COMPANII

RMGC: Reducerea nivelului de cianura la Rosia Montana ar costa zeci de milioane de dolari

26 septembrie 2011, ora 15:48   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
poza.jpg
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, intr-un interviu pentru AFP.

Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor, relateaza Mediafax.

"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului "best practices" la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.

La inceputul lunii septembrie, directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy, a declarat ca nivelul concentratiei de cianura ar putea fi redus la 3 miligrame pe litru.

"In urma cererii care a venit de la minister, am discutat cu expertii nostri si am analizat posibilitatea de a varsa in lacul de acumulare o concentratie maxima de 3 miligrame pe litru. Evident, aceasta va antrena costuri substantiale. Vorbim de zeci de milioane de dolari", a spus Horea Avram.

Gabriel Resources intentioneza sa extraga 300 de tone de aur si 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Rosia Montana.

Proiectul este sustinut de presdintele Traian Basescu, noteaza AFP, dar este contestat de unele asociatii de protectie a mediului, in timp ce populatia locala este divizata.

Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mina de aur din Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura au ajuns in mai multe rauri si ulterior in Tisa, pe teritoriul Ungariei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Vasile Rogoz a spus:
26/09/2011 16:22
nu prea se poate compara situatia de la Baia Mare cu proiectul de la Rosia Montana, avand in vedere ca in Baia Mare concentratiile erau intre 10 si 100 de ori mai mari decat ar fi la Rosia, si totusi aici, la Baia Mare, nu s-a creat isterie asa de mare in jurul cianurilor ca si in alte parti. Poate aceasta isterie a cianurilor a fost cultivata, pentru ca specialistii spun toti ca mineritul cu cianuri e sigur.
 
Adina Crotis a spus:
26/09/2011 16:51
Pai si normal, nu se poate face minerit eficient fara o cantitate normala de cianura. Cianura oricum se va folosi in cantitati foarte mici, daca se si reduce nu mai are niciun, rost mai bine faci minerit cu lopata.
 
Daniela Cernea a spus:
26/09/2011 17:07
Hai sa fim seriosi!!!! Lacul respetiv de la Baia Mare era unul facut 100% de om si nu se poate compara nicicum cu cel de la Rosia Montana. Cel de la Rosia Montana dispune de multe masuri de siguranta , in plus a fost analizat si studiat de muulti oameni de stiinta, care au asigurat ca lacul nu va creea probleme nici macar la un cutremur de 8 grade.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 02:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter