- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

El a inventat in Romania capitalismul salbatic: Ascensiunea si decaderea lui Sorin Ovidiu Vantu

09 Sep, 23:01 • razvan.codorean
Dupa cum singur spune, s-a apucat de afaceri de foame si a facut miliarde de euro bazandu-se pe noroc. ''Mogulul'' Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri ai ''Vestului Salbatic'' capitalist romanesc, a ajuns, din nou, dupa gratii. Istoria lui Vantu ar putea face paginile unui roman. DailyBusiness.ro va propune doar rezumatul.
El a inventat in Romania capitalismul salbatic: Ascensiunea si decaderea lui Sorin Ovidiu Vantu

Romania traieste de aproape 24 de ore un nou episod din serialul ”Mogulii”. Protagonistii acestei noi productii sunt celebrul SOV, cel mai mogul dintre moguli pentru ca el a debutat primul in afacerile cu presa, si presedintele Traian Basescu, politicianul care a castigat alegerile din postura de Don Quijote in lupta cu interesele axei Vantu-Patriciu-Voiculescu.

In noul episod, Vantu pare a juca rolul victimei. A pozat ieri in postura de victima a razbunarii lui Basescu. Un rol pe care si l-a asumat dinainte de alegeri, asta dupa ce ani de zile au avut o relatie cel putin cordiala.

Este Vantu o victima sau, dimpotriva, este vinovat in dosarul lui Nicolae Popa, fostul sau locotenent de la Gelsor? Greu de spus. Cert este ca telenovela continua, iar surprizele nu sunt excluse, mai cu seama ca intregul show este prezentat in direct la televizor, la ore de maxima audienta.

Pentru a intelege mai bine spectacolul juridico-mediatic din prezent, e necesara putina istorie.

De la gestiunea de aprozar la schemele Ponzi de miliarde

Vantul este, fara indoiala, o adevarata legenda a capitalismului romanesc. A pornit de la artificiile financiare de cartier si a ajuns sa invarta afaceri de miliarde. Cum a reusit? ”Am actionat ca un piranha”, declara omul de afaceri.

Nascut la data de 23 noiembrie 1955, in orasul Roman, Vantu a inceput sa faca afaceri din adolescenta. Colegii de scoala spun ca dovedea de atunci o inteligenta sclipitoare si reusea sa faca profit din orice.

”Am intrat in business de foame, dar mie nu-mi place businessul. Saracia m-a aruncat in business. Nu este dimensiunea mea naturala”, afirma, recent, omul de afaceri, intr-un interviu din revista Capital.

A inceput cu afaceri de cartier, de la schimbatul valutei, la diverse schimburi profitabile cu marfuri. Fostii sai vecini de la scara D din Blocul B6 de pe Mihai Eminescu din Roman, spun ca Vantu era genul care iti putea face rost de orice. Iar cum pe vremea lui Ceausescu nu gaseai aproape nimic, viitorul mogul se simtea ca pestele in apa. A vandut de la icoane, la argintarie si carti.

O perioada, a fost si angajat in functia de contabil la intreprinderea comerciala de stat pentru marfuri alimentare si alimentatie publica Roman. O activitate care i-a adus, in 1982, un dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la delapidare, distrugere de inscrisuri, fals intelectual si uz de fals. Jurnalistii de la Kamikaze au relatat ca Vantu a fost condamnat la cinci ani si zece luni de inchisoare. A fost eliberat din penitenciar in decembrie 1985. Vantu a declarat ca nu a incalcat decat… legea circulatiei.

O alta ancheta jurnalistica, realizata de Hotnews.ro si Kamikaze, a aratat ca, in perioada cand ar fi fost dupa gratii, Vantu, in varsta de 28 de ani, ar fi fost racolat de securitate, devenind informator sub numele de cod Nus. Omul de afaceri a respins aceste dezvaluiri, sustinand ca ar fi vorba de un dosar fabricat, parte dintr-un sir de manipulari si agresiuni care au inceput din 7 decembrie 2009 (dupa realegerea lui Basescu ca presedinte). Vantu a anuntat ca va da Hotnews in judecata.

Indiferent de ce s-a intamplat atunci, cert este ca SOV si-a vazut linistit de viata, afacerile mergandu-i din plin. Dovada ca, imediat dupa Revolutie a avut destul cash sa se apuce de business in stil mare.

Se stiu destul de putine despre afacerile din anii ’90. Presa locala din Roman a scris ca Vantu ar fi fost implicat in primul rand in comert. Imediat dupa revolutie, se faceau bani frumosi din afacerile cu blugi, tigari, bautura, electronice, cele mai multe importate din Turcia.

Apoi a venit cuponiada, iar viitorul ”speculant financiar de profesie”, asa cum ii place sa se intituleze, a simtit oportunitatea. A tranzactionat cupoanele oferite de stat cetatenilor in contul Marii Privatizari. Incet, dar sigur, influenta sa a crescut, iar business-urile sale financiare s-au extins in toata tara.
[quote=Sorin Ovidiu Vantu, om de afaceri]Cei care s-au imbogatit in Romania nu au fost tocmai cele mai onorabile figuri ale acestei tari, nu au fost cele mai minunate caractere ale acestei tari[/quote]
Vantu a inteles inca de atunci ca massmedia inseamna influenta si a investit masiv in dezvoltarea unei retele de ziare locale – Monitorul, de care s-a folosit din plin si pe care a vandut-o in profit. Intre timp, si-a mutat cartierul general la Bucuresti si s-a apucat de afaceri in stil mare.

Alaturi de Copos, Padure, Catarama, Patriciu si Voiculescu, s-a aflat printre cei care au pus fundamentele capitalismului din Romania. Spre deosebire de ceilalti, Vantu a ramas fidel speculatiilor financiare. Iar cea mai mare lovitura a fost, bineinteles, Fondul National de Investitii, o schema piramidala de tipul Ponzi in care au fost atrasi cateva sute de mii de romani.

Dormi linistit! FNI lucreaza pentru tine

Schema financiara, importata din America, a fost pusa in practica in noiembrie 1995. Era, in fapt, un joc piramidal. Profitul primilor depunatori, in ordine cronologica, era asigurat nu de randamentul plasamentelor din Fond, ci de banii depusi de urmatorii depunatori.

Pentru ca afacerea sa fie credibila, in joc a fost atrasa si CEC, care care s-a angajat sa plateasca banii investitorilor daca FNI dadea faliment.

Sute de mii de oameni au cumparat unitatile de fond FNI, atrasi de castigurile de 3-4 ori mai mari decat media dobanzilor bancare, de garantia oferita de CEC si de campania de marketing inteligenta construita in jurul sloganului ”Dormi linistit! FNI lucreaza pentru tine! ”.

Fondul s-a prabusit in mai 2000. Cu putin timp inainte, Vantu renuntase la toate investitiile la FNI. A urmat un imens scandal, avand in vedere ca jocul a facut pagube de peste 3.000 miliarde de lei vechi (circa 70 de mil. euro).

In urma proceselor ce au urmat, numai sefa FNI Ioana Maria Vlas a ajuns dupa gratii. Nicolae Popa, seful Gelsor, a fugit in strainatate. In tara, Vantu s-a dovedit, inca odata, intangibil. Chiar daca a fost omul cheie in dosarele privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) si Fondul National de Acumulare (FNA), a fost scos de sub acuzare in aceste dosare sau achitat, intr-un singur dosar, constituirea BID, fiind condamnat, insa dupa prescrierea faptelor. Acum insa, s-ar putea ca trecutul sa ii aduca ceva surprize.

”Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva… A! De acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga”, a declarat Vantu, intr-un interviu pentru Hotnews.ro.

In alta declaratie, pentru Mediafax, intrebat cu privire la declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia in cazul FNI ne-am putea astepta la surprize, Sorin Ovidiu Vantu a raspuns: „Stie cineva in Romania ce e in capul domnului Basescu? De unde dracu sa stiu eu?”

Vantu si sferele de influenta

Se spune ca Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale dupa ce a fost la spa la Vantu. Nu este singurul politician cu care controversatul om de afaceri a avut relatii in acesti ani.

De la Nicolae Vacaroiu, cel care a condus Banca de Investitii si Dezvoltare, un alt business inventat de Vantu, la Nastase, Basescu, Tariceanu. Omul de afaceri a recunoscut, de altfel, ca il pasioneaza politica. Pe multi i-a sprijinit, pe altii i-a repudiat, cel mai evident adversar fiind actualul presedinte Traian Basescu.

In toti acesti ani, cert este ca Vantu si-a construit o intreaga retea de conexiuni in lumea politica, multe extrem de controversate (de exemplu raportul Armaggedon 1), de care s-a folosit in afaceri. ”Nu sunt maica Tereza, nu vindecam leprosi pe nu stiu ce insula. Da, ma includ in aceasta categorie (piranha – n.r.), recunostea Vantu in interviul din Hotnews.

Omul de afaceri a recunoscut multe dintre legaturile cu lumea politica. A spus ca a vrut sa inteleaga ce planuri au politicienii pentru Romania si, bineinteles, sa le exploateze financiar.

Pentru a-i convinge sa il ia in seama, a construit un adevarat imperiu media. Iar o intalnire cu Vantu a devenit, astfel, cel putin la fel de importanta ca o intalnire cu celalalt celebru mogul, seful Antenelor, Dan Voiculescu.

Folosindu-se de influenta castigata cu bani grei, Vantu a prosperat in afaceri. Desi a repetatat in dese randuri ca privatizarile au fost o prostie, s-a folosit de acestea pentru a face bani. SIF-urile, imobiliarele, domeniul hotelier s-au aflat in prim-plan. Iar averea si influenta lui Vantu au crescut spectaculos. In 2008, Capital l-a pozitionat pe locul 3 in topul celor mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimata la 800 milioane euro.

Vantu, la rascruce

Criza economica l-a lovit puternic pe Vantu. Daca in 2008 era considerat, alaturi de Patriciu si Becali, drept cei mai bogati oameni din Romania, in 2009, averea sa a scazut la jumatate. Forbes l-a clasat abia pe locul 9 in topul bogatilor romani, cu o avere de 400-450 de milioane de euro.

Decaderea lui Vantu a fost asociata cu prabusirea pietei imobilare, a celei de publicitate si a mass-media. Omul de afaceri s-a vazut nevoit sa suspende sau sa inchida mare parte din afacerile din media, iar astfel influenta sa a scazut. A ramas doar cu Realitatea TV, The Money Channel si alte cateva business-uri neimportante.
[quote=Sorin Ovidiu Vantu, om de afaceri]Sa nu va inchipuiti ca cei care fac bani sunt de o inteligenta superioara. E o simpla chestiune de noroc[/quote]
In ultimele sale declaratii, inainte de a fi retinut, a declarat ca in aceasta perioada business-ul se traduce prin ”reducerea costurilor si extindere”. A deschis televiziunea Publika din Moldova si s-a oprit. Unii spun ca problemele financiare sunt mai mari decat a estimat.

A evitat sa vorbeasca de celelalte business-uri, in afara de cele din presa. Se spune insa ca Vantu a facut ceea ce stia cel mai bine. La fel ca la FNI, BID sau Gelsor, a iesit din business inainte ca totul sa se prabuseasca, iar apoi a reinvestit. Si-ar tine o parte din bani la pastrare, iar cu altii cumpara agresiv activele ieftinite de criza. Cert este ca o face cu discretie maxima.

”Atata timp cat va exista mentalitatea asta bizara a clasei politice ca oamenii de afaceri sunt niste talhari, eu nu mai investesc niciun ban in Romania. Rep: – Dar in afara, va intereseaza?SOV: – Da, evident! In afara operez. Din ce credeti ca traiesc aici? Cu ce credeti ca imi sustin businessul de aici? Cu ceea ce produc in alte tari”, declara Vantu, in interviul din Capital.

Dincolo de business, are insa si alte probleme. Iar retinerea sa de catre Parchet pentru 24 de ore ar putea fi doar inceputul. Vantu spune ca a anticipat acest lucru. Pare insa convins ca va scapa si de data asta.