- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Haine si mancare pe card de credit: Semn ca o ducem mai bine sau mai rau?

15 Apr, 00:02 • traian.badulescu
Utilizarea zilnica a cardului de credit, pentru produse de baza si nu doar pentru televizoare, este vazuta de unii bancheri ca semn al iesirii din criza. Altii insa ii contrazic si atrag atentia ca prin incurajarea consumului, acest fenomen poate adanci criza din Romania.
Haine si mancare pe card de credit: Semn ca o ducem mai bine sau mai rau?

Robert Zanescu, directorul de comunicare al Bancpost, a declarat ca pentru banci „criza se va termina atunci cand romanii vor vedea cardul de credit ca pe o unealta de fiecare zi si nu doar ca un acces la achizitia de televizoare”.

Intrebat daca este bine ca romanii folosesc cardurile de credit si pentru achizitia unor bunuri de baza, analistul bancar Bogdan Baltazar a spus ca „pentru asta sunt facute”.

In opinia sa, cele mai multe banci din Romania sunt filiale ale unor banci straine si ca era firesc sa se intinda si in Romania cu astfel de oferte de creditare.

„E comod si se evita riscurile de pierdere a banilor. In plus, iti permite sa rambursezi esalonat”, a mai spus Baltazar.

El a mentionat ca este normal ca retailerii si alte companii sa incurajeze consumul si sa ofere in parteneriat cu bancile solutii de achizitie pe baza de credit.
[quote=Bogdan Baltazar]E un semn de sofisticare. O modalitate de plata care in alte tari este foarte utilizata[/quote]
De asemenea, cardurile de credit reprezinta un business pentru banci. „Romanii trebuie sa calculeze cat mai bine cat se intind sub plapuma, cat isi pot permite sa cumpere pe credit”, a spus Baltazar.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza ca achizitia de produse de baza pe cardul de credit este un semn rau.

„Romania nu are nevoie de consum. Daca se stimuleaza consumul, in 2 ani ajungem ca in 2008”, a spus Serbanescu.

El a mentionat ca in Romania cardurile de credit nu pot fi utilizate la fel de mult ca in vestul Europei, pentru ca „occidentalii nu au o economie in care sa existe consum fara productie”.

O opinie similara are si Dragos Pislaru, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

„In general, in ceea ce priveste creditul de consum, romanii au o problema de lacomie, de a cheltui disproportionat, mai ales persoanele peste 40 de ani”, a spus Pislaru.

El a adaugat ca romanii au tendinta de a se avanta in consum mai mult decat le permite plapuma si ca incearca sa demonstreze prin consum ca au o situatie financiara mai buna decat in realitate.

„Le-as sugera bancilor sa fie mult mai moderate in campaniile de promovare, mai ales in perioada post-criza”, a mai spus Pislaru, precizand ca bancile ar trebui sa incurajeze mai degraba economisirea si nu creditarea.
[quote=Ilie Serbanescu]Romania este tara bancilor fara economie reala, a masinilor fara sosele, a hipermarketurilor fara fabrici si agricultura[/quote]
In ceea ce priveste gradul redus de utilizare a cardului de credit in Romania fata de tarile din vest, Pislaru a mentionat ca si educatia financiara a romanilor este mult mai precara.

„Nu cred ca educatia noastra financiara este la fel ca cea a americanilor. In SUA, exista numeroase campanii care incearca sa explice ceea ce inseamna consumul pe credit si ONG-uri care vor sa modereze acest consum”, a spus Pislaru.

De altfel, tocmai aceasta combinatie dintre lacomia individuala si cea a bancilor de a avea mai mult profit a declansat criza, a conchis directorul executiv al GEA.

Servicii medicale, electrocasnice si parfumuri in rate

Ce se poate achizitiona prin acest sistem? Clientii EFG Retail Services, posesori de carduri EuroLine si EuroLine American Express beneficiaza in perioada aprilie-mai 2011 de un numar crescut de rate fara dobanda – pornind de la 3 si mergand pana la 10-12.

Printre comeriantii parteneri se numara: Altex, B&B, BauMax, Bricostore, Cellini, Domo, Douglas, eMag, F64, Flanco, GAP, Germanos, hipermarketul Real, Kika, InterSport, MediaGalaxy, Leonardo, Kenvelo, Yves Rocher.

De asemenea, Bancpost ofera tuturor posesorilor de carduri de credit American Express si Visa emise de banca 5% inapoi pe card pentru cumparaturile „de casa” efectuate in luna aprilie la: Altex, bauMax, Bricostore, Domo, eMag, Flanco si MediaGalaxy. Oferta este valabila pentru cumparaturile efectuate in luna aprilie, valoarea maxima returnata pe card fiind de 100 de lei.

Reteaua privata de sanatate Regina Maria ofera
servicii medicale in maxim 12 rate, cu dobanda zero, daca plata se face cu cardul de cumparaturi Raiffeisen Bank.