COMPANII

Inceputul sfarsitului pentru imperiul lui Niculae? De la cereri de executare silita la insolventa

13 februarie 2015, ora 00:04, autor(i): Mona Manole   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
niculae.jpg
2015 se anunta un an prost pentru Ioan Niculae. Dupa ce a intrat in vizorul procurorilor pentru ca ar fi beneficiat ilegal de reduceri substantiale la gaze livrate de Romgaz, omul de afaceri se confrunta acum si cu alte probleme: tot mai multi parteneri de afaceri ii cer socoteala la tribunal.

Compania Comes SA din Savinesti cere insolventa Interagro SA, potrivit unui dosar inregistrat pe 10 februarie la Tribunalul Bucuresti. Firma din Savinesti produce utilaje si echipamente sub presiune pentru industrie, industria chimica, petrochimica si nucleara.

Aceasta nu este insa singura companie care pretinde bani de la firma lui Niculae in instantele de judecata. Lista creditorilor include nume precum E.ON Energie, Romgaz, Transgaz, Allrom Ind Navodari si Torcan Construct & Consulting.

Mai mult, in octombrie anul trecut Judecatoria Sectorului 2 a admis cererea Transgaz de executare silita a Interagro pentru suma de peste 4,7 milioane de lei. Compania lui Ioan Niculae a contestat insa executarea.DailyBusiness.ro a relatat despre aceasta suma pe care Transgaz o pretinde de la Interagro inca din vara lui 2013.

De la inchideri de combinate la probleme sociale

Ioan Niculae atrage el insusi atentia asupra problemelor cu care se confrunta de cativa ani. In toamna anului trecut, mentiona ca doua dintre cele sase combinate membre sau afiliate grupului Interagro au fost redeschise, datorita unei conjuncturi favorabile pe piata externa. Din pacate, alte patru sunt inca inchise, iar sansele sa fie repornite sunt destul de mici, spunea atunci Ioan Niculae.

El mentiona ca situatia combinatelor de ingrasaminte chimice este, in continuare, critica, pe fondul unei politici haotice in domeniul gazelor naturale.

"Nu ne putem baza activitatea pe factori externi, conjuncturali! Conditiile favorabile de pe piata externa, care ne permit derularea activitatii in doua combinate, sunt temporare. Ne asteptam oricand ca acest trend ascendent al pretului international al ingrasamintelor sa se inverseze, situatie in care vom fi nevoiti sa inchidem, din nou, toate combinatele, din cauza pretului prea mare al gazelor din productia interna", declara Ioan Niculae, presedintele Interagro.

Pacalit sa redeschida combinate

In toamna lui 2013, omul de afaceri Ioan Niculae declara ca a fost "pacalit" de autoritati sa dea drumul combinatelor chimice in 2009, desi fermierii n-au mai primit subventii pentru ingrasaminte, astfel ca era normal sa-l sune pe Adriean Videanu, care ocupa atunci postul de ministru al Economiei, pentru a-l intreba in privinta situatiei create.   

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al Interagro. 

Conform procurorilor, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dorin Oprescu a spus:
23/02/2015 18:59
Pai el si cu Tiriac , au reusit sa pustiasca Romania in doar 25 de ani!Desigur ca i-au ajutat si altii!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter