COMPANII

Noi dezvaluiri la Rosia Montana. RMGC poate vinde productia in avans

06 septembrie 2011, ora 16:11   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gold-bars1.jpg
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate vinde in avans tot aurul si argintul pe care le va extrage de la Rosia Montana, pentru finantarea operatiunile, fara ca statul sa primeasca vreun ban.


Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a institutiei o serie de acte constitutive ale RMGC si modificarile aduse in perioada 1997-2011.

Potrivit prevederilor actului constitutiv al RMGC din 2011, care inlocuieste statutul companiei din anul 2000, "societatea va comercializa atat produse semifinte (concentrate), cat si finite (dorebare) ori sub forma de lingouri pe piata interna si la export, conform reglementarilor si prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea sa vanda anticipat produsele mentionate, in vederea finantarii operatiunilor sale", se arata in documentul, citat de Mediafax.

Statul nu va incasa dividende atat timp cat Minvest Deva, actionar minoritar, va avea datorii fata de Gabriel Resources rezultate din majorari de capital.Publicarea documentului vine dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o serie de declaratii referitoare la Rosia Montana, seful statului declarand de mai multe ori in ultima perioada ca este in favoarea derularii proiectului.

Ministerul nu a publicat insa si contractul de concesiune, care este clasificat la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM).

In noul act constitutiv, din 2011, se precizeaza ca Minvest Deva va renunta la dividendele care i se cuvin din profitul RMGC in favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, actionarul majoritar, pana la stingerea imprumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social.

"In momentul in care Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) decide distribuirea de dividende, conform legii si prevederilor Actului Constitutiv, Minvest recunoaste si accepta ca din dividendele cuvenite acestuia sa se plateasca direct de catre societate catre actionarul majoritar Gabriel sumele datorate de catre acesta actionarului majoritar, urmare a imprumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social al societatii. AGA va lua act de existenta si cuantumul cert al datoriilor", se spune in noul statut al companiei.

Aceasta prevedere apare pentru prima data in actul constitutiv al RMGC.
In statut se precizeaza ca, dupa ce RMGC va incepe de productia la Rosia Montana, compania va distribui dividende actionarilor "numai dupa si/sau deducerea, de catre societate, a cheltuielilor si/sau obligatiilor societatii" de rambursare a creditelor contractate de la institutii finantatoare, de rambursare a imprumuturilor acordate de catre Gabriel Resources sau de catre afiliati ai acestei companii, precum si de rambursare a creditelor contractate de alti actionari ai RMGC.

RMGC avea in anul 2000 un capital social de 689.342 de lei noi, controlat in proportie de 80% de Gabriel Resources. Minvest avea si atunci o participatie de 19,31%.

Gabriel Resources controleaza 80,68% din capitalul RMGC, participatie la care a ajuns in urma unor majorari succesive de capital. Minvest Deva detine 19,31% din titlurile RMGC.

La inceputul anului 2010, RMGC a finalizat o majorare de capital de 597,6 milioane de lei, pana la 612,6 milioane de lei, operatiune in urma careia Gabriel Resources a preluat actiunile detinute in companie de doi actionari minoritari, respectiv Comat Trading si Cartel Bau, fiecare detinand 0,23% din capital.

Astfel, participatia Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Ulterior, Gabriel a preluat si participatia firmei Foricon si si-a crescut participatia la 80,68%.

In 2009, Gabriel Resources a acordat Minvest un imprumut de 26,55 milioane de euro pentru participarea la majorarea capitalului la 612 milioane lei.

"In niciun caz cota de capital social detinuta in prezent de catre Minvest nu va putea fi redusa ca efect al unei majorari ulterioare de capital la care acesta nu subscrie", se spune in document.

Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Guvernul intentioneaza sa majoreze redeventele pentru aur, platina si argint de la 4% la 6% din valoarea productiei.

In iunie 1999, Minvest Deva a primit de la ANRM licenta de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul minier de la Rosia Montana. Licenta a fost aprobata prin hotarare de guvern, act normativ semnat de premierul Radu Vasile si contrasemnat de presedintele ANRM, Mihai Ianas, de Radu Berceanu din pozitia de ministru al Industriei si Comertului si de Decebal Traian Remes, ca ministru de Finante.

Minvest si-a transferat licenta de exploatare catre RMGC in octombrie 2000 in virtutea parteneriatului cu Gabriel Resources.

Cine este Gabriel Resources?

Gabriel Resources a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri. In 1997 Minvest avea o participatie de 33,8%, iar Gabriel controla 65% din capitalul RMGC, care la acea data de numea Euro Gold Resources.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tiluri.

BSG isi poate dubla numarul de actiuni detinute prin exercitarea, pana la sfarsitul acestui an, a unei optiuni care i-ar asigura lui Beny Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuand in acelasi timp participatiile Paulson & Co., Electrum si Newmont la 17%, 17% si, respectiv, 14%.

Paulson & Co. este fondul de hedging al miliardarului american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Oliviu Deta a spus:
07/09/2011 11:04
Proiecul trebuie sistat, daca deja se vorbeste ca statul ia bani doar cand vrea firma canadiana. De redeventa ce sa mai spunem, ea ar trebui sa fie de macar 20 %
 
Anda St a spus:
07/09/2011 16:41
Oliviu Deta, proiectul este deja sistat de 14 ani, degeaba! Statul roman nu castiga numai din redeventa aia, va lua bani si din taxe, impozite si celelalte cheltuieli inerente legate de resurse umane,energie electrica sau transport. Mai mult, dupa 5 ani vom castiga, direct si indirect, 56% din totalul profitului obtinut de RMGC. In plus, MinVest isi va plati datoriile in primii ani, timp in care oricum impozitam proiectul.
 
Darius a spus:
07/09/2011 17:07
Din cate stiu eu, MinVest va fi capabila din primii ani sa-si acopere datoria. In plus, Gold Corporation are finantele necesare pentru a sustine operatiunile, nu va apela la aur si argint pentru a le sustine. Aceste resurse sunt valoroase din prisma fluctuatiilor valorii sale, deci trebuie pastrat si vandut atunci cand este mai favorabil. Ar fi inconstienti canadienii sa-l dea repede, cat pot castiga mult mai mult mai tarziu.
 
Radu a spus:
07/09/2011 21:11
1. Ar fi culmea ca tocmai statul roman sa cumpere (in avans) productia de aur, ca ulterior canadienii sa nu mai inceapa exploatarea :)) - astia ar fi in stare si de asta..
2. Africa este cea mai mare producatoare de diamante din lume si in acelasi timp cea mai saraca regiune din lume. Asta da castig de pe urma exploatarii resurselor! Asa va fi si la noi, nu va faceti iluzii!
3. Frank Timis (care este un fost traficant de cocaina sau heroina in Australia) detine drepturi de exploatare in Sierra Leone si in locul promisiunilor de investitii in infrastructura feroviara a vandut la fier vechi calea ferata cu vagoane cu tot pe care trebuia sa o reabiliteze. Probabil urmeaza sa se retraga pur si simplu...
3.bis :)) Mina Alethea din Turcia (search pe youtube Amintiri din viitorul Rosiei Montane) este un exemplu foarte recent de exploatare facuta exact cum este gandita cea din Romania. Urmariti acolo si veti vedea ce se va intampla si la noi. Va garantez ca situatia va fi exact ca acolo. Din pacate.
4. Daca romanii implicati la varf in ingineria asta au facut-o cu ochii inchisi si fara sa gandeasca inseamna ca - asa cum am banuit- habar nu au de afaceri la nivel inalt si sunt luati de fraieri pur si simplu. Pe de alta parte, stiindu-i lacomi si tradatori in general, cred ca s-au multumit cu ceva averi personale, fara sa se gandeasca la popor. Oamenii astia din spatele Gabriel Resources sunt vulpoi cu experienta, nu functionari de stat comunist treziti peste noapte intr-o tara asa-zis democrata si mai ales capitalista... !!!
5.Faptul ca Minvest a imprumutat practic de la Gabriel Resources inseamna ca au cam pecetluit obligatia fata de acestia din urma. Nu prea poti sa te retragi atunci cand ii esti dator partenerului de afaceri.. nu? Mai ales cand exista premisa unui castig din care sa-ti platesti relativ usor datoria.
6. In final, sper ca cei care au gresit - cu buna stiinta sau nu - sa plateasca pentru acest dezastru care probabil se va intampla pana la urma, pentru ca - nu-i asa - legile se pot schimba in asa fel incat sa permita orice vor cei care fac legile. Se pare ca pana la urma Romania nu este un stat democratic, asta fiind dovedita de-a lungul ultimilor 9 ani in nenumarate randuri. Presedintele minte cu mana pe Biblie, isi depaseste atributiile constitutionale, marii corupti intr-adevar sunt deasupra legii, parerea poporului nu conteaza si poporul se supune indiferent ce le-ar debita capetele luminate ale alesilor.
Pacat ca romanii sunt atat de lasisi nu sunt uniti.. pacat de tara asta!!

P.S. Propun ca pentru cei care sunt responsabili de ce va fi la Rosia Montana pedeapsa sa fie: confiscarea totala a averilor si a posesiunilor, angajarea la munca (constructii, infrastructura - la lopata) pe salariul pe care il primeste orice muncitor roman pentru asigurarea unui trai asa cum ne-au oferit ei sansa sa avem in aceasta pseudo-economie pseudo-capitalista,intr-un stat pseudo-democrat. La munca tovarasi!!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 02:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter