COMPANII

Greaua mostenire a comunismului: Cum vor strainii sa scoata bani din pamantul romanesc

27 octombrie 2014, ora 00:03, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
agri.jpg
De cel putin 2 ori mai ieftine decat cele din Occident, terenurile agricole din Romania atrag ca un magnet investitorii straini, mai ales ca incepand de la 1 ianuarie pot face astfel de achizitii fara nicio restrictie. Cum vor acestia sa scoata profit din tara europeana cu cel mai fragmentat domeniu agricol, rezultat in urma reimproprietarilor dupa inlaturarea regimului Nicolae Ceausescu? 


Cetatenii straini pot cumpara teren fara nicio restrictie in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE.

La fel ca si comunistii, investitorii capitalisti au inteles ca singura metoda de a face profit din agricultura romaneasca este sa dispui de un teren suficient de mare, echivalent cu fostele cooperative agricole de productie (CAP-uri).

Managerii companiilor straine care investesc in fermele din Romania platesc pentru acestea doar o mica parte din cat ar da pentru terenuri similare in Germania sau Marea Britanie. Ei se bazeaza pe potentialul de crestere a productiei prin comasarea de parcele fragmentate si imbunatatirea metodelor de productie agricola. Compania germana ASI Europe GmbH detine aproximativ 4.000 de hectare in Romania , olandezii de la Cibus Farmland Club dezvolta de asemenea un proiect aici iar britanicii de la Velcourt Group Plc au anuntat anul trecut intrarea pe piata locala, scrie Bloomberg.

Un hectar de teren agricol romanesc costa in medie 6.461 dolari in 2012, comparativ cu 18.521 dolari in Germania si 25.575 dolari in Marea Britanie, conform datelor agentiei imobiliare din Marea Britanie Savills Plc.

Romania are cea mai fragmentata proprietate de terenuri agricole din Uniunea Europeana, cu 3,86 milioane de ferme in 2010, reprezentand 31% din totalul UE, o mostenire a inlaturarii liderului comunist Nicolae Ceausescu si a restituirii ulterioare a terenurilor. Marimea medie a unei ferme romanesti este de 3,4 hectare, in comparatie cu media UE de 14,2 hectare si 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol al blocului comunitar.

"Daca vrei ca afacerea sa ceasca, comasarea terenurilor este singura cale", spune Peter Beerents, director executiv al Cibus Land Management SRL. Cand sunt unite parcele mici, valoarea terenului se poate si dubla .

Preturile terenurilor agricole din Romania au crescut, in medie, cu aproximativ 40% pe an intre 2002 si 2012, dublu fata de media la nivel mondial, potrivit Savills. Valoarea unui teren agricol din Franta si Germania a crescut, in medie, 5% pana la 10% pe an.

Un teren necultivat din Romania, in suprafata de la 1 pan la 5 hectare, valora anul trecut 1.900 de euro/hectar, comparativ cu 3.900 de euro/hectar pentru un teren mai mare care se afla in exploatare de cel putin trei ani, arata datele Cibus. Iar preturile s-ar putea dubla in cinci-sase ani, estimeaza cei de la Beerents.

Peste 7 milioane de persoane lucrau in 2010 in fermele de familie, reprezentand 30% din totalul lucratorilor agricoli din UE, in timp ce terenuri agricole ale Romaniei reprezinta doar 7,6% din terenurile agricole utilizate in UE, conform datelor Eurostat. Numarul mare de proprietari de terenuri inseamna ca o corporatie poate ajunge la o ferma de 5.000 de hectare, suficient de mare pentru a fi profitabila, dupa ani de negocieri cu cel putin 500 pana la 1.000 de familii, mentioneaza reprezentantii Beerents. 

Agricultura romaneasca a beneficiat de intrarea tarii in UE in 2007. Subventiile agricole au crescut la 1,68 miliarde de euro in 2012, de la 1,61 miliarde de euro in anul precedent si 575 de milioane de euro in 2010, mai arata datele Eurostat. De asemenea, productia de grau din Romania a crescut in medie la 3,2 tone pe hectar de la 2,92 de tone in 2003.  Spre comparatie, fermierii francezi aduna in medie 7,16 de tone de grau pe hectar iar cei germani - 7.65 de tone, arata datele Uniunii Europene.

Productia de grau a Romaniei este anul acesta de 7,52 milioane de tone, comparativ cu 7,28 milioane de tone anul trecut, potrivit datelor Eurostat. Productia de grau din Franta pentru anul acesta este estimata la 37,37 milioane de tone. 

"Folosind terenul arabil existent si crescand productivitatea la hectar la un nivel similar celei din tarile avansate, Romania ar putea spori volumul productiei cu cel putin 30%. Este o tara stabila, are acces la Marea Neagra si este membru UE. Exista potential aici", spune Miljan Zdrale, senior banker la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Despre potentialul mare al terenurilor agricole din Romania a vorbit si presedintele Traian Basescu in primavara. Seful statului declara ca italianul de la care a cumparat terenul de la Nana a platit 2.900 de euro pe hectar, el i-a dat 4.500, iar acum ar putea sa obtina un 8.000 de euro pe hectar in acea zona.

Citeste si Cum a devenit cel mai prost CAP comunist cea mai profitabila ferma capitalista
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Luiza Bratu a spus:
27/10/2014 16:31
Realitatea este ca strainii au programe pe termen lung si stiu sa folosesca la maxim potentialul oricarei zone. Noi romanii voit nu. Nici o tara nu vinde teritorii indiferent pentru ce, daca doreste unitate. Se rasucesc stramosii in mormite de durere. Nici un politician nu are acest drept de a instraina pamantul patriei mama. Da, pot veni straini sa il lucreze si sa isi incaseze beneficii - dar atat - adica drept de folosinta nu drept de proprietate. Terenurile apartinand de fapt nu proprietarului privat ci statului roman unitar - proprietarul ar trebui sa aiba competente de al vinde doar in cadrul statului de drept - nu e comunism, este pur si simplu integritatea teritoriala. Cititi legislatia europeana. cititi drepturile si obligatiile proprietarilor de pamanturi din Franta, din Germania, din Elvetia, din Polonia si veti vedea ca nici un strain nu are drept de proprietate asupra vreunei suprafete de teren mai mult decat eventual suprafata unei locuinte. Terenul vandut cu suprafata mare devine teren proprietate a acelui stat caruia ii apartine proprietarul si poate sa se supuna legilor propriei tari la un moment dat - vedeti cum a fost infiintat Statul Israel si statele Coloniale. Oare nu am invatat nimic din istorie ? A observat cineva de curiozitate noua harta administrativa a Romaniei ca de fapt are contururile marilor proprietati separate pe proprietari din tari diferite. Daca se va intampla regionalizarea acestor noi judete- provincii pot fi alipite administrativ la tara care detine proprietatea terenului. Sunt tomuri de legislatie in materie de drept international. Nu le citeste nimeni inca ... sau ne vom trezi prea tarziu... sau asa se doreste sa disparem de pe harta Europei. Ce nu s-a reusit in mii de ani se rezolva acum in cativa. Sper sa ma insel si cineva sa se trezeasca si sa citeasca si sa aplice legile firesti si normale nu cele facute pentru spaga unora si jalea noastra a romanilor. Cu respect.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter