COMPANII

Paradoxal: Gigacaloria se scumpeste, dar CET-urile ar putea reveni la moda

11 mai 2011, ora 00:05, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crane.jpg
Eliminarea subventiilor la caldura va scumpi gigacaloria cu pana la 60%, astfel ca vanzarile de centrale de apartament ar putea creste cu peste 30% anul acesta. Din 2014, din cauza cresterii preturilor la gaze, romanii s-ar putea recupla la sistemul centralizat de termoficare (asa-zisele CET-uri).

"Tendinta de decuplare se va incheia. Din 2014, oamenii se vor reconecta la sistemul centralizat", a declarat pentru DailyBusiness.ro Corneliu Bodea, vicepresedintele Adrem Invest.

Acesta a anuntat marti o investitie de 60 milioane euro intr-o centrala in cogenerare la Suceava, care va utiliza si tehnologie de biomasa.

Principala cauza a revenirii romanilor la sistemul centralizat de termoficare va fi scumpirea gazelor. "Evolutia pretului la gaz va fi spectaculoasa, dupa liberalizare", a spus Corneliu Bodea.El a explicat ca exista o presiune foarte mare pentru pretul gazelor, astfel ca acesta va creste chiar daca nu se va liberaliza. In plus, din 2013 va fi introdusa taxa de mediu pentru cei care utilizeaza centrale de apartament, potrivit lui Bodea.

Reconectarea in masa la sistemul centralizat este posibila si in viziunea lui Ion Dina, director executiv al Asociatiei Profesionale a Producatorilor de Energie Electrica si Termica in Cogenerare (Cogen).

"Daca Romania va intra intr-o stare de normalitate, asa cum este peste tot in Europa, atunci populatia va plati gaze la pret de retail, iar firmele la pret en-gros", a spus Dina. El a adaugat ca in acele conditii nu va exista niciun dubiu ca romanii se vor intoarce catre sistemul centralizat.

"Cel putin marile orase se vor incalzi mereu in sistemul centralizat", a mai spus Dina. Daca majoritatea locuintelor vor avea centrale proprii, sistemele de distributie de gaze nu vor functiona la parametrii normali, intrucat au fost concepute doar pentru bucatarii.

Directorul executiv al Cogen a mentionat ca sistemul centralizat prezinta si avantaje de mediu fata de centralele de apartament. "Una e sa emani noxe dintr-un CET la 20 de kilometri distanta de oras si la inaltime, alta e in nasul fiecarui locuitor", a explicat Ion Dina.

El admite ca eliminarea subventiilor la caldura va duce in mod sigur la scumpirea gigacaloriei, intrucat municipalitatile nu vor putea compensa si partea de subventie suportata de stat.

Dina a sugerat ca o solutie la scumpirea gigacaloriei ar fi contorizarea individuala, care a dus in unele cazuri la scaderi de costuri de pana la 45%.

La randul lor, reprezentantii Ariston, principalul furnizor de centrale termice din Romania, considera ca este putin probabil ca primariile sa poata sustine din fonduri proprii diferenta dintre costul real si cel subventionat de pana acum.

Pana in acest moment, 50% din subventia la incalzire era sustinuta de catre Guvern iar 50% de catre autoritatile locale.

In ciuda faptului ca oficial, Guvernul a sustinut cota sa din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase si pana la aproximativ 60%. Spre exemplu, in Timisoara, costurile incalzirii au urcat cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, la Galati cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%, au spus reprezentantii Ariston.

Acestia estimeaza ca piata centralelor de apartament va creste cu peste 30% anul acesta, in conditiile eliminarii subventiilor la caldura.

Investitiile in CET-uri ieftinesc gigacaloria pe termen lung

Investitorul in centrala de la Suceava s-a angajat sa produca energie termica pentru incalzire la un pret de 116 lei plus TVA pe gigacalorie.

Pretul este unul ambitios. CET-al actual din oras, ce urmeaza sa fie oprit in 2 ani, produce la un pret de 320 lei plus TVA, iar la consumatorul final ajunge la 200 lei, datorita subventiilor.

Gigacaloria ieftina de laSuceava s-ar putearegasi si in alte orase, daca municipalitatile investesc sau atrag investitori pentru modernizarea CET-urilor.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare, a declarat luni ca preturile la gaze din Romania vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi, conform incont.ro.

Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata, care este mult mai mare. Spre comparatie, gazele importate de la rusi costa 380 de dolari pe mia de metri cubi.

De asemenea, potrivit celor mai recente informatii Eurostat, care dateaza din primul semestru al anului trecut, consumatorii casnici din Romania platesc in medie, pentru gaz, 7,74 euro pe gigajoule, fata de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul UE.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cornel Vasile a spus:
14/05/2011 16:45
Clar gazele se vor scumpi si cei de la CET care folosesc gaze vor fi nevoiti sa creasca pretul gigacaloriei asa ca la final diferenta dintre sistemul centralizat si cel cu centrala de apartament se va mentine. Taxa de mediu pentru cei cu centrale chiar daca se va introduce pe ntru cei de la CET va fi de einspe mii de ori mai mare ca se va aplica si lor deci iar va fi paritate intre cele 2 sisteme. Firmele vor plati pret de en-gros cand nu va mai plati Niculae de la PDL pretul gazului de intern mai ieftin decat cel pe care il plateste populatia. eu unul am centrala de apartament si nu pot decat sa ma felicit ca in urma cu ceva ani am renuntat la relatia cu termoficare care era una banoasa pentru ei si paguboasa pentru mine. O sa ma bransez la CET cand vai avea coloana principala pe casa scarii si cu contor individual adica dupa ce termoficarea va moderniza sistemul. Cand credeti ca se va intampla acest lucru domnilor?????
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 18:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter