COMPANII, FINANTE-BANCI

Oamenii de afaceri: Leul supraevaluat afecteaza exporturile si revenirea economica

01 iunie 2011, ora 13:19 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
florin pogonaru.jpg
Moneda nationala este supraevaluata, cursul normal ar trebui sa se situeze intre 4,7 si 4,8 lei/euro, iar acest lucru are efecte negative asupra exporturilor, si implicit asupra sanselor de revenire a economiei, considera Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Un studiu al Economist Inteligence Unit de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si aspteptam contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat Pogonaru, citat de Mediafax.

In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative.

"Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel.Am mai trecut printr-o perioada cand cursul coborase la 3,1 lei/euro si apreciem ca suntem inca departe de stingerea consecintelor acelei perioade, este de ajuns sa contemplam beneficiile si de cont curent din 2007 si 2008 si partea din criza anilor 2009-2010 care ne apartine", a aratat presedintele AOAR.

Pogonaru considera ingrijoratoare scaderea dinamicii exporturilor in luna martie pe fondul aprecierii monedei nationale si spune ca in a treia decada din luna aprilie s-a inregistrat chiar o reducere fata de aceeasi perioada din 2010.

"Suntem obsedati de recesiune si nu suntem obsedati ca Romania a intrat in recesiunea exporturilor, dinamica inregistrand o scadere. Urmarim daca aceasta scadere se mentine si atentionam factorii responsabili ca in conditiile in care exporturile sunt singurul motor de crestere, intrarea in recesiune a acestui sector inseamna o mare problema", spune presedintele AOAR.

Reprezentantii AOAR apreciaza ca in conditiile unui curs stabil inflatia in euro a crescut cu 20% in ultimii trei ani, astfel ca firmele exportatoare trebuie sa iasa pe pietele externe cu preturi mai mari cu peste 20%.

In primele trei luni ale anului, exporturile au inregistrat o crestere de 43,2% exprimate in lei, iar in euro au crescut cu numai 39,4%, la 46,65 miliarde de lei (11,01 miliarde euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

De la inceputul anului, leul s-a apreciat in raport cu moneda europeana cu 3,8%, de la un curs de 4,2848 lei/euro la finele anului 2010 la 4,2848 lei/euro marti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 03:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter