COMPANII

Proiectul Rosia Montana va fi discutat intr-o comisie parlamentara speciala, pe termen nelimitat

13 septembrie 2013, ora 10:50 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
2012-08-17 12.52.50.jpg
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, dupa intalnirea cu Victor Ponta, ca PSD a convenit sa se revina la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Rosia Montana si retragerea procedurii de urgenta pentru proiectul de lege, ceea ce inseamna ca discutiile ar putea dura foarte mult.

"PSD a convenit, vorbesc de domnul Ponta in calitate de lider PSD, sa revenim la formula convenita initial, a unei comisii speciale in Parlament, deci sa solicite retragerea procedurii de urgenta, comisie la care nu m-am opus niciodata si care sa se constituie dupa retragerea procedurii de urgenta din Senat", a spus Antonescu, dupa intalnirea pe care avut-o cu premieruláVictor Pontaási alti lideri din USL la cabinetul sau de la Senat.

El a precizat ca la nivelul comisiei speciale ar urma sa aiba loc audieri ale tuturor partilor implicate in proiectul Rosia Montana. Decizia formala de infiintare a acestei comisii ar urma sa fie luata in plenul celor doua Camere saptamana viitoare, a mentionat Antonescu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca pozitia PNL ramane aceeasi in legatura cu subiectul Rosia Montana, respectiv aceea de a vota impotriva proiectului initiat de Guvern.

Intrebat despre afirmatia facuta joi de ministrul Dan Sova potrivit careia RM Gold Corporation a investit aproximativ 500 de milioane de dolari pana in prezent la Rosia Montana si ca diferenta pana la 2 miliarde, care ar putea fi cerute ca despagubire pentru nerealizarea proiectului, o reprezinta profitul estimat pe care compania ar fi urmat sa-l realizeze, Antonescu a raspuns: "Pe sumele care se vehiculeaza ca au fost investite, ca au fost cheltuite, am sentimentul ca judetul Alba sau zona aceea din jurul Rosiei Montane ar fi trebuit sa fie perla Romaniei".El a aratat ca niciodata in Romania nu s-au investit sute de milioane de dolari intr-o zona. "Nu stiu daca e sau nu e. S-ar putea sa nu fie. Nu stiu daca aici se calculeaza bugetul de publicitate, daca se calculeaza toate aceste lucruri la care, fara indoiala, o firma are dreptul, dar nu pot fi nicicum puse in datoria poporului roman", a spus Antonescu.

Asociatia Alburnus Maior condamna intentia de tergiversare a votului in Senat asupra legii distrugerii Rosiei Montane si lipsa de responsabilitate a liderilor politici in transarea deciziei privind proiectul minier de la Rosia Montana.

ôPropunerea lui Crin Antonescu de infiintare a unei comisii mixte a celor doua camere ale Parlamentului, ce conform regulamentului, nu dispune de un termen limita de deliberare amana pe termen nedeterminat un vot asupra legiiö, spun reprezentantii Alburnus Maior intr-un comunicat de presa.

In mod cert, raspunderea liderilor politici ce se pregatesc de o noua cursa electorala ar fi substantial diminuata printr-o noua comisie parlamentara, continua acestia.

ôIndiferent de felul in care liderii politici incearca sa evite asumarea responsabilitatii, reamintim atat opiniei publice cat si mai ales deputatilor motivul pentru care nimeni nu vrea sa isi asume aceasta lege: este un precedent mult prea periculos in care Romania isi cedeaza suveranitatea unei comapanii straine inregitrata intr-un paradis fiscal. Acest faptáa fost confirmatáinclusiv de liderul PNL Crin Antonescu: 'premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreste sa-si asume raspunderea si il trimite la Paralament, acolo unde vrea un vot secret".

ôAceasta lege speciala include prevederi ce incalca articole din Constitutie, principiul separarii puterilor in stat, drepturile omului, suveranitatea justitiei. Daca aceasta lege ar fi aprobata, comapania miniera ar putea dispune de orice casa sau teren prin exproprierea proprietarului de drept si ar fi scutita de obtinerea oricaror avize pe care nu le-a dobandit conform legiiö, se mai arata in comunicatul Alburnus Maior.

Vicepresedintele acesteia, Calin Capros, spune ca ôsuntem o democratie si in loc de comisii mixte cu usile inchise, cerem un vot transparent in regim de urgenta si respingerea imediata a legii. Lista noastra de revendicari ramane aceeasi. Duminica viitoare vom fi din nou in strada pentru a-i face pe politicieni sa isi ia functiile pe care le detin in seriosö.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 07:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter