COMPANII, MEDIA & MARKETING

Moise Guran despre Rosia Montana: Cineva ma forteaza sa intru in acest razboi

28 august 2013, ora 11:44, autor(i): Andra Troasca   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
moiseguran.jpg
Moise Guran, unul dintre putinii jurnalisti din Romania care sparg uneori blocajul mediatic privind Rosia Montana, a fost abordat printr-o scrisoare deschisa de membrii Sindicatului Viitorul Mineritului, dupa ce in seara de 23 august a discutat la emisiunea Ora de business pe TVR1 pe marginea vizitei Comisiei Unesco in localitate. Vezi cum a reactionat Guran.

ôPoate stiti, poate nu stiti, in zilele trecute a fost trimisa o comisie care sa stabileasca daca aceasta localitate (Rosia Montana ľ n.r.) poate intra in patrimoniul UNESCO, lucru care ar fi protejat-o sau ar fi exclus mai bine zis demolarea propriu-zisa pentru exploatarea aurului de acolo. Cu aceasta, ocazie, compania Rosia Montana Gold Corporation a adus oameni de prin toate partile, erau oameni si din localitatea respectiva, iar niste activisti de mediu au filmat toata povestea asta, au incercat sa vorbeasca cu cei care erau acolo, au fost putin bruscati, au interactionat si cu niste personaje cunoscute sau foarte cunoscute publicului, ceea ce a dus la revelarea unor lucruriö, spunea Moise Guran in prima parte a emisiunii, intitulata ôCrosetand o plasa nationalaö (video mai jos).

Despre filmul respectiv jurnalistul a precizat ca nu il poate da la televizor, pentru ca CNA s-ar sesiza din cauza limbajului si l-ar scoate de pe post.

In film ôapare un personaj cunoscut tuturor romanilor, este vorba de doamna Sanda Lungu din Rosia Montana, cea care croseta sosetute in celebra campanie care vorbeste despre saracia oamenilor de acoloö, mai spunea Guran, mentionand ca aceasta doamna este extrem de violenta in limbaj. Filmul respectiv, care a devenit viral, il puteti vedea aici, iar relatarea evenimentelor din acea zi de catre o jurnalista independenta o puteti citi aici.

ôEu am incercat sa vorbesc acum un an despre Rosia Montana si am incercat sa va demonstrez ce poate face un geniu in publicitate. Nu v-am spus la vremea respectiva, in spatele acestor povesti cu oameni reali gasiti in Rosia Montana si adusi la televizor cu niste bugete uriase de publicitate se afla domnul Felix Tataru. Cei din bransa il cunosc, omul chiar este un geniu pentru care chiar merita felicitariö, a mai spus jurnalistul.

Ca o concluzie spre incheierea subiectului, acesta a subliniat: ôStiti ca acest proiect nu mai poate fi dat inapoi? Stiti ce inseamna de fapt pentru noi ca tara toata aceasta plasa uriasa crosetata usor-usor-usor pe bani multi, foarte multi, in care am intrat cu totii? Sunt 10 ani de cand s-a dat licenta de explorare si exploatare. RMGC a bagat atat de multi bani acolo, incat daca Romania sau autoritatile romane ar spune 'Gata, domnule! Salvam muntii, facem turism, am terminat cu mineritul', noi ca tara vom avea foarte mult de platitö.Moise Guran a mentionat ca ideea de a vorbi despre acest subiect i-a venit de la ceea ce i-a spus ôun pustiö pe Facebook:

ôDe ani de zile am asistat cum o companie care vine cu un business in Romania intinde o plasa in care prinde la un moment dat autoritatile locale, care blocheaza dezvoltarea unei zone, dupa care incepe sa prinda usor-usor si autoritatile centrale. Presedintele Traian Basescu e un mare fan al proiectului. Premierul Victor Ponta, dupa ce a ajuns la putere, a devenit un fan al proiectului. Parlamentarii din comisia UNESCO care au fost trimisi acolo au plecat ca mari fani ai proiectului. Iar prin intermediul televizorului, al sosetutelor crosetate (spotul cu Sanda Lungu ľ n.r.), noi ca natiune am intrat in aceasta plasaö.

DailyBusiness Video: Moise Guran despre Rosia Montana


Dupa aceasta emisiune, probabil ca oficialii proiectului minier s-au mobilizat, in incercarea de a discredita jurnalistul.

ôAhahaha! Geniile de la Rosia Montana nu se dezic! Cand nu poti cumpara un jurnalist cu excursii si publicitate grasa, discrediteaza-l! Nu voiam sa devin avocatul niciuneia dintre parti dar mi se pare ca cineva ma forteaza sa intru in acest razboi. Hai sa vedem stimabililor ce va faceti cand banii nu mai sunt de ajuns pentru a cumpara pe cineva!ö, a scris Moise Guran pe pagina sa de Facebook, ca reactie la scrisoarea deschisa semnata de Cristian Albu, presedintele ôSindicatul Viitorul Minerituluiö, Rosia Montana. Iata cateva fragmente din scrisoare:

ôDupa emisiunea dvs. din data de 23 august am avut imediat intentia sa va scriu. La Rosia Montana si la fotbal se pricepe toata lumea, a spus odata un comentator, nu mai retin cine, sa ma ierte. In 15 ani, ne-a fost dat sa vedem cum localitatea noastra de bastina ľ o comuna mare, dar nu printre cele mai mari din tara si in care s-a scos aur din cele mai vechi timpuri, dar asta s-a intamplat peste tot prin Apuseni ľ a crescut in popularitate pana cand a devenit un subiect despre care toata lumea crede ca are un cuvant de spus, si mai rau ľ ca se pricepe!

Chiar de la inceput, mai precis de cand s-a aflat, datorita investitiilor in explorare ale investitorilor, ca la Rosia Montana sunt vreo 300 de tone de aur, s-a infiripat si un grup care s-a declarat opozant.

Problema este ca acesti opozanti de meserie s-au obisnuit sa fie mereu bagati in seama, s-au obisnuit sa fie citati, admirati si urmati. Iar pe masura ce a trecut timpul si adevarul despre ce se intampla la Rosia Montana a iesit la iveala, jurnalistii si oamenii de buna credinta din aceasta tara au devenit constienti ca poate nu tot ce zboara se mananca si ca poate mai sunt si investitori care nu asteapta profit imediat si care mai fac si mult bine in localitatile unde doresc sa faca afaceri. Da, fata de astfel de investitori orice stat care se respecta are o datorie morala, cum bine ati spus!

Iata ca a venit vremea ca si Dvs., dle Moise Guran, care sunteti un jurnalist respectat de toata lumea in bransa presei economice, sa aflati pe propria piele ca opozantii proiectului de la Rosia Montana considera ca presa isi face datoria doar atunci cand vorbeste de rau proiectul si ľ invariabil ľ ii lauda pe ei, sau le preia ideile, fara sa cracneasca.

Aici, la Rosia Montana, oamenii au nevoie ca de aer de locuri de munca, inainte de orice. Compania asta miniera are 500 de angajati ľ chiar in faza asta, de incertitudine, de obtinere a autorizarilor. Astea nu sunt vorbe, sunt lucruri concrete: 500 de familii depind de proiectul minier. Iar cand porneste constructia minei, vor fi de cinci ori mai multi angajati! Eu atat as vrea sa retina lumea ľ restul sunt vorbe mestesugite, eu nu sunt analist politic sau economic si nu scriu compuneri. Dar eu stiu ca fara minerit Rosia Montana nu va mai exista pentru ca oamenii pleaca ľ si fara oameni nu exista Rosia Montana, ci doar amintirea ei!ö

Tot ca reactie a emisiunii din 23 august, cei de la Alburnus Maior, care se opun proiectului, i-au scris jurnalistului. Iata cateva dintre principalele argumente invocate de Eugen David, presedintele asociatiei:

- In beneficiul total al statului pe care in cele mai optimiste si umflate variante il promite compania canadiana este de 5,2 miliarde de dolari, in vreme ce valoarea estimata a zacamantului de la Rosia Montana (luand in considerare exclusiv aurul, nu si argintul si celelalte metale despre care s-a discutat foarte mult) este de 22,2 miliarde

