COMPANII

Mediul de afaceri, ingrijorat: Romania ocupa ultimul loc in UE la eficienta procedurilor de insolventa

06 noiembrie 2013, ora 16:12, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
5-ochelari.jpg
Mediul de afaceri isi exprima ingrijorarea fata de propunerile de modificare a legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cat si de maniera in care acestea s-au dorit a fi adoptate.


Astfel, organizatiile din mediul de afaceri - Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC), Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Romanian Business Leaders (RBL) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) - solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil, in conditiile in care Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste eficienta procedurilor de insolventa si pe locul 99 in lume, conform datelor Bancii Mondiale.

Regimul actual al insolventei este nefavorabil unui mediu atractiv pentru afaceri si de investitii: procedurile dureaza prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare al creantelor este prea mic.

La inceputul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la 10 miliarde lei, iar estimarile indica o crestere a acestora, mai ales in randul companiilor mari si foarte mari.

FIC, AmCham, RBL si AOAR considera ca propunerile de modificare promovate prin Ordonanta de Urgenta nr. 91/2013 nu corecteaza in mod adecvat aceste deficiente. Proiectul de lege a fost in dezbatere publica pentru o scurta perioada de timp, dar Guvernul Romaniei a ales sa tina cont in mica masura de observatiile si recomandarile pe care organizatiile noastre le-au inaintat dupa eforturi considerabile depuse intr-un grup comun de lucru.“In ceea ce priveste maniera de adoptare remarcam ca inca o data a fost aleasa calea Ordonantei de Urgenta, aspect sesizat si de decizia recenta a Curtii Constitutionale. Consideram ca in cazul unui proiect care reglementeaza un mecanism fundamental al economiei de piata, calitatea actului legislativ trebuie sa primeze caracterului de urgenta al adoptarii. Parlamentul Romaniei trebuie sa fie forul decizional si de dezbatere al legii privind insolventa si speram ca aceasta va fi calea aleasa in continuare”, spun reprezentantii organizatiilor.

Practica folosirii procedurii ordonantei de urgenta afecteaza increderea comunitatii de afaceri si atractivitatea mediului investitional. FIC, AmCham, RBL si AOAR considera ca deciziile guvernamentale trebuie sa fie predictibile. 83% dintre oamenii de afaceri din Romania considera ca deciziile Guvernului nu sunt predictibile, arata un sondaj realizat recent.

Daca autoritatile doresc sa creasca nivelul investitiilor din economia romaneasca, consideram ca este absolut necesar sa tina cont de urmatoarele principii care sa guverneze procedurile de insolventa:
-O mai buna disciplina a participantilor - debitori, practicieni, judecatori;
-Scurtarea duratei procedurii si implicit a costurilor asociate;
-Cresterea gradului de recuperare a creantelor;
-Un numar mult mai mare de dosare ar trebui solutionate prin reorganizare si restructurare decat prin faliment.

Cele patru organizatii isi exprima in continuare disponibilitatea de a fi in dialog cu autoritatile pentru punerea in aplicare a unui regim al insolventei care sa sprijine buna functionare a pietei libere si care sa nu poata fi deturnat in favoarea unor participanti marginali.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre. In prezent numara 119 companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. Componenta FIC include companii care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii, care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este o asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 si care reuneste in prezent 350 de companii americane, internationale si locale.

Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de actiune si implicare sociala pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii. Comunitatea Romanian Business Leaders numara peste 200 de antreprenori si sefi de companii din Romania.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine dezvoltarea unui mediu economic competitiv, cu o birocratie redusa si servicii publice tot mai performante.

Citeste si:
Semnal dur pentru economie: Insolvente mai putine, dar cu datorii mult mai mari
Care sunt principalele cauze ale insolventelor
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:07
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter