COMPANII

RMGC a pierdut procesul cu Stefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Roman

19 august 2014, ora 10:20   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
stefanmarincea.jpg
Stefan Marincea (foto), fostul director aláInstitutului Geologic Roman, a castigat pe fond procesul pe care i l-au intentat reprezentantiiáRosia Montana Gold Corporation, dupa dezvaluirile pe care le-a facut pentru comisia parlamentara in toamna anului trecut, potrivit carora RMGC a falsificat hartile de la Rosia Montana.

In noiembrie 2013, conducereaáRMGCál-a dat in judecata pentru defaimare pe Stefan Marincea, dupa ce acesta a dezvaluit ca reprezentantii companiei au falsificat harta Vaii Corna - locul in care compania canadiana doreste sa amplaseze iazul de decantare, stergand de pe harta Institutului Geologic Roman 13 fracturi, pentru a se crea impresia ca deseurile toxice nu se pot infiltra in panza freatica. Ulterior, Marincea a prezentat, in cadrul comisiei parlamentare speciale, documente care sa-i sustina afirmatiile. Reprezentantii companiei l-au actionat in judecata, insa au pierdut pe fond procesul, care s-a judecat la Judecatoria Sectorului 1, magistratii respingand actiunea "ca neintemeiata". á

Fostul director al Institutului Geologic Roman a declarat ca reprezentantii RMGC s-au prezentat in instanta cu "multe extrase din ziare", iar de pe hartile pe care le-au prezentat lipsea o falie, in ciuda faptului ca au sustinut ca sunt intocmite chiar dupa hartile reale ale Institutului. Totodata, Stefan Marincea a spus ca l-a äfrapat" faptul ca "de partea lor, martor a venit unul din actualii mei colegi. Cum sa va spun, este inadmisibil din punct de vedere etic". Este vorba despre Stanila Iamandei, angajat in cadrul IGR, la sectia äLitoteca Nationala", potrivit ziuanews.ro. á

"Dincolo de faptul ca au reluat din presa o multime de afirmatii calomnioase, eu nu le-am cerut nimic. In locul lor nu as face apel ca nu se pot depune documente in plus, ori prima instanta s-a convins foarte repede ca pe hartile lor, cel putin una din harti pe care au declarat-o exemplar de lucru, exista zero falii, in timp ce pe harta institutiei exista cel putin o falie, iar pe alte documente ale lor exista multe altele", a precizat Stefan Marincea. áStefan Marincea a fost demis "prin fax", la mijlocul lunii octombrie, de la conducerea Institutului Geologic Roman,ádupa cum a declarat acesta. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul caáa cerut desecretizarea unor documenteálegate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri".

"Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea sa a venit la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Demiterea sa a venit, de asemenea, dupaáun raport preliminaráal Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premieruláVictor Pontaále atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

Stefan Marincea a desfiintat
áproiectul de exploatare de la Rosia Montana in cadrul comisiei speciale parlamentare, criticand multiple puncte aflate in acordul cuáRMGC.áäAu venit cu un proiect de Papua Guinee pentru tara meaö,áa sustinut el.

Prima acuzatie a fost lansata chiar la adresa fostului director al IGR: öUn predecesor de-al meu a semnat ca nu exista falii. Ei bine, sunt burdusite de falii. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situatie penala din partea lui. Parchetul s-a autosesizatö, a declarat Marincea, in cadrul audierilor din comisie.

öSunt atat de multe fisuri in acest proiect incat daca imi venea la evaluare pentru o tara africana, cred ca-l trimiteam inapoi cu zero puncteö, a spus directorul IGR.á

Marincea a devenit in scurt timp un fel de Raed Arafatápentru protestariiáUniti Salvam Rosia Montana, dupa ce a fostádat afaraáde la conducerea IGR.

A acuzatáRMGCáa modificat harti geologice ale institutului, ca cianurile s-ar putea infiltra prin fisuri in panza freatica si ca in cotloanele subterane de la Rosia se ascund cantitati importante de metale rare, in timp ce sefii lui din Guvern spuneau pe dos. áá

Pe vremea cand Marincea se afla la conducerea Institutului Geologic, institutia a constatat ca au fost ignorate ca rezerve potentiale la Rosia Montana 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic.á

In plus, Marincea afirma ca inázona Rosia Montana s-a constatat ca ar existaá19 falii care pun in pericol bazinul iazului de decantare. Miscarile seismice, oricat de mici ar fi ele, ar putea deteriora stratul impermeabil al bazinului de decantare, creand fisuri prin care apa cu cianuri sa ajunga in panzafreatica.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gheorghescu a spus:
20/08/2014 12:42
sunt curios ce o sa spuna postacii RMGC, in caz ca au tupeul sa apara la articolul asta...
 
Ion Popescu a spus:
20/08/2014 18:47
Trebuie sustinut dl. Marincea si sa faca o conferinta de presa pe aceasta tema si sa expuna pe toti cei care sint de partea RMGC si mai ales ideea ca in tara mea asa ceva nu se face !!!
 
Inna Marina a spus:
20/08/2014 19:58
Sunteti un model de corectitudine si verticalitate care ar trebui urmat de toti profesionistii din Romania. Ceea ce ma face cel mai fericit roman acum, este ca banii lor murdari au palit in fata profesionalismului si integritatii dumneavoastra!! Avem nevoie de dumneavoastra, si de oameni ca dumneavoastra pentru a ne reaseza principiile si valorile drastic schingiuite de hoardele de ticalosi lacomi si incompetenti care ne conduc
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 19:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter