- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, retinut de DNA

25 Mar, 09:38 • Redactia DailyBusiness
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost retinut, in noaptea de marti spre miercuri, de procurorii DNA in dosarul in care seful DGIPI Cornel Serban si seful Diviziei de Operatiuni din DGA, Petre Pitcovici, sunt acuzati de favorizarea infractorului si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.
Omul de afaceri Puiu Popoviciu, retinut de DNA

Potrivit NewsIn, de numele lui Gabriel Popoviciu se leaga intr-un fel sau altul firme ca Baneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, Comaliment, Pizza Hut, KFC si IKEA, singura pozitie publica pe care si-o asuma public, conform articolelor aparute in presa.

In 2003, singurul an in care a fost inclus in „Top 300 Capital”, avea o avere estimata la cel putin 100 de milioane de dolari.

Agentia NewsIn releateaza ca, in ciuda numeroaselor scandaluri in care a fost pomenit, Popoviciu nu a iesit din „silentio stampa”. Tacerea este motivata partial de faptul ca si-a asumat oficial foarte putine dintre afacerile pe care le controleaza. Una dintre ele este vestita societate „Clubul Vinului”, insa a renuntat la ea. Aceeasi strategie a folosit-o si in cazul altor firme. A preluat conducerea societatilor Alltrom, Herastrau, A.S.D. Miorita, Comaliment, dupa care si-a cedat actiunile mamei sale sau unor firme al caror hatis patronal se afla tot in sfera sa de influenta. Cea mai surprinzatoare aparitie in aceste tranzactii o reprezinta mama sa, Ligia Popoviciu, care detine importante procente in sapte societati, conform ziarului Evenimentul zilei.

In afara megaafacerii „Baneasa Rezidential”, Gabriel „Puiu” Popoviciu controleaza, alaturi de partenerul sau Radu Dimofte, o pleiada de alte companii preluate de la stat. Un portofoliu prolific pentru cei doi, care aduce atat venituri, cat si o doza considerabila de influenta, conform ziarului „Evenimentul zilei”, citat de Newsin.

Popoviciu si Dimofte sunt considerate creierele care coordoneaza din „umbra” fostele societati comuniste A.S.D Miorita, Comaliment, Herastrau sau Practic. Tot ei au adus in Romania prin American Restaurant System brandurile Pizza Hut si KFC. Dupa aceeasi reteta functioneaza si societatea Alltrom, prin intermediul careia sunt comercializate produsele
JVC.

Tot in sistem de franciza, Popoviciu este cel care a adus anul trecut celebrul magazin IKEA. Administratorul reprezentantei din Romania este Moaro Trading, companie care a realizat un acord cu gigantul Inter Ikea Systems BV, Actionariatul Moaro Trading este format din consortiul olandez Engma, Turkmall si Inter Ikea Systems si il are ca administrator pe Gabriel Popoviciu. Functia pe care o indeplineste la IKEA este singura pozitie oficiala pe care magnatul si-o asuma public.

In plus, in zona Piata Romana din Capitala, Popoviciu s-a implicat, prin intermediari, in preluarea fostului hotel comunist Dorobanti. Imobilul a fost rebotezat cu numele marcii Howard Johnson, iar printre actionari se regasesc omniprezentele offshore-uri.
Sunt, toate, afaceri in spatele carora se afla zeci de milioane de euro, dar nici Popoviciu, nici Dimofte nu si le asuma oficial, mentioneaza NewsIn.

DNA l-a retinut, pentru 24 de ore, pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, in acelasi dosar in care au fost retinuti seful DGIPI, Cornel Serban, si seful diviziei de Operatiuni a DGA, Petre Pitcovici, conform avocatului acestuia.