COMPANII

Rafinaria Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei - advertorial

29 mai 2013, ora 10:55 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Petromidia.jpg
Capacitatea de rafinare a Romaniei a scazut cu 65 de procente in ultimii 20 de ani, ajungand la 11,7 milioane de tone anual. Din zece rafinarii, mai functioneaza doar 4, din care doar 3 proceaza titei (Petromidia - Rompetrol, Petrobrazi - OMV Petrom si Petrotel Lukoil).

A patra rafinarie romaneasca, Vega Ploiesti, face parte tot din Grupul Rompetrol. in cei peste 100 de ani de existenta, a trecut de la o rafinarie clasica la un producator si furnizor de produse speciale.

Anul trecut, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investitii la rafinaria Petromidia care a devenit astfel cea mai mare si mai performanta din Romania. Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei iar investitiile totale realizate de Grup si de unicul sau actionar, KazMunayGas compania de petrol si gaze din Kazakhstan, s-au ridicat la 700 milioane de euro.

Impactul crizei economice asupra sectorului de rafinare european s-a resimtit in capacitatea de prelucrare, care a inceput sa scada vertiginos inca din 2008. in regiunea Marii Mediterane, scaderea consumului a fost mai abrupta fata de ritmul in care companiile au reusit sa reduca productia.Grupul Rompetrol concentreaza in jurul sau 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei, prin Vega si Petromidia, o investitie strategica pe termen lung, atat intern cat si pentru intreaga regiune a Marii Negre.

Conform unei analize Bloomberg, companiile petroliere din Europa vor inchide 10 rafinarii pana in 2020, reprezentand aproximativ 10% din numarul total de unitati din regiune. Potrivit directorilor din industria de profil, dintre cele 104 rafinarii din Europa 10 vor fi inchise permanent pana in 2020, in tari precum Franta, Italia si Cehia.

Motivele: scaderea consumului de combustibil, importurile masive din Statele Unite ale Americii si Asia, investitiile mari pe care procesatorii de pe alte continente (mai ales Asia) le fac in tehnologii, precum si diferenta de costuri marja de rafinare, net defavorabile pentru rafinorii din Uniunea Europeana.

In ciuda acestor piedici, KazMunayGas, prin Grupul Rompetrol, a ales sa investeasca in cea mai mare si mai moderna rafinarie a tarii - Petromidia, atat pentru a pastra locurile de munca a peste 900 de angajati si a mai bine de 25.000 de persoane care depind direct de aceasta investitie, dar si pentru ca Romania are nevoie de capacitati de rafinare pentru a nu depinde de combustibilii din import.
DailyBusiness Video: Rafinaria Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter