- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Impozitul forfetar va fi de 4.300 lei in 2009

03 Apr, 14:47 • Redactia DailyBusiness
Firmele vor plati cel putin 4.333 lei la stat in 2009, prin impozitul forfetar introdus incepand cu 1 mai, urmand ca din 2010 impozitul forfetar anual sa fie de 6.500 lei, arata proiectul de Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara.
Impozitul forfetar va fi de 4.300 lei in 2009

Impozitul forfetar ar urma sa fie aplicat incepand din 1 mai, iar Finantele au stabilit ca, pentru perioada 1 mai – 30 iunie, firmele sa plateasca minim 1.083 lei.

Pentru trimestrele al treilea si al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit, potrivit NewsIn.

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor.

Totodata, sunt obligate sa plateasca impozit forfetar firmele din domeniile: hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management.

Achita acelasi impozuit firmele care deruleaza activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

Totodata, barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile si firmele de pariuri sportive, „inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere”, la care impozitul pe profit datorat statului din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate, se arata in proiectul de „Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale”, se arata in proiect.

Firmele din domeniile de mai sus, excluzand microintreprinderile, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate „la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual”, se mentioneaza in proiectul de OUG.