COMPANII

Presa canadiana: Gabriel Resources da Romania in judecata si cere despagubiri de miliarde de dolari

01 mai 2014, ora 15:00   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rosia-montana.jpg
Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, potrivit publicatiei canadiene The Globe and Mail.

Gabriel Resourcesface planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia, fara sa citeze sursele informatiei, scrie Mediafax.

Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.

Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura, noteazaThe Globe and Mail.Scenariul unui proces costisitor pentru Romania a fost lansat inca din septembrie anul trecut deVictor Ponta, Dan Sova si CEO-ul Gabriel Resources.

Totusi, Romania nu are, la prima vedere, nicio obligatie fata de Rosia Montana Gold Corporation, atata timp cat compania nu a reusit pana acum sa realizeze un proiectcaresa respecte legile in vigoare ale statului roman, ca altfel ar fi inceput demult exploatarea. De aceea a avut nevoie de o lege speciala, care include derogari de la normele legale. Vezi aici argumente mai tehnice, explicate de avocati.

Citeste siCele 5 gafe de PR facute de RMGC. Cum sa NU iti faci lobby in Romania
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andreea a spus:
01/05/2014 15:16
eu consider ca Rmgc a venit cu un proiect modern, caruia nici Comisia Europeana nu avea ce sa-i reproseze, insa suntem condusi de oameni lasi si iresponsabili, incapabili sa-si asume responsabilitati si sa constientizeze nevoia Romaniei pentru investitii
 
Madalin Moisescu a spus:
01/05/2014 18:58
Mi se pare normal, daca Romania nu a fost in stare sa le dea un raspuns de mai bine de 15 ani. Nu imi convine sa platim despagubiri, dar poate va fi o noua lectie invatata. Nu cu indiferenta tratezi investitorii!
 
eva a spus:
02/05/2014 12:49
ceva tot trebuie sa faca ca sa se ia oadta o decizie. A trecut prea mult timp si zona aia sta blocata degeaba , iar oamenii nu pot beneficia de solutii
 
mai lasati a spus:
02/05/2014 18:39
E doar o incercare jalnica a RMGC de a influenta opinia publica.
N-au nici o baza sa ceara despagubiri si o stiu si ei. Nu impresioneaza pe nimeni, postacii Goldului nu se pun (de fapt nici ei nu cred, dar isi fac datoria).
Si ca sa stiti si voi: nimeni nu te poate obliga sa accepti un arbitraj daca nu ai convenit asta intr-un contract. Deci fassssss.
 
cosmin zaharia a spus:
03/05/2014 10:25
sunt de acord cu eva si imi pare rau, sincer, de moti. Ei cer de ani de zile acest proiect, este singura sansa pentru o viata mai buna, dar politicienii continua sa tergiverseze aprobarea sa. De ce? Nu-mi pot explica decat prin lene exagerata!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter