COMPANII

Hidroelectrica stabileste un precedent in industria energetica prin castigarea unui proces cu ANRE

02 decembrie 2015, ora 14:31 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hidro.jpg
Producatorii de energie electrica din Romania vor putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii Europene, in urma castigarii procesului cu ANRE, de catre Hirdroelectrica.

Prin Sentinta civila nr.21917 pronuntata in data de 19 noiembrie de catre Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti   s-a admis contestatia Hidroelectrica impotriva Procesului verbal de contraventie nr.36119/11.05.2015,   incheiat de ANRE, prin care se retine in sarcina Hidroelectrica efectuarea de operatiuni de export energie electrica pe teritoriul Ungariei in perioada decembrie 2014 - februarie 2015.

Mai exact se retine ca Hidroelectrica a vandut energie pe o platforma centralizata, transparenta si competitiva din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial in domeniul brokerajului de produse   energetice, desi avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.

In opinia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, aceasta interpretare, data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, incalca Directiva 2009/72/CE privind piata interna de energie la nivelul Uniunii, incalca art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 si incalca insasi OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restrictiile privind comertul cu energie electrica intre statele membre. Totodata, se incalca si Licenta de Furnizare nr.932 data Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export.Raportat la aceste incalcari, Hidroelectrica a sesizat instanta de judecata, care, in urma administrarii   probatoriului, i-a dat castig de cauza.  

"Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii. In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, Romania a inregistrat un record al exportului de energie - 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va   ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendata de ANRE si avertizata cu retragerea licentei de   furnizare. Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei. Oare functionarii de azi care favorizeaza, chiar si involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiasi care, in mod voluntar, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat si nu au luat masuri pentru aplicarea Ordinelor Presedintelui ANRE  408/2006 si 445/2009 care obligau toti producatorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, sa oferteze intrega   cantitate de energie pe OPCOM? Noi stim ca Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vandut un megawatt pe bursa pentru ca toata productia era contractata de baietii destepti la niste preturi care nu acopereau nici costurile de productie.

Poti pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricarui minister, ca nu va face nimic, cata vreme va lucra cu aceiasi functionari blazati, incompetenti si corupti, uitati prin institutiile statului de toate guvernele posdecembriste. Constat ca stabilitatea in functie a functionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Daca ne dorim un stat modern, eficient si european trebuie sa reformam din temelii administratia publica din Romania. Trebuie evaluat tot corpul functionarilor publici pe criterii de integritate, competenta  si performanta. Si platiti pe masura", a   declarat av.dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.

Hidroelectrica a fost reprezentata in instanta de societatea de avocati  PeliFilip si avocat Irina Roxana Petre, Managerul Departamentului Juridic al Hidroelectrica.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 01:34
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter