COMPANII, FINANTE-BANCI

Masura din noul Cod Fiscal care ar diminua evaziunea de peste 75% din sectorul bauturilor spirtoase

21 iulie 2015, ora 14:51 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
alcool.jpg
Asociația Spirits Romania, organism reprezentativ al producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, susţine adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod Fiscal, întrucât acestea au potenţialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din această industrie, fără a implica şi o scădere a veniturilor statului din taxele colectate în acest domeniu.

"Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat", a declarat Florin Rădulescu, Preşedinte al Asociaţiei Spirits Romania.  

Conform analizei Spirits Romania, majorarea din 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 – 2014, o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane de Euro pentru bugetul de stat. 

Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 Euro/Hl de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91.835 milioane de Euro, iar în 2014, după ce și-a făcut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 Euro/Hl alcool pur la 1.065 Euro/Hl de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89.853 milioane de Euro.  Spirits Romania consideră că reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 Euro/Hl alcool pur, aşa cum este prevăzut în noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra încasărilor la bugetul de stat şi ar inversa actualul trend de creştere al evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicită înspre cea legală.

Aceasta se va reflecta atât la nivelul companiilor, care îşi vor putea dezvolta activitatea locală, creând astfel noi locuri de munca, cât şi asupra consumatorilor, care îşi vor permite să cumpere băuturi spirtoase de calitate, evitând astfel riscurile grave pentru sănătate implicate de consumul alcoolului ilicit.      

Asociația Spirits Romania este o asociație non-guvernamentală și independentă, care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înființată în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.  

Companiile membre Spirits Romania asigură peste 500 de locuri de muncă directe şi 165.000 indirecte, contribuind anual, prin plata accizelor, cu 337 milioane lei la bugetul de stat, adică peste 60% din taxele colectate din piața fiscalizată a băuturilor spirtoase. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 20 de țări, din Europa, Asia și America.

Citeste si Efectele cresterii accizei la bauturile alcoolice: "Va fi un cutremur in domeniu, se va inchide tot"
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 05:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter