- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Posta Romana va contesta in instanta amenda data de Consiliului Concurentei, de 24 mil. euro

20 Dec, 17:31 • Redactia DailyBusiness
Compania Nationala Posta Romana a anuntat luni ca va contesta in instanta amenda data de Consiliului Concurentei, in valoare de 103,3 milioane de lei (24,06 milioane euro), considerand decizia de sanctionare ca fiind netemeinica.
Posta Romana va contesta in instanta amenda data de Consiliului Concurentei, de 24 mil. euro

„C.N. Posta Romana gaseste decizia anuntata de catre Consiliul Concurentei, vineri, 17 decembrie, ca fiind nejustificata si luata in baza unui raport de investigatie incomplet, motiv pentru care o va contesta in instanta”, se arata in comunicatul companiei.

Compania considera concluziile Raportului Consiliului Concurentei a nu fi in concordanta cu abordarea comunitara in ceea ce priveste tratamentul discriminatoriu de pret. Astfel, nu este vorba de un comportament abuziv ci de un comportament concurential normal, iar analiza efectuata in legatura cu incalcarea art. 6 lit. c este neconforma cu jurisprudenta comunitara.

„Cu alte cuvinte, acuzatiile adresate companiei aduc in prim-plan un presupus tratament preferential acordat Infopress, in raport cu concurentii, si acordarea de reduceri tarifare in mod discriminatoriu (trimiteri de corespondenta si Infadres)”, se mai arata in comunicat.

Referitor la acuzatiile legate de acordarea de tratamente preferentiale, Posta Romana mentioneaza faptul ca aplicarea discount-ului de 37,5% a fost conditionat de efectuarea unui volum anual de 36 milioane de trimiteri.

Mai mult, compania a transmis o oferta similara marilor emitenti de trimiteri de publicitate prin posta, oferta respinsa de catre acestia. In ceea ce priveste reducerile tarifare, cadrul legislativ secundar emis de ANCOM (Decizia Presedintelui ANRC nr. 88/2004 privind desemnarea furnizorului de serviciu universal in domeniul serviciilor postale si Decizia ANRCTI nr. 2858/2007) permitea, la momentul aplicarii reducerilor, adoptarea si fundamentarea politicii de discount la care se face referire, conform documentului.

In ceea ce priveste amenda anuntata de Consiliul Concurentei C.N. Posta Romana S.A. considera decizia de sanctionare ca fiind netemeinica.

„In concluzie, Raportul nu aduce suficiente probe pentru a conchide ca C.N. Posta Romana S.A. a incalcat art. 6 lit. C din Legea Concurentei si anume ‘aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala’ motiv pentru care, compania asteapta motivatia si fundamentarea deciziei, urmand ca in termen de 30 de zile de la primirea acesteia sa actioneze in consecinta, respectiv sa conteste decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel, Sectia Contencios Administrativ”, au spus reprezentantii societatii in comunicat.