- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Investitiile OMV in Petrom vor depasi 3 mld. euro pana in 2010

06 Dec, 14:20 • Redactia DailyBusiness
OMV va investi peste 3 mld. euro la Petrom, pana in 2010, in cresterea productiei si in segmentul de rafinare si distributie, si isi propune sa devina cea mai mare companie de petrol si gaze din Europa de Sud Est, potrivit presedintelui OMV, Wolgang Ruttenstorfer.
Investitiile OMV in Petrom vor depasi 3 mld. euro pana in 2010

„Vom investi 1,5 miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru cresterea productiei de petrol si gaze a Petrom”, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, in cadrul unei conferinte desfasurata miercuri la Viena.

„De asemenea, avem un program de investitii de 1 miliard de euro pana in 2010 pentru rafinaria Petrobrazi, pe care vrem sa o facem cea mai moderna rafinarie din estul Europei. Prin aceste investitii vizam o triplare a productiei de diesel, care este cel mai bine vandut produs al companiei. La aceste investitii se adauga inca jumatate de miliard de euro care vor fi investiti in logistica si distributie, in dezvoltarea retelei de benzinarii”, a explicat presedintele OMV.

El a mai declarat ca intreg profitul Petrom va fi reinvestit in Romania si ca, prin aceste investitii, Petrom isi propune sa devina cel mai mare jucator de pe piata de petrol si gaze din Europa de Sud Est, cu operatiuni in Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si in bazinul Marii Caspice.

Presedintele OMV sustine ca nu se intentioneaza vanzarea rafinariei Arpechim Pitesti sau a combinatului Doljchim Craiova, desi contractul de privatizare permite grupului austriac sa renunte la aceste active.

„Contractul de privatizare ne permite sa vindem aceste active, insa este un drept teoretic. Nu intentionam, in acest moment, sa renuntam la cele doua active. Viitorul Arpechim depinde de privatizarea Oltchim”, a precizat Ruttenstorfer.

El a mai spus ca nu intentioneaza sa grabeasca procesul de restructurare a salariatilor Petrom, in vederea finalizarii acestuia inainte de 2009. Potrivit contractului de privatizare a companiei, vor fi disponibilizati peste jumatate din angajati, pana in anul 2009. OMV va asigura, pentru o parte a salariatilor Petrom care vor fi disponibilizati, noi locuri de munca, in urma externalizarii unor servicii.

Compania avea la finele lunii septembrie circa 36.000 de angajati, cu 26% mai putini fata de finele lunii septembrie 2005.

Presedintele OMV si-a reafirmat dorinta de a continua colaborarea cu statul roman si a declarat ca OMV nu va incerca sa-si majoreze participatia la Petrom. De asemenea, el a mai precizat ca participatia de 40% detinuta de statul roman in prezent la Petrom este mai valoroasa decat pachetul majoritar de 90% pe care-l detinea inainte de privatizare, iar cresterea valorii de piata a companiei se datoreaza, in primul rand, investitiilor realizate si strategiei implementate de OMV.

Ruttenstorfer a raspuns si declaratiilor presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care afirmase la finele lui noiembrie ca structura actionariatului OMV este incerta, referindu-se in principal la faptul ca grupul rus Gazprom cumpara actiuni OMV de pe piata.

„Structura actionariatului actual al OMV este sigura pentru urmatorii ani. Nu este posibil ca alte companii sa exercite o influenta indirecta asupra Petrom”, a precizat Ruttenstorfer.

Potrivit acestuia, 49% din actiunile OMV sunt detinute de statul austriac si de un fond de investitii din Adu Dhabi, iar un pachet de 23% din actiunile companiei este in posesia mai multor institutii financiare din Austria, restul actiunilor fiind listate pe bursele din Londra si SUA.

OMV detine 51% din actiunile Petrom, un pachet de 40% fiind in posesia Ministerului Economiei si Comertului si a Fondului Proprietatea. BERD detine 2% din titlurile Petrom, iar un pachet de 6,2% este in posesia micilor actionari.

Petrom a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 564 mil. euro, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 25%, pana la 2,73 mld. euro.

Actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde au inregistrat, miercuri, o crestere de 0,8%, inchizand la cotatia de 0,58 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 9,6 mld. euro.