare producator de bere al Japoniei dupa volum, sa reduca activitatea cu pana la 50% in fabrica sa din prefectura Kanagawa. De asemenea, conducerea companiei a sistat activitatea in unitatile de productie din Fukushima si Ibaraki.

Asahi este al doilea producator de bere a carui activitate a fost afectata de cutremur, in conditiile in care Sapporo Holdings, al patrulea producator de bere din Japonia, a suspendat vineri activitatea din fabricile din Sendai si Chiba.

Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,8 potrivit institutului american de geofizica USGS s-a produs luni in Japonia, la scurt timp dupa ora locala 10.00 (03.00 ora Romaniei), la mai putin de trei zile de la cel mai puternic seism inregistrat in istoria sa, cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter.