- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom a inceput constructia centralei de la Brazi, investitie de 500 mil. euro

03 Jun, 10:13 • Redactia DailyBusiness
Petrom a inceput miercuri constructia centralei pe gaze de la Brazi, cel mai mare proiect privat de generare de electricitate din Romania. Investitia se cifreaza la 500 mil. euro.
Petrom a inceput constructia centralei de la Brazi, investitie de 500 mil. euro

Centrala reprezinta un proiect greenfield, ce vizeaza generarea electricitatii cu ajutorul gazului metan. Cu doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur, aceasta va dezvolta o putere de 860 MW.

Proiectul include constructia unei conducte, cu o lungime de 30 de kilometri, care va asigura transportul gazelor catre centrala, si a unei linii de inalta tensiune, cu lungimea de 3 km, pentru conectarea centralei la sistemul national de inalta tensiune.

„Proiectul nostru, in care investim circa 500 milioane de euro, este un pas important nu numai pentru companie, dar si pentru piata de electricitate din Romania”, a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom.

„Dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, iar cea mai mare parte este destinata pietei. Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an”, a mai spus Kappes.

Finantarea proiectului este asigurata atat din sursele Petrom cat si prin doua credite corporative negarantate semnate cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fiecare in valoare de 200 milioane de euro.

Centrala va fi construita de un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia), termenul de livrare fiind septembrie 2011.

Petrom va incepe furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011.