COMPANII, BURSE

Isar: Volatilitatea actiunii Rosia Montana nu confirma "povestea" lui Ponta

06 septembrie 2013, ora 16:29   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
isar.jpg
Actiunea Gabriel Resources, Ltd. (GBU.TO) este extrem de volatila. Doar pentru exemplificare, in urma cu cateva zile a cazut intr-o zi cu 18%, pentru a urca in ziua urmatoare cu 5%. Are sau nu are legatura cu ultimile declaratii ale premierului Victor Ponta?

ôInvestitorii in Rosia Montana sunt investitori sofisticati care stiu ca au de a face cu un 'tun' de tip African chiar daca localizat in Europa. De asemenea mai stiu si care sunt slabiciunile proiectului, al traseului prin care au dobandit pozitia actuala de negociere etc. Prin urmare daca ar crede in 'povestea' Premierului Ponta cu procesul si sansele pe care le au nu ar fi atat de stresati si ar genera o asemenea volatilitate si evaluare a actiunii, scrie analistul Lucian Isar (foto)ápe site-ul sau.

ôCompania aceasta este ca o cutie postala fara sa aiba alt sens decat exploatarea de la Rosia Montana (aici este o discutie mai ampla pentru ca eu nu cred nici aceasta ipoteza cu determinarea de a duce la bun sfarsit proiectul si de aici nevoia de alt tip de garantii si negociere si implicare a Statului Roman). Prin urmare ori primeste aprobarea ori nu. Daca primeste aprobarea este un tun fara discutie. Costurile legate de riscuri raman cu statul roman iar partea leului este luata de cutia postala (vezi termenii hotaririi de guvern). Daca nu primeste aprobarea, daca investitorii ar crede ôpovesteaö Premierului Ponta, firma casuta postala va castiga in instantaö, explica Isar.

Vorbind despre ôpovesteaö lui Ponta, economistul se refera declaratiile premierului cum ca ôExecutivul a aprobat proiectul privind Rosia Montana si l-a transmis Parlamentului pentru ca astfel Guvernul nu mai poate fi dat in judecata de catre Gold Corporation, care ar putea cere despagubiri de 'nu stiu cate miliarde' pentru ca nu s-a facut nimicö.Dupa cum vedem in cele doua situatii, oricum castiga ônu stiu cate miliardeö, concluzioneaza Lucian Isar, citand din Victor Ponta.

Daca asa stau lucrurile volatilitatea si evaluarea nu se justifica, pentru ca in ambele scenarii tot ônu stiu cate miliardeö raman pe masa investitorilor, ipostaza care ar trebui sa se regaseasca intr-o volatilitate mult redusa si o evaluare superioara. Prin urmare s-ar putea ca ôpovesteaö Premierului Ponta sa nu fie crezuta nici de investitorii in Rosia Montana, mai spune Lucian Isar.

Actiunile Gabriel Resources au scazut marti cu pana la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, in urma protestelor din Romania fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana.

La cateva zile, au inceput iar sa urce, desi protestele au continuat.

Citeste si
á
Ce facem cu banii de la Rosia Montana: Stiati ca Romania fabrica un fond de investitii suveran?
Rosia Montana: Protest pe traseul Piata Universitatii - Guverná
Protestatarii Rosia Montana, tot mai inventivi: De la galagia peturilor la concerte improvizateá
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Felician a spus:
07/09/2013 16:39
Excelenta descriere!!!! :)))) "investitori sofisticati care stiu ca au de a face cu un 'tun' de tip African chiar daca localizat in Europa"
 
popescu a spus:
08/09/2013 12:43
Sa ii impiedicam sa dea tun de tip african ca se poate.
 
mircea a spus:
09/09/2013 09:33
Sa schimbam regimul,ca se pare ca aceste marionete postdecembriste in afara se a batjocorii avutia nationala nu sunt in stare.Nu trebuie sa fii cretin ca sa ai aur si sa-l dai unor straini smechei in loc sa-l exploatezi tu stat roman?Inca nu s-a trezit nimeni cand din afara ne-au impus sa inchidem minele din tara,ca sa vina smecherii sa le redeschida.in folosul lor!Acest popor inca nu s-a dumirit?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 19:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter