COMPANII

Resursele, tot mai greu de scos din pamant. Cine taie aripile multinationalelor

16 mai 2014, ora 00:05, autor(i): Andra Troasca   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rosia poieni.jpg
Companiile miniere sau cele care activeaza in industria petrolului si a gazelor, din cauza carora oameni din toata lumea sunt stramutati de pe pamanturile lor, sunt tot mai hulite. Timp de cateva decenii s-a trecut foarte usor peste vocile slabe ale localnicilor, dar in ultimul timp protestele au efecte usturatoare pentru äinvadatoriö. Multinationalele sunt nevoite sa suporte costuri foarte mari sau chiar sa abandoneze operatiunile.

Cercetatorii de la Centrul de Responsablitate Sociala in Minerit au intervievat angajati din cadrul catorva zeci de corporatii internationale implicate in activitati extractive si au aflat ca aceste companii au tot mai mult de furca in ceea ce priveste impactul social si de mediu al proiectelor lor. Si asta se traduce prin lovituri in bilantul financiar.


Studiul, care a inclus 50 de proiecte majore (extractia petrolului, mine in constructie etc.), a scos la iveala faptul ca in cazul a jumatate dintre acestea, localnicii au format adevarate baricade in apararea ôcaseiö, ducand la blocarea proiectelor. De asemenea, in cazul a 40% din proiecte, cineva a murit ca rezultat al protestelor, iar 15 din ele au fost suspendate sau abandonate.

Puterea comunitatilor e subestimata

ôIdeea ca localnicii sunt lipsiti de putere in fata marilor corporatii si a guvernelor e una preconceputa. Cercetarea noastra a aratat ca mobilizarea comunitatilor poate avea un impact foarte dur in ceea ce priveste costurile companiilor extractiveö, a spus Daniel Franks, cel care a condus studiul.

Motivul pentru care aceste proiecte (printre care mina de aur Minas Conga din Peru si mina de bauxita Lanjigarh din Orrisa, India) au fost abandonate nu a avut vreo legatura cu spiritul de responsabilitate sociala sau cu grija fata de mediu. Motivul renuntarii a fost dat de forta protestelor, care intr-un final au facut ca proiectele respective sa nu mai fie, pur si simplu, viabile din punct de vedere financiar.Cat costa intarzierile proiectelor

In proiectele din categoria minerit/extractia de petrol si gaze, intarzierile pot fi extrem de costisitoare. Spre exemplu, in cazul unui proiect minier mare, intarzierile, chiar si la inceputul operatiunilor, duc la pierderi saptamanale de circa 20 milioane de dolari.

Potrivit participantilor la studiu, o intarziere de 9 luni a unui proiect din America Latina costa investitorul 750 milioane de dolari. In alt caz, cand protestatarii au taiat liniile de curent pe santier, pierderile s-au ridicat la 750.000 dolari pe zi.
Chiar si inainte sa inceapa forarile sau exploatarea propriu zisa, intarzierile pot costa o companie 50.000 dolari pe zi.

Deloc surprinzator, protestele au avut cel mai mult succes la inceputul proiectelor, in timpul studiilor de fezabilitate sau de pregatire a terenului, cum a fost si cazul Rosiei Montane.

ôAsta se intampla pentru ca in aceste faze proiectul este la scara mai mica si deci mai usor de combatut, dar mai ales pentru ca in stadiile mai avansate, capitalul a fost deja investit, incep sa apara venituri si sunt tot mai multe motive pentru ca firmele si guvernele sa isi apere cu darzenie proiecteleö, a mai spus Franks.

Rolul social media e unul major

Accesul la Internet si in special social media permit localnicilor sa se organizeze mult mai usor decat inainte, sa invete de la alti protestatari care au reusit sa blocheze proiecte, sa ia contact cu organizatii umanitare si non-profit, care ii ajuta sa arate lumii intregi povestea lor.

ôS-a produs o mare schimbare in mentalitatea indigenilor ľ lucruri ca Facebook ii ajuta sa nu mai fie atat de naivi. Se uita, spre exemplu, la ce se intampla in Peru, si vad cum cultura locala se duce pe apa sambetei. Si, dintr-o data, cadourile pe care companiile obisnuiau sa le ofere, precum barci, medicamente sau chiar educatie, nu sunt panaceul pe care il credeauö, spune Kelly Swing, cercetator la Univeristatea din Boston, care lucreaza intr-o zona din Ecuador afectata de proiectele petroliere.

Asul din maneca al companiilor

Pe de alta parte, companiile incep sa invete cum sa anticipeze eventualele proteste, mai rezulta din studiu, care a pastrat confidentialitatea respondentilor.

Un conflict companie-comunitate poate fi contracarat printr-o reteta destul de simpla ľ proceduri standard pe care companiile le pun in aplicare, nu numai pentru a evita un protest, dar si pentru a-si asigura o relatie constructiva cu comunitatea, spune cel care a condus studiul.

Practicile companiilor includ si angajarea de translatori, care pot identifica potentialele probleme, nemultumiri la nivelul comunitatii, pe care compania respectiva le ôtraduceö imediat in costuri de business. In tot mai multe cazuri insa, costurile acestea sunt atat de mari, incat proiectul moare.

In Romania, proiectul minier de la Rosia Montana este amanat de multi ani, cel mai efervescent moment din seria piedicilor fiind toamna anului trecut, cand mii de protestatari au iesit pe strazi in toata tara, ceea ce a dus si la caderea Legii Minelor in Parlament.á

Un alt exemplu este Pungesti, satul care a reusit sa amane, ce e drept pentru scurt timp, instalarea sondei de explorare a gazelor de sist de catre Chevron.

Citeste siá
Transilvania, terenul de aur minat: Rosia Montana a adormit, 13 noi proiecte s-au trezit
Dupa boli, gazele de sist au adus si bani: Prima despagubire castigata in instanta
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gheorghescu a spus:
16/05/2014 14:58
In cazul Rosia Montana a fost cumparata o parte din comunitatea locala si toate autoritatile locale. Dar nu au reusit sa prosteasca toata Romania, in ciuda efortului propagandistic urias.
Asta arata importanta educatiei. Poti manipula si cumpara niste amarati, dar nu mai merge cand e vorba de Academie, de ASE, de o multime de oameni educati, care pot asimila corect informatiile.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 18:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter