COMPANII

Francezii de la Filasa investesc inca 1,35 mld. euro in vantul din Romania

30 august 2012, ora 14:33, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eolian.jpg
Francezii de la Filasa International investesc 1,3 miliarde de euro in constructia a 10 parcuri eoliene in mai multe localitati din judetele Braila si Buzau.

Compania Eolenvest, parte a grupului Filasa, dezvolta in prezent 9 parcuri eoliene cu o putere instalata cumulata de aproximativ 897 MW, pe teritoriul administrativ al comunelor Ulmu, Ciresu, Zavoaia, Dudesti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Rosiori, Rusetu si Largu.

Intreg ansamblul de proiecte energetice e denumit Parcurile Eoliene de Sud-Est, care vor fi dezvoltate pe o suprafata de aproape 10.000 de hectare.

Proiectele sunt derulate prin intermediul unor societati de proiect constituite in cadrul grupului si sunt in prezent in diferite stadii de autorizare, studiile specifice de masurare a vitezei vantului, evaluare a biodiversitatii sau studii geotehnice pentru fiecare locatie fiind in derulare de la inceputul anului trecut.“Pana in 2013 speram sa avem toate autorizatiile de constructie pentru ca instalarea sa demareze undeva la sfarsitul anului 2013, inceputul anului 2014”, a declarat Bernard Esquirol, directorul general Filasa International.

"Singura exceptie este proiectul din Tudor Vladimirescu, unde am obtinut autorizatia de construire pentru parcul eolian si suntem in proces de obtinere a autorizatiei pentru amplasarea traseelor de cabluri electrice si a instalatiei de racordare a parcului in statia Lacul Sarat”, a adaugat acesta.

Pentru intreaga capacitate e nevoie de minim 2 ani de constructii. Ritmul de instalare va fi de o turbina pe saptamana.

Investitia in regiunea Buzau-Braila va fi recuperata in 5 ani, spun reprezentantii Filasa.  

In 2017, acestia estimeaza ca toate turbinele pe care urmeaza sa le instaleze in Romania vor produce la capacitate maxima, adica 2.000 de MW.

In Romania, Filasa mai are in derulare investitii in judetele Suceava (Parcul Eolian de Nord-Est) si in Caras-Severin. In Suceava, capacitatea parcului eolian va fi de peste 500 MW, iar in Caras-Severin, de circa 700 MW.  

In perimetrul Braila-Buzau, terenul este concesionat de la primarie, pe o perioada de de 49 de ani. Perioada de viata a unei turbine este de 20 de ani.    

Proiectul din Suceava intarzie  

In Suceava, compania investitoare este asociata, in participatie, cu primariile sau privati. Investitia de aici a fost anuntata in noiembrie anul trecut. Initial, aceasta era cifrata la 780 de milioane de euro, dar suma s-a marit intre timp. Desi autorizatiile de constructie au fost obtinute in februarie 2012, demararea lucrarilor a intarziat. Marirea sumei investite, cat si intarzierea proiectului au fost cauzate de schimbarea constructorului Vestas cu Siemens si Alstom.  

Astfel, au fost necesare mai multe schimbari de ordin tehnic, pe fondul renuntarii la parteneriatul cu cei de la Vestas. Au fost inlocuite turnurile, dar si inaltimea turbinelor s-a schimbat, ajungand la 182 de metri, de la 175 de metri cat masurau initial.      

De unde vine finantarea  

In ceea ce priveste finantarea proiectelor din Romania, “avem un fond de investitii care ne ajuta in dezvoltarea proiectelor”, a spus Bernard Esquirol.  

Prima faza, cea de dezvoltare, este finantata de Filasa din fonduri proprii, fara ajutorul bancilor, faza de constructie o acopera fondul de investitii, iar operarea parcurilor este “impartita” intre compania franceza si fondul de investitii.    

Vor sa investeasca si in energia fotovoltaica    

Actionarii Filasa vor sa continue investitiile in Romania, potrivit lui Bernard Esquirol.  

Acestia intentioneaza sa achizitioneze un teren de circa 1.200 de hectare, in vederea dezvoltarii unui parc de panouri solare, care va avea capacitatea de productie de 300 MW.

Potrivit estimarilor specialistilor, la sfarsitul anului 2012, in Romania, peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperita de energia eoliana. Fiecare Megawat de putere eoliana cere o investitie cuprinsa intre 1,5 si 1,6 milioane de euro, astfel ca valoarea totala a investitiilor facute in Romania s-ar putea ridica pana la 5 miliarde de euro, pana in anul 2013.  

Romania este unul dintre statele europene cu cel mai mare potential de crestere in domeniul parcurilor eoliene. Guvernul estimeaza potentialul generat de energia eoliana din Romania de ordinul a 14.000 de MW – cel mai mare din Europa de Sud-Est.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 11:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter