- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Nemtii inchid reactoarele, romanii vor a doua centrala. De ce renunta Germania la energia nucleara

31 May, 00:03 • razvan.codorean
Germania a anuntat ca va inchide, pana in 2022, toate centralele termice. La Bucuresti, autoritatile pregatesc constructia a inca doua noi reactoare la Cernavoda si viseaza la planurile unei noi centrale, pe Dunare sau pe raul Somes. Cat de real este pericolul nuclear?
Nemtii inchid reactoarele, romanii vor a doua centrala. De ce renunta Germania la energia nucleara

Germania va renunta complet la energia nucleara pana in 2022. Ministrul Mediului, Norbert Rottgen, a declarat, luni, ca pana atunci vor fi inchise toate cele 17 reactoare nucleare din tara.

„Coalitia a ajuns la un acord privind politica energetica. In ceea ce priveste energia nucleara, acordul prevede ca sapte dintre cele mai vechi reactoare, afectate de moratoriu (inchise in martie – n.r.), si centrala nucleara Kruemmel nu isi vor relua activitatea. Un al doilea grup de sase reactoare vor fi scoase din uz pana in 2021, iar restul de trei pana in 2022”, a spus Rottgen, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare.

Decizia vine pe fondul temerilor privind pericolul nuclear, amplificate dupa accidentul nuclear de la centrala Fukushima, din Japonia. Zeci de mii de germani au iesit, de atunci, in strada  si au cerut inchiderea centralelor nucleare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, atunci, ca guvernul a decis trecerea rapida la „era energiei regenerabile”.

Germania isi asigura, in prezent, 23% din necesarul energetic din sectorul nuclear, energia nucleara va fi inlocuita, treptate, de energia nepoluanta, in special cea eoliana. Banca de stat KfW a lansat, deja, in aceasta primavara un program de creditare pentru proiectele eoliene marine, in valoare de 5 miliarde de euro.

Totodata, autoritatile de la Berlin vor sa incurajeze economia de energie, inclusiv prin conditionarea unor facilitati fiscale de eficacitatea energetica.

[b]Romanii viseaza la noi reactoare[/b]

In timp ce Germania a decis sa elimine din fasa pericolul nuclear, in Romania se pune tot mai mult accent pe acest tip de energie.

Romania produce in prezent 1.400 de MW de energie prin intermediul celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda. Adica aproape 18% din consumul energetic la nivel national.

Alte doua reactoare ar urma sa fie construite la Cernavoda in urmatorii 4-5 ani. Investitia a fost insa amanata, dupa ce o parte dintre firmele interesate sa contribuie la finantarea proiectului s-au retras. Daca acestea vor fi construite pana la urma, Romania isi va asigura 50% din necesarul de energie de la Cernavoda.

Impreuna cu capacitatile hidroenergetice, care vor fi modernizate, si cu parcurile eoliene, Romania ar putea ajunge astfel, in viitorii 15-20 ani, sa fie independenta energetic. Iar [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/a-doua-centrala-nucleara-din-romania-va-fi-construita-pana-in-2030-36381/]daca pana in 2030, va fi construita si a doua centrala[/url], am deveni un exportator net de energie.

„Energia nucleara este un domeniu cu un urias potential de dezvoltare pe viitor”, a declarat, anterior, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. „In noul climat economic, in care hidrocarburile sunt pe terminate, energia va deveni vitala, iar Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata noilor realitati”, a mai spus expertul.

Daca intrebi autoritatile, iti vor spune clar: [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/nuclearelectrica-centrala-de-la-cernavoda-rezista-la-cutremurele-care-se-pot-produce-in-romania-58600/]nu exista niciun risc[/url].

Potrivit expertilor, decizia Romaniei de a investi in domeniul nuclear e ca o arma cu doua taisuri – am putea scapa, intr-adevar, de importurile de energie, insa crestem si riscul unui posibil incident nuclear cu efecte nedorite.

Cele doua reactoare ale Romaniei sunt cele mai periculoase exploatari nucleare terestre din Europa, arata [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/pe-urmele-japonezilor-romania-cel-mai-mare-risc-nuclear-din-europa-galerie-foto-58833/]un studiu prezentat de Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFE/RL)[/url]. Mai mult, centrala de la Cernavoda e pe locul 3 in lume intr-un top al primelor cinci potentiale pericole nucleare.

La o concluzie similara au ajuns si expertii de la Marsh, cel mai mare broker de asigurari si consultant de risc din lume. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cel-mai-mare-consultant-de-risc-din-lume-autoritatile-romane-nu-sunt-pregatite-pentru-catastrofe-58740/]Intr-o analiza publicata de DailyBusiness.ro[/url], acestia au afirmat ca autoritatile romane si companiile nu sunt pregatite sa faca fata unei catastrofe naturale, in genul cutremurelor sau inundatiilor.

Specialistii au afirmat ca nivelul exigentelor companiilor si autoritatilor locale romanesti in ceea ce priveste planurile de raspuns in caz de calamitate naturala sunt inferioare celor din tarile din Vestul Europei, America de nord sau din Japonia. Cu alte cuvinte, chiar daca nu o spun direct, expertii in situatii de risc arata ca Romania n-ar fi pregatita pentru o criza precum cea din Japonia.

Specialistii citati de DailyBusiness.ro au afirmat ca problemele celor doua reactoare ale Romaniei se datoreaza tehnologiei folosite, una ce dateaza din anii ’60.

„Desi cele doua reactoare par, la prima vedere, destul de noi, ele sunt depasite din punct de vedere tehnologic. Tehnologia, inclusiv calculatorul central, este din anii ’60”, a declarat Ioana Ciuta, director executiv la Terra Mileniul III, una dintre organizatiile non-guvernamentale ce militeaza pentru inchiderea centralei de la Cernavoda.

Avem alternative la energia nucleara?

Potrivit expertilor de la Greenpeace, Agent Gree si Terra Mileniul III, decat sa investeasca miliarde de dolari intr-o tehnologie riscanta, Romania ar trebui sa isi indrepte atentia catre tehnologiile verzi, de la hidroenergie, la eolian si geotermal.

„O centrala nucleara se construieste in 15 ani. Decat sa investesti 4 miliarde de euro in constructia a doua reactoare si alte 10-15 intr-o noua centrala, mai bine folosesti banii sa construiesti micro-hidrocentrale, parcuri eoliene, solare, sisteme geotermale etc. Se pot instala relativ repede si pot aduce rapid beneficii”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Gabriel Paun de la Asociatia Agent Gree, fost director de programe la Greenpeace.

„In timp ce o lume intreaga pune miza tot mai mult pe energia verde, noi ne cramponam intr-un proiect riscant si cu un viitor indoielnic”, spune Ioana Ciuta, director executiv la Terra Mileniul III.