COMPANII

RMGC a mai dat statul roman in judecata. Si a pierdut

12 septembrie 2013, ora 10:52   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gold.jpg
Compania miniera care intentioneaza sa exploateze aurul de la Rosia Montana a mai dat statul roman in judecata si a pierdut.áProcesul a inceput in 2007, cand Ministerul Mediului, condus atunci de Attila Korodi, a suspendat procedura de avizare a acordului de mediu dupa ce certificatul de urbanism detinut de RMGC a fost anulat definitiv de instantele judecatoresti.

In judecata au fost dati, in solidar, Ministerul Mediului, ministrul Attila Korodi si secretarul de stat Silviu Stoica. Compania solicita reluarea procesului de avizare si despagubiri de 1 milion de euro. öIdeea principala, in cazul oricarui proces in care o companie solicita despagubiri e sa demonstreze reaua-vointa sau neimplicarea statului in emiterea actelor cerute. Ne-au acuzat ca noi tergiversam avizarea. Am castigat procesul la Curtea de Apel, pe fond, invocand un caz similar de la Timisoara, in care decizia fusese aceeasi, de respingere a pretentiilor. La recurs, Curtea Suprema de Justitie a retrimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel, solicitand ca decizia sa nu se ia doar invocand jurisprudenta din domeniu. In cadrul procesului, care a durat mai bine de cinci ani,ácei de la companie au incercat sa ne pacaleasca, sa incheiem un fel de acord, o tranzactie, prin care sa se incheie procesul, dar cu posibilitatea ca ei sa-l poata relua daca se considera necesar! Nu am acceptat si procesul a continuat. Nu s-a ajuns a o solutie, pentru caácei de la companie au renuntat si si-au retras cererileö, a declarat Attila Korodi pentru VoxPublica.

öStatul si-a indeplinit obligatiile fata de ei.áPentru avizarea proiectului lor sunt necesare tot felul de alte avize si documente, de la diferite alte ministere si agentii, si fiecare institutiea a lucrat corect si cu termene corecte.áStatul roman nu se face de vina pentru greselile lor pe parte juridica, tehnica sau din nepricepereö, a mai spus Korodi.

Curtea de Arbitraj International de la Washington va respinge actiunea canadienilor de la Gabriel Resources daca proiectul Rosia Montana Gold Corporation va fi respins in Parlament, considera avocatul Gheorghe Piperea.ôFaptul ca se va fi respins proiectul in Parlament va fi si motivul pentru care arbitrajul de la Washinton din cadrul Bancii Mondiale (se numeste ICSID) va fi respins actiunea in daune a celor de la Gabriel Resourcesö, a declarat luni Piperea.á

Acesta se intreaba retoric cine va suporta pagubele care vor trebuie acum marcate. ôMa refer la atatea zeci de milioane cheltuite inutil cu reclama ("Noi nu vrem decat sa muncim"), cu PR-ul, cu specialistii platiti ca sa fie de acord cu proiectul (cel mai mult ma amuza un domn hiper-specialist chiar si in minerit care acum citeva zile declara ca apele reziduale care ar fi generate de exploatarea cu cianura nu ar fi mai toxice decit un pahar de bere), cu ziaristii plimbati prin Noua Zeelanda ca sa vada marile beneficii ale cianuriiö, a precizat Piperea.á

Printre cei care ar putea plati pagubele, avocatul roman i-a mentionat pe ôactionarii care s-au grabit sa cumpere actiuni la bursa din Toronto, consultantii si politicienii compradoresö.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
silviu covaciac a spus:
14/09/2013 11:57
ar fi ff. interesant sa aflati, daca puteti, cine a fost firma de avocatura /avocatul celor de la RMGC !!!! curios cum av. Ana Sova a pierdut, caci in majoritatea proceselor a castigat impotriva statului roman !!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 07:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter