COMPANII

Remus Borza, trimis in judecata pentru conflict de interese

17 octombrie 2013, ora 10:35   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Remus-Borza.jpg
Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent presedintele Consiliului de Supraveghere, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica.

In acelasi dosar a fost deferita justitiei si avocata Nicoleta Munteanu, asociata lui Borza, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, pe 20 iunie 2012 Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica SA, administrator judiciar fiind desemnat Euro Insol SPRL, unde asociati sunt Remus Borza (50%) si Nicoleta Munteanu (50%).

Ulterior, Euro Insol SPRL a fost confirmata ca administrator judiciar al Hidroelectrica in sedinta Adunarii Creditorilor din 14 septembrie 2012 si prin incheierea judecatorului sindic din 3 octombrie 2012.In cadrul procedurii de insolventa, impotriva tabelului preliminar de creante, au fost formulate de catre creditori 74 de contestatii, iar pentru reprezentarea juridica in legatura cu aceste contestatii Remus Borza a propus Comitetului Creditorilor, in sedinta din data de 25 octombrie 2012, angajarea societatilor de avocatura Borza si Asociatii (unde Borza detine 95% din partile sociale, iar Nicoleta Munteanu 5%) si casa de avocatura P. si Asociatii in schimbul unui onorariu de 1.500 euro/dosar.

Comitetul Creditorilor nu a aprobat angajarea celor doua societati de avocatura, ci a hotarat ca angajarea avocatilor sa se faca in baza unei proceduri competitive si transparente (3 cereri de oferte, cu evitarea conflictelor de interese si cu respectarea principiului maximizarii averii debitoarei), in limita unui buget mediu de 3.000 euro, plus TVA/dosar.

Drept urmare, administratorul judiciar a solicitat si a primit 4 oferte: oferta depusa de SCPA Borza si Asociatii cu un onorariu fix de 1.500 euro, plus TVA/dosar pentru toate cele 74 de contestatii, fara a se preciza daca onorariul solicitat este doar pentru fond ori pentru fond si recurs; oferta depusa de Societatea Civila Profesionala de Avocati V., D. si Asociatii cu un onorariu de 35.000 euro/dosar, fara a se preciza daca onorariul solicitat este doar pentru fond ori pentru fond si recurs; oferta depusa de Societatea Civila Profesionala de Avocati P. si Asociatii cu un onorariu de 1.500 euro, plus TVA/dosar pentru anumite contestatii si de 2.500 euro, plus TVA/dosar pentru alte contestatii, cu precizarea ca onorariul solicitat este doar pentru faza procesuala a fondului si oferta depusa de Cabinetul individual de avocat D.I. cu un onorariu de 3.000 euro, plus TVA/dosar, cu precizarea ca onorariul solicitat este atat pentru fond, cat si pentru recurs.

Prin procesul verbal din data de 5 noiembrie 2012, semnat de Remus Borza, in urma analizei ofertelor, s-a decis incheierea contractelor de asistenta juridica cu SCPA Borza si Asociatii, Societatea Civila Profesionala de Avocati P. si Asociatii si Cabinetul individual de avocat D. I. pentru un onorariu fix de 3.000 euro, plus TVA/dosar, cu precizarea ca onorariul stabilit acopera atat faza procesuala a fondului, cat si pe cea a recursului.

Astfel, intre Euro Insol SPRL si SCPA Borza si Asociatii au fost incheiate
34 contracte de asistenta juridica avand ca obiect asistenta si reprezentare juridica in 34 de contestatii aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care Hidroelectrica avea calitatea de parte.

Toate cele 34 contracte au fost semnate din partea administratorului judiciar Euro Insol de catre Nicoleta Munteanu, iar din partea SCPA Borza de catre un avocat colaborator al societatii de avocatura.

In baza acestor 34 contracte, SCPA Borza a emis catre Euro Insol un numar de 34 facturi fiscale, care au fost achitate in totalitate de Euro Insol, prin ordine de plata emise de Remus Borza.

Conform procurorilor, Remus Borza a realizat pentru sine si colega lui, in mod direct, un
folos material in cuantum de 559.843,11 lei.

Parchetul arata insa in rechizitoriu ca folosul material nu reprezinta un prejudiciu adus unitatii, astfel incat, fiind o infractiune de pericol, prin faptele comise nu s-a creat vreun prejudiciu in dauna SC Hidroelectrica SA, iar anchetatorii nu au dispus masuri asiguratorii in faza urmaririi penale.

Anchetatorii au deschis un alt dosar penal in care ii vor cerceta pe Remus Borza si Nicoleta Munteanu tot pentru conflict de interese in legatura cu contractele incheiate de Hidroelectrica cu alte doua case de avocatura.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
18/10/2013 10:07
Omul asta care a scapat hidroelctrica de capuse i-a deranjat pe baietii destepti care au hotarit sa il sicaneze . Nu era normal sa ia onorariu pentru procese . ce alea se sustin cu aer. A pledat in sute de procese, astea cosyta bani si timp .Ticalosenia a juns la cote nemaintilnite in rumulania.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 17:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter