- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Privatizare incheiata: Enel a cumparat Electrica Muntenia Sud cu 820 mil. euro

05 Jun, 15:36 • Redactia DailyBusiness
Companiile Electrica SA si Enel au anuntat joi finalizarea procesului de privatizare a societatii Electrica Muntenia Sud. Italienii au preluat 64,4% din capital pentru 820 mil. euro.
Privatizare incheiata: Enel a cumparat Electrica Muntenia Sud cu 820 mil. euro

La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro.

Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica.

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuala a actionariatului EMS este urmatoarea: Enel – 64,4%, Fondul Proprietatea -12%, Electrica – 23,6%.

Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administratie al Electrica Muntenia Sud, 3 membri din 5 fiind desemnati de catre Enel: Matteo Codazzi va fi presedinte, iar Luigi Giliotti si Claudio Zito vor face parte din organism.

Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel, a declarat ca grupul italian va investi peste 1 miliard de euro in urmatorii 15 ani pentru dezvoltarea business-ului din Romania.

„Ne urmarim obiectivul de a deveni un operator integrat pe verticala in sectorul energetic din Romania, prin proiecte de energie regenerabila, energie nucleara sau folosind tehnologia carbunelui curat. Investitiile noastre din Romania se vor adauga valorii pe care o cream si strategiei noastre”, a declarat Conti.

Electrica Muntenia Sud (EMS) este compania de distributie a electricitatii pentru Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu.

EMS este una dinte cele 8 companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de-a cincea privatizata de Guvernul Romaniei. La sfarsitul anului 2007, compania avea aproximativ 2.000 angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40.100 km si deservea 1,1 milioane clienti. In anul 2007, EMS a distribuit 5,54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.

In Romania, Enel activeaza, in prezent, in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dupa achizitia participatiei majoritare la doua companii de distributie, in urma procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei in 2004.

Enel Energie este compania care vinde electricitate tuturor categoriilor de clienti din Romania, in timp ce Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea sunt cele doua companii care gestioneaza reteaua de energie electrica, in cele doua regiuni.

In urma finalizarii achizitiei Electrica Muntenia Sud, compania isi dubleaza prezenta in sectorul de distributie de electricitate din Romania, ajungand la aproape 2,5 milioane de clienti, 93.000 km de retea si 5.700 de angajati.