COMPANII

Primul ghid de vinuri romanesti va include 152 de vinuri de la 63 de crame locale

05 noiembrie 2018, ora 14:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România
Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România
Dupa ghidul gastronomic, lansat in mai 2018, care a inclus 141 restaurante si localuri POP din Bucuresti si alte 5 orașe si a devenit o referinta pentru piata de gastronomie locala, Gault&Millau anunta că va lansa un nou ghid pe piata locala – dedicat vinurilor romanesti.

Lansarea ghidului Gault&Millau a vinurilor românești va avea loc pe 27 noiembrie, în cadrul unui eveniment dedicat în care se vor anunța clasamentul și premiile Gault&Millau România pentru 2019. În această primă ediție a ghidului sunt incluse 152 de vinuri românești de la 63 de crame locale.

‘Am pornit acest proiect convinși că vinurile românești sunt la un nivel foarte ridicat și că merită recunoscute ca atare, atât în țară cât și în afara acesteia. Ghidul Gault&Millau reprezintă o premieră, fiind o selecție a celor mai bune vinuri românești plasate într-un context internațional prin metodologia și echipa de evaluatori implicate. Sperăm astfel să contribuim la promovarea unui produs local valoros și cu un imens potențial: vinul românesc.’ declară Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Metodologia ghidului de vinuri românești Gault&Millau România 2019 Metodologia a presupus trei etape principale, precum și colaborarea cu o echipă de experți locali pentru etapele de pre-selecție si cu o echipă de experți internaționali pentru etapa finală, cea de evaluare.Astfel, în prima etapă s-a realizat o listă lungă a vinurilor românești de peste 1000 de referințe cu sprijinul lui Sergiu NEDELEA (somelier) și Robert MARSHALL (consultant, WSET).

Experții locali au făcut apoi o selecție de 220 de etichete în a doua etapă, plecând de la lista lungă de +1000 de referințe. Criteriile esențiale au fost reprezentativitatea soiurilor, specificul local și regional, dimensiunea cramelor vechimea vinului, disponibilitatea pentru achiziție/ consum. De asemenea, cramele selectate au fost în acest stadiu informate în legatură cu proiectul și vinurile lor incluse în lista propusă pentru evaluare.

A treia etapă, evaluarea, a fost realizată de o echipă de experți internaționali formată din Ana SĂPUNGIU (Master of Wine), Caroline GILBY (Master of Wine) și Isa BAL (Master Sommelier).

Titulaturile de Master of Wine și Master Sommelier sunt cele mai înalte distincții pe care le poate obține un expert în lumea vinurilor (sunt mai puțin de 400 de MW și mai puțin de 400 MS la nivel internațional), asigurând astfel cel mai înalt nivel disponibil de experienta și etică de lucru.

Pe lângă cunoștintele tehnice, la fel de importantă a fost selectarea în vederea evaluării a unor experți fără legături comerciale cu producătorii locali de vinuri. În vederea evaluării vinurilor, echipa de experți internaționali a aplicat metodologia internațională Gault&Millau și a atribuit astfel scoruri aferente fiecărei etichete în urma unor degustări desfășurate în mai multe runde.

Degustarile au fost ’semi-blind’, evaluatorii neștiind etichetele, având însă la dispoziție informații despre varietățile de struguri din vin și despre anul de producție Scorurile minime de intrare în ghidul de vinuri românești Gault&Millau au fost de +80/100 pentru vinurile POP (accesibile, cu un raport bun calitate/preț, preț sub EUR 10) și +84/100 pentru segmentul principal din ghid (producție recentă & etichete mai vechi). Dintre cele 152 de vinuri de la 63 de crame locale incluse în selecția 2019, 130 de vinuri sunt în segmentul principal iar 22 de vinuri POP, acoperind astfel o gamă extinsă de soiuri, metode de vinificație, regiuni geografice și ani de producție.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 24 Mai 2022, 02:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter