COMPANII

RMGC il da in judecata pe geologul Stefan Marincea pentru defaimare. Ce despagubiri cer canadienii

12 noiembrie 2013, ora 18:25   | 12 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
marincea.jpg
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) il da in judecata pe Stefan Marincea (foto), fostul director general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), äpentru afirmatii false si defaimatoareö, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

äCa urmare a acuzatiilor nefondate ale fostului director general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), dl. Stefan Marincea, in fata comisiei parlamentare speciale precum si cu alte ocazii, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) solicita in instanta repararea prejudiciului moral adus companiei. Compania respinge ferm acuzatiile defaimatoare, care au adus atingere dreptului la reputatie si dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna. Aceste afirmatii sunt complet nefondate si calomnioaseö, se arata in comunicatul RMGC.

Oficialii companiei precizeaza ca despagubirile civile solicitate in instanta sunt äabsolut simboliceö ľ 100 lei.

ôRMGC are cel mai mare respect pentru toate institutiile statului si pentru expertii acestora. Cand se fac insa afirmatii de natura sa prejudicieze grav reputatia companiei, avem obligatia sa contracaram aceste afirmatii pe toate caile legale disponibile. Suntem o companie corecta si transparenta si speram sa fim tratati corectö, afirma reprezentantii companiei.äRMGC a folosit harta geologica achizitionata de la IGR, facand dovada in acest sens cu exemplarul original. Harta a fost intocmita de IGR in anul 1979, la scara 1:50.000. RMGC a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti. Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti, acuzatie formulata de catre fostul director general al IGRö, mai precizeaza comunicatul.

Stefan Marincea a fost demis "prin fax", la mijlocul lunii octombrie, de la conducerea Institutului Geologic Roman, dupa cum a declarat acesta. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri".

"Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea sa a venit la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupaáun raport preliminaráal Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premieruláVictor Pontaále atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

Stefan Marincea a desfiintat
áproiectul de exploatare de la Rosia Montana in cadrul comisiei speciale parlamentare, criticand multiple puncte aflate in acordul cuáRMGC.áäAu venit cu un proiect de Papua Guinee pentru tara meaö,áa sustinut el.

Prima acuzatie a fost lansata chiar la adresa fostului director al IGR: öUn predecesor de-al meu a semnat ca nu exista falii. Ei bine, sunt burdusite de falii. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situatie penala din partea lui. Parchetul s-a autosesizatö, a declarat Marincea, in cadrul audierilor din comisie.

öSunt atat de multe fisuri in acest proiect incat daca imi venea la evaluare pentru o tara africana, cred ca-l trimiteam inapoi cu zero puncteö, a spus directorul IGR.á

Marincea a devenit in scurt timp un fel de Raed Arafat pentru protestariiáUniti Salvam Rosia Montana, dupa ce a fostádat afaraáde la conducerea IGR.

A acuzatáRMGCáa modificat harti geologice ale institutului, ca cianurile s-ar putea infiltra prin fisuri in panza freatica si ca in cotloanele subterane de la Rosia se ascund cantitati importante de metale rare, in timp ce sefii lui din Guvern spuneau pe dos. áá

Pe vremea cand Marincea se afla la conducerea Institutului Geologic, institutia a constatat ca au fost ignorate ca rezerve potentiale la Rosia Montana 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic.á

In plus, Marincea afirma ca inázona Rosia Montana s-a constatat ca ar exista 19 falii care pun in pericol bazinul iazului de decantare. Miscarile seismice, oricat de mici ar fi ele, ar putea deteriora stratul impermeabil al bazinului de decantare, creand fisuri prin care apa cu cianuri sa ajunga in panzafreatica.á

Citeste si Stefan Marincea: Asa ceva nu s-a mai intamplat de pe vremea lui Stalin!
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
kla2005 a spus:
13/11/2013 09:37
Era cazul sa ia cineva atitudine!
Investitorul s-a dovedit de buna credinta, si-a achitat toate obligatiile, respecta in totalitate legea, iar un neica nimeni numit politic la conducerea unui institut...nici macar de cercetare si care s-a dovedit ca a tradat tara, fiind inlaturat la sesizarea SRI isi permite sa faca acuzatii nesustinute!
Procuratura se face ca nu vede?
De ce nu se autosesizeaza institutiile statului???
Cum protejam alti investitori de asemenea calomniatori? Sa nu uitam ca acest domn marincea a facut afirmatii in numele statului roman!
 
pop a spus:
13/11/2013 09:51
Tipic pentru praduitori . hotul striga hotii.
 
Adrian Popescu a spus:
13/11/2013 11:20
Institutiile statului sa puna mina si sa consulte cetatenii cind da drumul in tara la niste straini ordinari . Eu vreau ca aurul de la Rosia Montana sa ramina in tara . Iar cei din conducerea statului care au avizat si si-au dat acordul pentru asa ceva sa fie inchisi pe viata si confiscate averile . Nu mai vreau nemernici in conducerea statului . Cit priveste pe Marincea , ii sugerez sa aduca la procese pe toti cei care sint impotriva proiectului Rosia Montana .
 
kla2005 a spus:
13/11/2013 13:44
E nevoie de investitii in zona
E nevoie de reabilitarea mediului
E nevoie de punerea in valoare a patrimoniului
Proiectul Rosia Montana asta face!
Pentru dl Adrian Popescu: institutiile statului v-au consultat inca de la inceput. in 2006 au fost 14 consultari publice in Romania cu privire la Proiectul Rosia Montana in cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului!
S-au dat mii de raspunsuri si proiectul a fost modificat conform dorintei cetatenilor!
 
Adrian Popescu a spus:
13/11/2013 17:03
Rusine imi e cu voi astia care va vindeti la straini sau sinteti inconstienti .
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 02:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter