- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Orkla Foods Ingredients a cumparat grupul olandez Sonneveld

27 Apr, 14:46 • Redactia DailyBusiness
Orkla Foods Ingredients, grup din care face parte Orkla Foods Romania, producatorul marcii de margarina Wiesana, a achizitionat Sonneveld Group, lider in categoria amelioratorilor de panificatie in tarile Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg), a anuntat marti compania.
Orkla Foods Ingredients a cumparat grupul olandez Sonneveld

„Achizitia sustine obiectivul nostru de dezvoltare in categoria ingredientelor pentru panificatie si cofetarie in Romania. Am deschis aceasta directie de afaceri la finalul anului 2008, timp in care am lansat 108 produse specifice pe piata. Rezultatele sunt deja vizibile, aceasta linie de afaceri contribuind dupa numai un an cu 10% in cifra de afaceri a segmentului B2B”, a declarat Manuela Banu, director general Orkla Foods Romania.

Orkla Foods Ingredients (OFI) isi consolideaza prin aceasta tranzactie portofoliul de produse in categoria ingredientelor pentru panificatie si cofetarie si atrage in grup un jucator axat pe productia de amelioratori si premixuri (amestecuri) pentru panificatie, precum si de emulsii cu aplicatii specifice in panificatie, patiserie si cofetarie.

Modelul de afaceri al Orkla Foods Ingredients este unul descentralizat. Astfel, Sonneveld isi va pastra numele, pentru a fi recunoscut in continuare de clientii sai, precum si echipa de management existenta si directorul general.

Preluarea Sonneveld urmeaza sa fie aprobata de Autoritatea pentru Concurenta din Olanda.

Sonneveld detine pozitii importante pe diverse piete europene, precum Belgia, Franta, Germania, Ungaria si Polonia dar desfasoara activitati si in Marea Britanie, Spania si anumite regiuni din Asia si Orientul Mijlociu. Bazele companiei au fost puse in anul 1956 iar in prezent aceasta are 140 angajati, venituri de 55 milioane de euro si este localizata in Papendrecht, Olanda.

Orkla Foods Romania este prezenta pe piata bunurilor de larg consum din Romania din anul 2002.

Portofoliul Orkla cuprinde marci locale (Wiesana, Linco, Unirea), ketchup (Tomi, LaMinut), pate si mancaruri la conserva (Ardealul), mustar si sosuri pentru paste (Bunatati de la Bunica, LaMinut) dar si aluaturi congelate (Linco). In segmentul B2B Orkla Foods Romania comercializeaza brandurile de margarina profesionala Selecta si Paticrem precum si gama de ingrediente pentru panificatie si cofetarie Credin.

Orkla Foods Romania apartine diviziei Orkla Food Ingredients, lider european in furnizarea de ingrediente pentru patiserii, cofetarii si brutarii. Clientul principal al OFI sunt brutariile dar compania se axeaza si pe retail, industria alimentara si HoReCa. OFI detine 33 de companii prezente in 14 tari europene.

Grupul are operatiuni in domeniul bunurilor de larg consum, al industriei chimice si al investitiilor financiare si este una dintre cele mai mari companii listate la Bursa din Oslo. Orkla are 35.000 de angajati iar la sfarsitul anului 2009 a raportat venituri operationale de 6,9 miliarde euro si profituri inainte de taxe de 133 milioane euro.