COMPANII

OMV Petrom investeste 200 mil. euro pentru redezvoltarea unui zacamant din judetul Bihor

29 martie 2013, ora 11:55, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Mariana Gheorghe.jpg
OMV Petrom anunta inceperea implementarii proiectului de redezvoltare a zacamantului Suplacu de Barcau, situat in nord-vestul tarii (judetul Bihor). Proiectul presupune investitii de circa 200 milioane euro in perioada 2013 – 2015.

Redezvoltarea zacamintelor are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi in cadrul unor zacamintele mature se urmareste imbunatatirea factorului de recuperare pentru titei si gaze, reducerea consumurilor tehnologice si energetice si a impactului asupra mediului. In prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zacaminte operate de catre companie, este de circa 25% pentru titei si circa 49% pentru gaze.

Operam zacaminte foarte mature iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO OMV Petrom.

Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reusi sa extragem mai mult din zacaminte care sunt in exploatare de zeci de ani. Noi credem ca exista inca potential in aceste zacaminte mature”, a precizat Gabriel Selischi, director Zone de Productie Interne OMV Petrom.Suplacu este un zacamant matur de titei, exploatat de peste 50 de ani, a carui productie zilnica reprezinta circa 10% din productia de titei a OMV Petrom in Romania.

Proiectul de redezvoltare Suplacu prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici de ultima ora pentru cresterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare si a unei instalatii de tratare a apei reziduale precum si modernizarea sistemului de evacuare a gazelor si a sistemului de comprimare a aerului.

OMV Petrom si-a propus implementarea a 6-8 proiecte de redezvoltare de zacaminte pana in 2015. La sfarsitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zacamintelor erau in faza de proiectare iar doua au depasit stadiul deciziei finale de investitie, respectiv Suplacu si Oprisenesti. Productia aferenta celor 6 zacaminte reprezinta circa 40% din productia curenta a OMV Petrom. Investitiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Suplacu se vor ridica la circa 400 milioane de euro, iar rezervele sunt estimate la 70 milioane bep.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62% iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 20:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter