COMPANII, CARIERE

Fosti directori din Posta Romana, trimisi din nou in judecata

09 decembrie 2013, ora 13:05, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Posta-Romana1-mare.jpg
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Posta Romana SA, in functie la data faptelor, intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.

Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei Emanoil Lepadatu, director executiv economic al CN Posta Romana SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategica la data faptelor, si Vasile Barbulet, sef Departament IT la data faptelor, ambii in cadrul aceleiasi institutii.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 2008, cei patru inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.

"Ca urmare, produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor. Prin aceasta, a fost adusa patrimoniului CN Posta Romana o paguba de 6,583 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpati au contribuit la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6,08 milioane euro", se arata intr-un comunicat al DNA.In mod concret, inculpatii Barbulea Vasile, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil si Toader Dan Mihai, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegale, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele CN Posta Romana si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie.

In realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal. Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati de produse mult mai mari decat necesarul real al companiei.

ôIn 29 iulie 2008, Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., in valoare de 6.583.000 euro, suma ce urma a fi achitata in 6 rate esalonate in perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie. Acesta a fost semnat de inculpatii Dan Mihai Toader, in calitate de director general, Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic", sustin procurorii.

La data de 5 decembrie 2008, inculpatii Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate. Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neindeplinirea prevederilor contractuale in ceea ce priveste implementarea serviciilor in termenul prevazut in contract. Din probatoriu a reiesit ca procesul de implementare a fost finalizat in perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizata de specialistii Compartimentului IT din Posta Romana si cei ai altei firme decat cea cu care a fost semnat contractul.

Conform DNA, achizitia a fost facuta in conditiile in care aceasta nu era inclusa in bugetul companiei pe 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobarii referatului privind achizitie. Posta Romana a precizat ca paguba suferita este de 6.583.000 euro si ca se constituie parte civila.


In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile si asupra sumelor de bani (lei sau valuta) existente in conturile bancare apartinand inculpatilor Toader Dan-Mihai, Lepadatu Emanoil, Marinescu Andrei si Barbulet Vasile, pana la concurenta sumei de 6.583.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

Toader Dan-Mihai, Lepadatu Emanoil, Marinescu Andrei au mai fosti trimisi in judecata in alte doua cauze, in decembrie 2010 si octombrie 2009.

Procurorii precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter