- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Prețurile produselor alimentare au scăzut în 2016, pentru al 5-lea an consecutiv 

13 Jan, 16:05 • Redactia DailyBusiness
Prețurile principalelelor produse alimentare au scăzut pentru al cincilea an consecutiv, în 2016, înregistrând o medie de 161,6 puncte pentru tot anul în ansamblu, cu aproximativ 1,5 procente sub nivelurile din 2015. 
Prețurile produselor alimentare au scăzut în 2016, pentru al 5-lea an consecutiv 


Recoltele crescute precum și perspectivele pentru cerealele de consum curent compensează presiunea ascendentă asupra Indicelui FAO pentru prețurile la produsele alimentare generată de mărfurile tropicale, cum ar fi zahărul și uleiul de palmier, unde producția a fost afectată de fenomenul metereologic El Nino.

În luna decembrie, indicele a înregistrat o medie de 172 de puncte, fiind neschimbat din luna noiembrie. 
     Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.      

Anul 2016 a fost marcat de o scădere constantă a prețurilor la cereale, care au scăzut cu 9,6 la sută față de anul 2015 și cu 39 de procente față de 2011, an de referință. În același timp, prețurile la zahăr și la uleiurile vegetale au crescut pe parcursul anului cu 34,2 la sută și, respective cu 11,4 la sută. 

„Incertitudinile economice, inclusiv mișcările cursurilor valutare, pot influența cu atât mai mult piețele alimentare în acest an”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist principal la FAO.

Prețurile la cereale sunt stabile în luna decembrie în timp ce prețurile pentru uleiurile vegetale și lactate cresc

Indicele FAO pentru prețurile la cereale, în mare parte stabil
e din septembrie, a crescut cu 0,5 la sută în luna decembrie, înregistrând cote crescute la orez și porumb, în timp ce estimările mai mari decât cele așteptate la producția în Australia, Canada și Federația Rusă a condus la scăderea prețurilor la grâu. 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,2 la sută din luna noiembrie, ajungând la cel mai înalt nivel din iulie 2014. Cotațiile pentru uleiul de palmier și uleiul de soia au crescut, în principal datorită nivelurilor scăzute ale stocurilor la nivel global precum și din cauza livrărilor limitate, iar în special în cazul uleiului de soia creșterea se datorează și  perspectivei creșterii utilizării în sectoarele de biodiesel din America de Nord și de Sud.

Indicele FAO pentru prețurile la lactate, de asemenea, a crescut cu 3,3 la sută din luna noiembrie, în primul rând datorită prețurilor mai mari pentru unt, brânză și lapte praf integral și producția redusă din Uniunea Europeană și Oceania.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr, în timp ce a crescut cu o treime pe parcursul anului, a scăzut în ultima lună a anului 2016 cu 8,6 la sută. Scăderea bruscă a fost determinată în principal de slăbirea continuă a valutei braziliene (real) în raport cu dolarul american, împreună cu o creșetere raportată a producției de 18 la sută înpartea central sudică a țării, principala regiune de cultivare a trestiei de zahar din Brazilia.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 1,1 la sută față de nivelul din noiembrie revizuit. Valoarea medie a acestuia, în 2016 a fost cu 7 la sută mai mică decât cea din 2015, în principal datorită scăderii prețurilor internaționale la carnea de bovină și a păsărilor de curte.