- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reversul medaliei NATO: Scutul antiracheta ne face tinta pentru atacuri teroriste

02 May, 11:03 • Redactia DailyBusiness
Principalul dezavantaj al instalarii scutului american antiracheta in Romania il reprezinta faptul ca tara ar putea deveni tinta unor atacuri, in opinia a 8,9% dintre participantii la un studiu IRES.
Reversul medaliei NATO: Scutul antiracheta ne face tinta pentru atacuri teroriste

Alte dezavantaje sunt deteriorarea relatiilor cu Rusia (8,4%) sau cheltuielile mari pentru Romania (7,2%), conform studiului Institutului Roman pentru Strategie si Evaluare (IRES).

Pe de alta parte, cel mai important avantaj al proiectului, mentionat de 31% dintre respondenti, este cel legat de siguranta tarii. Alte avantaje mentionate de subiecti sunt protectia din partea SUA sau NATO in caz de razboi si o mai buna colaborare cu SUA si alte tari.
[img=1444]sursa: IRES[/img]
Doua treimi dintre cei care au auzit de scutul de aparare antiracheta cred ca participarea Romaniei la acest sistem este o idee buna, iar un cumul de 74% spun ca aceasta participare va influenta securitatea nationala intr-un mod pozitiv.

Protectia militara (27,3%) si ajutorul material si financiar (9,6%) sunt principalele lucruri pe care subiectii considera ca ar trebui sa le ofere Statele Unite ale Americii in parteneriatul cu Romania.

Atunci cand sunt intrebati care sunt agresorii de care trebuie protejate statele participante la sistemul american de aparare antiracheta, respondentii indica, in primul rand, Rusia – 17,8%, acesta fiind urmata de organizatii teroriste – 7,2%, tari arabe – 6,7%, musulmani – 6,6%, Iran – 3,9%.

Cumuland tendintele inregistrate, devine evident faptul ca principalii agresori identificati de catre respondenti sunt state sau actori din zona Orientului Mijlociu, respectiv de religie islamica, precum si grupari teroriste.

Majoritatea romanilor – 52% – considera ca Romania are nevoie de protectia scutului antiracheta; in acelasi timp, 43% considera ca Romania nu avea nevoie de aceasta protectie, in timp ce restul de 5% sunt nehotarati sau nu ofera un raspuns.