COMPANII

Gabriel Resources reia presiunile in cazul Rosia Montana, direct la Ponta si Iohannis

20 ianuarie 2015, ora 15:24   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rosiamontana.jpg
Compania Gabriel Resources anunta noi demersuri pentru” initierea unui dialog pozitiv” cu factorii de decizie din Guvernul Romaniei si cu autoritatile de reglementare competente direct responsabile de evolutia procesului de avizare si autorizare a minei de aur si argint de la Rosia Montana.

In acest scop, compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare.

“Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate. Gabriel nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj”, se arata in comunicatul companiei, redat in continuare integral:

“Gabriel isi mentine angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana si ramane la convingerea ca o mina care propune tehnologie de ultima generatie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania considera ca Proiectul va avea un impact pozitiv asupra perceptiei internationale a Romaniei, precum si a cresterii economice, pe durata de viata a proiectului, de la primele faze de constructie pana la finalizarea etapei de inchidere si reabilitare a minei. Cu investitii directe substantiale in reabilitare si conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte initiative ale economiei locale, inclusiv turismul, si va accelera curatarea poluarii istorice severe a mediului din Rosia Montana si din zonele invecinate. Rosia Montana va fi un model de dezvoltare durabila pentru alte mine care urmeaza sa fie construite in Romania si in Uniunea Europeana.

Proiectul minier este puternic sustinut de comunitatea locala, intrucat va contribui la reducerea saraciei locuitorilor din Rosia Montana si imprejurimi. Mai mult, Proiectul a fost analizat in detaliu de autoritatile romane competente, precum si de un mare numar de experti internationali iar concluzia a fost ca, asa cum este propus, respecta in totalitate sau chiar depaseste cerintele legislatiei romanesti si europene, precum si cele mai inalte standarde mondiale din industrie.

Prin autorizarea Proiectului, autoritatile romane ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne si responsabile, ar echilibra dezvoltarea industriala si economica cu protectia mediului, ar conserva patrimoniul cultural si ar permite dezvoltarea responsabila, care aduce beneficii atat locuitorilor tarii, cat si economiei.

In ultimii 15 ani, Grupul Gabriel a investit sume semnificative in dezvoltarea Proiectului, iar in prezent nu exista nicio certitudine cu privire la procedurile care sa duca la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel considera ca a actionat permanent in spiritul bunei credinte, al corectitudinii si al cooperarii in toate raporturile sale cu autoritatile romane si cu Statul roman, ca partener al sau si actionar in acest proiect, pentru a inregistra progrese in autorizarea Proiectului.

Compania este in masura sa evidentieze un numar semnificativ de intarzieri persistente in procesul de autorizare, provocate in mod nejustificat de catre autoritatile romane. Nu in ultimul rand, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de catre autoritatile competente insarcinate cu evaluarea sa; in schimb, a devenit victima conflictelor dintre factiuni politice rivale si a dezinformarii, ceea ce a provocat in mod nejustificat daune suplimentare capacitatii de dezvoltare a Proiectului.

Gabriel a emis notificarea deoarece considera ca tratamentul aplicat de catre autoritatile romane nu a fost in conformitate cu tratatele internationale de protectie a investitiilor semnate de catre Romania. Prin urmare, avand in vedere pierderile substantiale pe care Grupul Gabriel le va suferi daca Proiectul nu va fi autorizat sa se dezvolte in concordanta cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are alta solutie decat de a recurge la aceasta notificare prin care solicita statului roman sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentantii sai la cel mai inalt nivel isi mentine disponibilitatea de a se angaja in consultari cu autoritatile romane in vederea rezolvarii pe cale amiabila a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cat mai curand posibil, in beneficiul tuturor partilor implicate.

In caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru un parcurs clar si solid de progres in autorizarea si constructia Proiectului, sau daca Romania nu ia masuri concrete pentru a ajunge la o astfel de intelegere amiabila, Grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania. De asemenea, Grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile”.

Iata mai jos si o declaratie suplimentara a lui Jonathan Henry, Presedinte si CEO al Gabriel Resources.

“Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoia de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a Grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate.

Suntem ferm angajati in dezvoltarea Proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv”.

Proiectul de la Rosia Montana a avut o perioada de “linistie”, avand in vedere ca 2014 a fost un an electoral, cand niciun politician nu a riscat sa isi asume responsabilitatea unei decizii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
vladimir a spus:
20/01/2015 15:46
cred ca presiunea cea mai mare ar fi trebuit s-o puna chiar motii. Oricine merge in Apuseni constientizeaza ca e nevoie mare, urgenta, de o investitie masiva. Nimeni nu poate nega acest fapt!
 
Andrei Gabi a spus:
20/01/2015 23:59
Cum spunea maestrul Zamfirescu, nu o mai balbaiti cu motii, cu saracia... Nu mai fiti cretini! Imediat dupa caderea lu' Ceausescu, criminali de la putere au vandut tot si inca nu v-ati invatat minte? O tara de inculti, sa te mai miri ca ne aflam in situatia de fata...
 
MISU a spus:
22/01/2015 11:26
In Canada anul trecut s-a intamplat o catastrofa la o asemenea exploatare si daca nu ma insel si in America latina. Cine plateste daca se intampla asa ceva si la noi? Nu vedeti ca frevventa cutremurilor este tot mai mare?
 
Maria a spus:
22/01/2015 11:29
politicienii sunt vinovati de aceasta situatie, fara nici cel mai mic dubiu. e normal ca rmcgc sa ceara ceea ce scrie in contract. cel mai bine ar fi ca acest contract sa fie reanalizat si investitia sa porneasca. tara are nevoie de locuri de munca, nu de alte miliarde datorie
 
Anika a spus:
24/01/2015 20:57
RMGC au fost cat se poate de rabdatori. Totusi, cine ar mai astepta atatia ani ca un guvern sa ia o decizie, oricare-ar fi aia?
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 18:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter