COMPANII

Poliţist arestat pe nedrept obţine daune morale de 100.000 euro de la statul român

10 iunie 2016, ora 00:09   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dna.jpg
Politistul Radu Gheorghe a obtinut daune morale in instanta, intr-un proces impotriva statului roman, pentru repararea prejudiciilor suferite ca urmare a erorilor judiciare savarsite de procurorii DNA.

Marți, 07.06.2016, Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv în procesul intentat de Radu Gheorghe împotriva Statului Român, pentru repararea prejudiciilor morale și materiale suferite ca urmare a erorilor judiciare săvârșite de procurorii Parchetului Național Anticorupție (în prezent, Direcția Națională Anticorupție).

În anul 2003, împotriva domnului Radu Gheorghe, polițist judiciar, a fost începută urmărirea penală ca urmare a unei presupuse acțiuni de șantaj a mai multor persoane acuzate de sustrageri de combustibil din conductele deținute la acea vreme de PETROTRANS S.A., persoane care, în fapt, erau cercetate de către acesta.

Fără probe sau minime indicii, împotriva domnului Radu Gheorghe a fost luată măsura arestării preventive, care a fost menținută până în anul 2004, cu toate că s-au formulat nenumărate contestații și cereri de revocare și de înlocuire a acestei măsuri abuzive.Trimis în judecată, Curtea de Apel București a dispus condamnarea domnului Radu Gheorghe la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare. În urma rejudecării cauzei de către Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus achitarea acestuia, pe motivul că fapta pentru care a fost trimis în judecată și arestat preventiv nu există.

În anul 2012, după achitarea polițistului, a fost intentată acțiune împotriva Statului Român pentru erorile judiciare ale procurorilor și judecătorilor care au dispus lipsirea de libertate, trimiterea în judecată și condamnarea pe nedrept a domnului Radu Gheorghe.

Tribunalul București, ca instanță de fond, a acordat daune de 100.000 euro pentru prejudiciul moral suferit și aproximativ 10.000 euro daune pentru prejudiciile materiale.

În urma judecării recursurilor declarate de toate părțile împotriva Sentinței pronunțată de Tribunalul București, Curtea de Apel București a modificat hotărârea instanței de fond, în sensul că a mărit cuantumul daunelor pentru prejudiciul moral suferit, de la 100.000 euro la 110.000 euro și a menținut toate celelalte dispoziții ale instanței de fond.

Avocat Marius-Cătălin Preduț, membru al Baroului București: ”Statul Român a fost obligat să acorde aceste despăgubiri ca urmare a erorilor săvârșite de procurorii P.N.A. începând cu anul 2002, când au dispus începerea urmăririi penale și au solicitat arestarea preventivă a domnului Radu Gheorghe. Starea de arest a fost solicitată de procurori și menținută nejustificat de judecători pe o perioadă de 11 luni și 6 zile, timp în care s-au formulat numeroase contestații și sesizări împotriva acestei măsuri abuzive. Grav este că și Curtea de Apel a perpetuat aceleași erori, dispunând condamnarea la închisoare cu executare a domnului Radu Gheorghe”.

"Această soluție reprezintă o îndreptare a unui șir lung de erori judiciare și o sancționare a abuzurilor săvârșite de procurorii anticorupție și, din păcate, confirmate de judecătorii învestiți cu soluționarea acestui dosar penal. Este un semnal că toate acțiunile și judecățile împotriva oricărei persoane trebuie să se circumscrie, strict, într-un cadru temeinic și legal, că nicio persoană nu poate fi supusă unor restricții de libertate sau condamnată fără existența unor probe concludente", a mai declarat Marius-Cătălin Preduț, avocatul care l-a reprezentat pe Radu Gheorghe în procesul de răspundere a Statului Român pentru erorile judiciare ale magistraților.

Decizia de condamnare a Statului Român la plata a peste 120.000 euro este definitivă și urmează a fi pusă în executare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
lefter cornel a spus:
10/06/2016 12:17
Sunt atatea procese in care daunele primite de cei afectati nu se suporta decat de stat, adica de noi toti.
Nici un procuror nu a suferit consecintele erorilor sale.
Consider ca este necesara legea pentru raspunderea magistratilor.
Va trebui sa fie data, chiar daca magistratii se inpotrivesc.
C. Lefter
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter