COMPANII

Fabrica din Romania cu exporturi in 16 tari, unde angajatii au 4 zile libere pe saptamana

28 aprilie 2015, ora 18:20, autor(i): DailyBusiness.ro   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
operator incarcand casete cu tigarete (1).jpg
Are 600 de angajati, se intinde pe 3 hectare si exporta constant peste jumatate din productie in 16 tari. Rezultatul unei investitii totale de 450 milioane de lei, aceasta unitate a inregistrat anul trecut o productie record, de aproape 23 de miliarde de tigarete. Cum arata fabrica Philip Morris din Romania si de ce se pregateste de un nou maxim de productie anul acesta?

In ciuda declinului pietei, Philip Morris vrea sa creasca productia in unitatea din Romania cu peste 20% anul acesta, pana la un nou record, de aproape 28 miliarde de tigarete. 

Din aceasta productie, doar 4 miliarde de tigarete vor fi vandute pe piata locala. Cea mai mare parte, in jur de 75%, va merge in Italia.

Pentru a raspunde cerintelor din cea mai mare piata de export, Philip Morris Romania produce, pe langa marcile internationale cunoscute ale companiei, si un brand italian de tigarete, "Diana", explica Irina Ashukina, directorul de operatiuni al fabricii din Otopeni.Printre celelalte piete de export pentru tigaretele fabricate in Romania se numara Bulgaria, Liban, Franta si Spania.

Irina Ashukina
Irina Ashukina

De asemenea, cresterea productiei din Romania se datoreaza si procesului de relocare de la alte unitati din Europa apartinand grupului.

Iar productia mai mare determina si noi angajari in cadrul fabricii. Irina Ashukina spune ca anul acesta vor fi angajate inca 40 de persoane, dupa ce anul trecut numarul salariatilor a crescut cu 100 de persoane.

3-4 zile libere pe saptamana

Chiar daca lucreaza la foc automat, angajatii fabricii au bine delimitat programul de munca fata de cel de timp liber. Dupa ce au incercat mai multe moduri de organizare, conducerea si angajatii au convenit ca cel mai productiv si totodata cel mai avantajos program pentru angajati este cel de 4 zile de lucru cu 4 zile de odihna. Ziua de lucru este insa de 12 ore.

Galerie Foto
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria


De asemenea, prin intermediul unui program denumit Open Prize, angajatii sunt incurajati sa-si spuna opiniile in ceea ce priveste metodele de eficientizare a productiei. Potrivit reprezentantilor fabricii, 40% dintre ideile angajatilor au generat economii de 5,2 milioane de lei. Printre acestea se numara inlocuirea arzatoarelor pentru boilere, care a adus la economii de 5% la consumul de gaze, si iluminatul exterior cu LED, ce a dus la un consum cu 40% mai mic de energie electrica.

Pe partea de resurse umane, compania va derula din acest an un program de internship destinat studentilor din anul III de la Politehnica. Prin intermediul programului, studentii vor putea beneficia de 11 saptamani de practica in cadrul fabricii.

Totodata, compania va organiza si un program de traineeship, destinat masteranzilor si absolventilor de studii superioare, la finele caruia acestia au posibilitatea de a se angaja in cadrul Philip Morris Romania.

Tigari cu zahar, cacao si alcool

Fabrica din Otopeni a Philip Morris produce 60 de tone de tigarete pe zi. Procesul incepe din zona unde sunt aduse cutii mari cu frunze de tutun Burley, Oriental si Virginia.

Mai departe, pentru a fi taiate mai usor, frunzele sunt stropite cu "solutii de casing", ce contin, printre altele, zahar si cacao. Dupa ce sunt taiate, frunzele sunt stropite din nou cu alte solutii, cele care dau aroma specifica fiecarui brand. Aceste solutii din urma includ, printre altele, alcool.

Dupa ce ies de pe liniile de productie, tigaretele ajung pe liniile de impachetare. Acestea sunt asezate, de regula, cate 20 intr-un pachet. Dupa ce sunt ambalate in pachete, acestea sunt asezate in cartuse de cate 10 pachete fiecare.

De ce creste Philip Morris cand piata scade 

Steen Hjortholm, directorul general al celor doua entitati Philip Morris din Romania (fabrica si divizia de trading), estimeaza ca piata locala de tigarete se contracteaza anual cu 2,5% in medie. In opinia sa, una din principalele probleme pentru industria autohtona de profil ramane comertul ilegal de tigarete. Acesta a inflorit in 2010, dupa ce au fost operate trei cresteri consecutive si neasteptate la nivelul accizei. Pentru fiecare punct procentual cu care creste comertul ilegal, statul pierde intre 30 si 35 de milioane de euro, conform sefului Philip Morris Romania.

Steen Hjortholm
Steen Hjortholm

Pe de alta parte, principalul producator de tutun din lume, Philip Morris, a inregistrat cresteri ale cotei de piata in Romania, pe fondul introducerii mai multor inovatii la nivelul principalelor branduri din portofoliul de pe piata locala.

“In ultimele 12 luni, am introdus pe piata din Romania o serie de produse inovatoare, de la sortimente care produc mai putin scrum si degaja mai putin fum, la cele care au un filtru ferm si se sting dintr-o singura miscare, fiind ambalate intr-un pachet cu caracteristici tactile speciale”, spune Steen Hjortholm, managing director pentru cele doua companii Philip Morris prezente in Romania.

”Rezultatele nu au intarziat sa apara in cifrele de vanzari. Inca de la finalul anului trecut, am putut vedea ca anumite sortimente si-au dublat cota de piata”, mentioneaza seful Philip Morris Romania.

Acesta adauga ca fabrica din Romania este prima unitate Philip Morris care a implementat atributul „less-smell” (miros redus) la nivelul intregii familii Marlboro RED.

Marlboro este cel mai bine vandut brand de tigari la nivel mondial, cu un volum de 283 miliarde de tigarete, de 12 ori mai mare decat volumul pietei totale din Romania.

La finalul anului 2014, pe langa noua abordare comerciala care a eficientizat procesele interne, compania a facut si schimbari la nivelul retelei de distributie.

“Aceasta schimbare la nivel de distributie se reflecta in performanta sporita si intr-o eficienta crescuta pe piata. Suntem convinsi ca va contribui si la mentinerea tendintei de crestere la care am fost martori pe parcursul ultimelor sase luni”, subliniaza Steen Hjortholm.

Anul acesta, Philip Morris isi continua investitiile la Otopeni, pe fondul cresterii capacitatii si productiei, prin constructia unei noi statii de tratare a apei uzate, in valoare de 2,7 milioane lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Avram Razvan a spus:
29/04/2015 01:12
Legea minţii spune că gândurile se concretizează în realitatea noastră. Deveniţi şi realizaţi ceea ce gândiţi. Dacă vă gândiţi la ceva cu o claritate şi o intensitate deosebită, îl veţi materializa mult mai rapid şi mai previzibil decât prin orice altă metodă. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.
 
Ioana a spus:
29/04/2015 12:14
Este genul de business care a crescut organic, in asa fel incat a atins pragul de maturitate atat in procesele de productie, comercializare, dar si in cel al resurselor umane. Avem modele, trebuie doar sa le copiem in businuss-urile locale si sa intelegem raportul echitabil dintre munca si performanta.
 
artificii revelion a spus:
29/04/2015 21:38
Oamenii cand sunt saraci nu gandesc corect, atunci cand au o situatie financiara buna au timp si pentru ingrijirea lor.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 30 Septembrie 2020, 02:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter