Alimentele cel mai
frecvent irosite de europeni sunt fructele (51%), legumele (52%), pâinea (38%)
și produsele lactate (17%), potrivit unui studiu.
Aproape
o treime dintre europeni irosesc în medie peste 4 kg de alimente pe lună. Consumatorii
invocă lipsa timpului și stilul de viață agitat, arata un studiu la nivel european realizat de Grundig, care
analizează atitudinea consumatorilor față de risipa de alimente.
Totuși, același studiu relevă
faptul că 90% dintre aceştia se arată preocupați de cantitatea de hrană pe care
o irosesc.
Consumatorii care au copii au un motiv suplimentar pentru
limitarea risipei de alimente: 84% au declarat că este foarte important să transmită
copiilor importanţa unui stil de viaţă sustenabil (81%), să devină responsabili
cu banii (63%) și să protejeze mediul înconjurător (55%).
Conform studiului, europenii aleg dacă
aruncă sau nu un aliment bazându-se pe aspect (57%), în timp ce în numai 16%
dintre cazuri motivul invocat este termenul de valabilitate. 61% dintre europeni încearcă să consume
alimentele în apropierea datei de expirare.
De asemenea, 36% din europeni cred că irosesc prea multe
alimente, dar numai 56% dintre aceștia sunt îngrijorați de cantitatea pe care o
risipesc.
84% dintre europeni sunt de acord că este important să
le transmitem copiilor importanța unui stil de viaţă sustenabil, cu accent pe
nevoia reducerii la minimum a risipei de alimente.
Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik Group, din
care face parte Grundig, a declarat: „Soluția este clară! Lupta împotriva
irosirii alimentelor începe acasă. Ca brand global și responsabil, Grundig militează
pentru diminuarea risipei alimentelor. Prin intermediul mesajului campaniei
noastre, şi anume ”Irosirea alimentelor înseamnă irosirea vieții”, încurajăm pe toată lumea să prețuiască hrana, deoarece aceasta
este singura modalitate de a transforma planeta noastră în cea mai bună casă
pentru noi."
Conform datelor ONU, în fiecare zi
producem suficient pentru a hrăni 12 miliarde de oameni și, totuși, o treime
dintre alimente este risipită. Aproape 1 miliard de oameni suferă de
subnutriţie, în timp ce 30 - 50% din cantitatea totală de alimente aruncate
provine chiar din bucătăriile noastre.
„Trebuie să ne schimbăm modul de
gândire, să ne asumăm responsabilități. Este important să reamintim lumii că hrana
este o resursă limitată, de aceea ar trebui să acordăm o deosebită atenţie la
ceea ce punem în coșul de gunoi. Prin adoptarea principiului Zero Waste Food chiar şi pentru o zi pe săptămână, putem avea
o contribuţie semnificativă. Îi invităm pe toți să se alăture luptei noastre împotriva
risipei de alimente.", a încheiat Hakan Bulgurlu.
Sfaturi pentru
diminuarea irosirii alimentelor
Punerea
în practică a principiului FIFO
În finanțe, FIFO înseamnă First In –
First Out (primul intrat, primul ieșit); primele bunuri achiziționate sunt, de
asemenea, primele bunuri vândute. Aplicați aceeași regulă în frigider! Când
despachetați produsele alimentare, mutați produsele vechi în partea din față a
frigiderului și puneți produsele noi în partea din spate. Astfel, veți putea
consuma totul în timp util.
Combaterea ideilor preconcepute
Încercați să alegeți
și fructele sau legumele mai puțin estetice, care de multe ori rămân în urmă la
magazine. Acelea dintre ele care nu arată bine nu sunt neapărat deteriorate sau
necomestibile, ci pot fi la fel de nutritive precum cele care arată bine și, de
cele mai multe ori, sunt chiar mai ieftine.
Fiți eficienți
Gătiți toate
părțile comestibile ale legumelor. Lăsați obiceiurile vechi și încercați să
profitați la maximum de legumele și fructele de care dispuneţi. Dacă gătiți
morcovi, utilizați și frunzele într-o salată. Posibilităţile sunt infinite,
îndrăzniţi să vă folosiţi imaginaţia. Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai
puţin rispite (doar 3%).
Studiul a fost efectuat de
compania de cercetare Morar, cu peste 3.000 de respondenți din șase țări
europene: Franța, Marea Britanie, Germania, Suedia, Turcia și Italia. Eșantionul
sondajului a fost împărțit în mod egal între țări, regiuni și grupe de vârstă,
cu un număr aproximativ egal de bărbați și femei (1.464, respectiv 1.576),
respondenți din fiecare țară (între 500 și 515 respondenți) și respondenți din
fiecare grupă de vârstă (18- 34 ani: 954 respondenți, 35 – 49 ani: 923
respondenți, 50+ ani: 1.163 respondenți).
COMPANII
Irosim 4 kg de mancare pe luna. Care sunt motivele
19 octombrie 2017, ora 23:00
Comentariile acestui material
[+] Adauga comentariul tau (niciun comentariu publicat)
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: [email protected]
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
Trimite Comentariul
Materialele zilei din COMPANII
26 iulie 2022, ora 10:45 in Companii |
80 vizualizari |
0 comentarii
10 august 2022, ora 10:40 in |
72 vizualizari |
0 comentarii
09 august 2022, ora 11:45 in |
73 vizualizari |
0 comentarii
18 iulie 2022, ora 10:51 in |
85 vizualizari |
0 comentarii
Articole similare
- Popeyes Romania deschide cel de-al treilea restaurant in Bucuresti, in AFI Cotroceni
- Lucian Margineanu este noul director al centrului de productie Continental Automotive din Timisoara
- Danezii de la Universal Robots au raportat venituri cu 30% mai mari în primul semestru
- Revolut: 6 din 10 mileniali romani folosesc aplicatii financiare pentru a-si gestiona banii
- TEILOR deschide un nou magazin in Budapesta
Ultima ora
- EY: 56% dintre companiile straine intentioneaza sa infiinteze sau sa isi extinda operatiunile din Romania (joi, 13:57)
- Cum poti divorta si partaja bunurile comune pe cale amiabila in Romania? (marti, 14:06)
- Mircea Varga este noul presedinte al Consiliului de Administratie al TEILOR Holding (joi, 10:39)
- Perturbarile lanturilor de aprovizionare ar putea costa economiile europene pana la 920 de miliarde de euro - Accenture (luni, 11:44)
- EY: 10 moduri prin care companiile isi pot reduce costurile cu energia si gazele naturale (joi, 13:49)
- Ionut Tanasoaica este noul CEO Electromontaj (joi, 13:40)
- Arctic dublează capacitatea de producție la fabrica din Ulmi, Dâmboviția (joi, 13:36)
- Xella vinde divizia de prefabricate din beton Macon (marti, 15:51)
- Arctic deschide in Romania un hub regional de piese de schimb care va deservi 23 de tari (joi, 12:29)
- Agroserv Mariuta: Afaceri de 68,4 milioane de lei in 2021, in crestere cu 40% (marti, 13:56)