- Daca in ciuda imensului efort de convingere (pe care noi am numi-o fara ezitare cu un cuvant mai puternic, corupere) desfasurat de Companie, proiectul nu a pornit intr-un deceniu si jumatate, e pur si simplu fiindca el fie incalca flagrant, fie intra in conflict irezolvabil cu legislatia si normele legate de mediu, protectia patrimoniului, urbanism, regimul constitutional al proprietatii etc.áNoul acord despre care vorbiti cu atata optimism este tocmai o lege speciala, gandita de noua putere cu scopul de a excepta acest proiect, declarat de utilitate publica, punct cu punct de la toate elementele de legislatie care l-au tinut in loc de-a lungul timpului.

Romania nu are si nu poate avea nici un fel de responsabilitate materiala pentru neinceperea unui proiect datorata incapacitatii propunatorului de a respecta legea.áExista, e adevarat, datorii ale statului roman catre RMGC, rezultate din majorarile de capital facute pana acum de companie - in suma de circa 100 de milioane de dolari. In rest,ádiscutia despre 'datoria morala' pe care am avea-o fata de acest investitor - idee lansata in ultima vreme de unii politicieni - este, in opinia noastra, si nejustificata, si deosebit de periculoasa, cata vreme toate aceste sume astronomice declarate de companie au fost investite tocmai in construirea 'plasei' de care ati vorbit. Continuand metafora care a dominat intreaga dvs. abordare a problemei:ácredeti cumva ca o musca prinsa in plasa paianjenului e datoare moral sa accepte in liniste momentul cand acesta o va consuma cu adevarat?

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

"Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, saá asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana", se arata in comunicatul Guvernului.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri siáautorizatii de constructie.

Citeste si
Comoara de la Rosia Montana primeste unda verde. Ce castigam si ce pierdem din cea mai tare afacere din istoria Romaniei
Peisaj pestrit in Rosia Montana: Jeep-uri, corturi, paragina si case de 200.000 euro (Foto-Reportaj)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
28/08/2013 14:36
Oare cit ii mai suportam pe indivizii astia care au pretentia ca ne reprezinta interesele ca popor ?
 
popescu a spus:
28/08/2013 15:02
Dupa 10 15 ani de explotare cele 1000 de loocuri de minca vor disparea rumulanii vor ramane tot saraci ci totul praf si pulbere in jur. Ba nu, va ramane acel mare iaz cu reziduri toxice. Sa isi ia RMGC minereul si sa il prelucreze in alta parte. asa macar nu va ramane dezastru in zona, se mai salveaza ceva.
Sau pur si simplu sa plece sa ne lase in pace iar statul sa se apuce serios sa revitalizeze zona.
Si sa lasam ce pagube au RMGC ca si-au scos destul din actiuni.
Cind o sa terminam odata cu himerele si sa punem mina la treaba. Noua ne trebuie locuri de munca pe perioada nedeterminata nu asa citiva ani.
 
RomÔnul Cinstit a spus:
28/08/2013 15:18
Baga-te, Moise Guran, ca ne vand astia pe toti!
 
Calin a spus:
29/08/2013 09:42
proiectul asta inseamna dezvoltarea zonei, inseamna cateva mii de locuri de munca in zona, inseamna miliarde de dolari la bugetul de stat si alte cateva miliarde de dolari adusi in economie, inseamna investitii in reabilitarea patrimoniului, eu vad numai motive pentru a fi fan al proiectului! sau mai nou acest lucru este interzis de catre marii ONGisti de la Alburnus Maior, care nu au facut NIMIC niciodata, in afara de a urla si a baga bani in buzunare, si se pare de a le pune pumnul in gura oricui are alta parere decat a lor??
 
Calin a spus:
29/08/2013 09:44
@popescu de fapt vor fi peste 3000 de locuri de munca in zona, pe o durata de timp mai mare. si de fapt zona va ramane dezvoltata si se vor face investitii si in infrastructura, patrimoniu, reecologizare. si asta cer si oamenii din Rosia, sa se termine cu aberatiile, cu minciunile, sa poata pune mana la treaba, sa se porneasca mineritul.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter