- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

KazMunaiGaz: Nu avem bani sa platim datoriile Rompetrol

25 Aug, 11:14 • razvan.codorean
KazMunaiGaz va decide in septembrie cum va plati datoria de 570 milioane de euro catre statul roman, a declarat, miercuri, Dimitry Grigoryev (foto), directorul financiar al grupului Rompetrol.
KazMunaiGaz: Nu avem bani sa platim datoriile Rompetrol

Oficialul Rompetrol a precizat ca grupul nu are in prezent bani sa achite obligatiunile aferente datoriilor.

„Din punct de vedere economic, daca analizam preturile la produse petroliere, s-ar parea ca este mai bine sa inchidem rafinaria. Preturile la petrol sunt relativ ridicate, marja de profit este foarte mica, toate rafinariile din lumea intreaga merg pe pierdere”, a spus Dimitry Grigoryev.

KazMunaiGaz va lua o decizie privind plata datoriilor in luna septembrie. Atunci ajung la maturitate si obligatiunile de 570 de milioane de euro pe care statul roman le-a emis, in contul datoriilor, in 2003.

„Vrem sa respectam toate conditiile din instrumentul hibrid (contractul privind obligatiunile – n.r.) si decizia finala va fi luata la finele lunii septembrie”, a afirmat Grigoriev.

„Credem ca Guvernul a beneficiat mult de pe urma acestei situatii de la momentul in care a inceput sa se calculeze dobanda (la obligatiuni – n.r.), pana acum. Am avut de platit 260 milioane dolari dobanda. Iar dobanda a fost calculata la termenii pietei. Am rascumparat 71 milioane dolari, pana in prezent’, a precizat reprezentantul Rompetrol.

Dimitry Grigoryev a declarat ca Rompetrol va continua negoicerile cu autoritatile si ca spera la realizarea unui parteneriat cu statul roman.

Daca Rompetrol nu va achita contravaloarea obligatiunilor, statul le-ar putea converti in actiuni. Astfel, statul ar putea redeveni actionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare.