- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

La placinte inainte, la razboi inapoi: CFR, Tarom si RATB s-au razgandit si nu mai fac greva de solidaritate

28 May, 16:38 • Redactia DailyBusiness
Sindicalistii din RATB, angajatii de la Tarom si cei de la CFR au anuntat ca renunta la greva de solidaritate cu care au amenintat pentru data de 1 iunie, intrucat masurile de austeritate propuse de Guvern, care implica sectorul public, nu ii afecteaza.
La placinte inainte, la razboi inapoi: CFR, Tarom si RATB s-au razgandit si nu mai fac greva de solidaritate

Deciziile vin dupa ce presedintele C.N.S.L.R.-FRATIA, Marius Petcu, a declarat pe 26 mai, intr-un context in care toate sindicatele faceau presiuni puternice la adresa guvernului Boc – „Greva generala va fi declansata luni, 31 mai, de catre cei aproximativ 200.000 de sindicalisti din Educatie in paralel cu o greva de solidaritate in celelalte sectoare bugetare. Marti, 1 iunie, vor intra in greva de solidaritate si alte sectoare alaturi de colegii din Educatie, adica Metrorex, RATB, CFR si cateva sectoare private„.

Insa dupa discutiile de vineri cu primarul Sorin Oprescu, sindicalistii au decis ca 85% din tramvaiele si troleibuzele din Capitala vor circula marti, 1 iunie, cand este anuntata greva de solidaritate a angajatilor Metrorex si a unora din RATB.

Presedintele Sindicatului Transportatorilor RATB, Mircea Ionescu, care reprezinta soferii de autobuz, a spus, la finalul discutiilor cu primarul general „Am decis sa nu facem greva de solidaritate intrucat masurile de austeritate anuntate de Guvern nu ne afecteaza”, scrie Mediafax.

La RATB sunt organizate 11 sindicate, cu aproximativ 11.800 de membri, din care o singura uniune sindicala doreste sa se solidarizeze cu greva anuntata pentru 1 iunie, a precizat Ionescu.

Totodata, pe 27 mai, angajatii CFR au decis ca nu vor opri activitatea luni, asa cum anuntasera initial, decizia fiind luata dupa ce au vazut proiectele de lege care nu prevad reducerea salariilor lor, urmand sa stabileasca vineri daca vor organiza o greva de solidaritate cu angajatii din sistemul bugetar.

De asemenea, si angajatii Tarom au renuntat la greva de solidaritate de luni, deoarece nu s-au strans semnaturile necesare pentru acest protest, urmand sa faca in 31 mai o greva japoneza si sa decida ulterior data grevei generale, daca le vor scadea salariile cu 25%.

„Facem greva japoneza luni, cursele se vor desfasura normal si vom decide data grevei de solidaritate de o zi, fiind obligati sa anuntam admnistratia cu 48 de ore inainte”, a spus secretarul general al Sindicatului din Tarom, Aurel Curdov.

In cursul zilei de vineri, 28 mai, operatorul a anuntat ca zborurile companiei aeriene Tarom programate in perioada 30 mai – 1 iunie vor fi operate in regim normal, scrie Mediafax.