COMPANII

RMGC va imprumuta 700 mil. $ pentru investitia de la Rosia Montana, de la un consortiu de banci

08 septembrie 2011, ora 13:56   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
poza.jpg
Rosia Montana Gold Corproration (RMGC) va imprumuta 700 milioane de dolari, reprezentand doua treimi din valoarea investitiei in exploatarea aurului si argintului la Rosia Monata, de la un consortiu international de banci condus de Royal Bank of Canada, relateaza Mediafax.

"Aproximativ doua treimi din valoarea investitiei, adica echivalentul a 700 milioane de dolari, vor fi imprumutati de la un consortiu international de banci condus de Royal Bank of Canada", a declarat Cecilia Szentesy, directorul tehnic al RMGC.

Ea a afirmat joi, intr-o conferinta, ca "daca lucrurile decurg conform planului, primul lingou de aur va fi turnat la Rosia Montana in 2014".

De asemenea, reprezentantii RMGC sunt dispusi la orice discutii cu oficialii statului privind beneficiile din proiectul de la Rosia Montanta."Suntem dispusi la orice discutii, dar deja participatia statului este competiviva, avand in vedere ca 56% din beneficiile acestui proiect raman in Romania. Acest procent de 56% este comparativ cu cele obtinute de tari din Europa de vest", a afirmat Szenesy.

Solicitata sa explice ce intelege "prin 56% din beneficii", Szenesy a afirmat ca acestea reprezinta tot ce va incasa statul roman din taxe, impozite, redevente, precum si sumele din vanzarea aurului si argintului.

Echivalentul a 56% din beneficiile exploatarii de la Rosia Montana este 4,2 miliarde dolari, potrivit unei prezentari a Ceciliei Szenesy. Potrivit acesteia, veniturile din vanzarea aurului si argintintului de la Rosia Montana se ridica la 7,5 miliarde dolari.

RMGC ia in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolar pe uncie. Szenesy a precizat ca aceasta cotatie reprezinta o medie a ultimilor ani, si nu pretul actual al aurului pe pietele internationale.

Presedintele Traian Basescu a mers, in urma cu o saptamana, la Rosia Montana, unde a declarat ca proiectul de exploatare a aurului a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul".

De asemenea, Basescu afirma in luna august ca acordul pentru exploatarea aurului "trebuie facut", dar "cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".

RMGC este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social.

Sorin Gaman, director in Ministerul Economiei, a afirmat ca Minvest Deva, compania controlata de Ministerul Economiei si care detine 19,31% din RMGC, are datorii totale de 40 milioane dolari catre Gabriel Resources.

"Este vorba de doua imprumuturi, in valoare totala de 40 milioane de dolari, care nu sunt purtatoare de dobanda. Daca exploatarea de la Rosia Montana nu va incepe niciodata, Minvest Deva nu va trebui sa returneze sumele datorate Gabriel Resources", a afirmat Gaman.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate vinde in avans aurul si argintul pe care le va extrage, pentru finantarea operatiunilor companiei, iar statul nu va incasa dividende atat timp cat Minvest Deva, actionar minoritar, va avea datorii fata de Gabriel Resources rezultate din majorari de capital.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Camelia a spus:
08/09/2011 15:10
Obtinerea acestui imprumut ma duce cu gandul la faptul ca RMGC este o companie demna de luat in seama, de incredere, serioasa si puternica, care este in stare sa primeasca un asemenea imprumut si care este capabila sa-l si dea inapoi - ca altfel nu l-ar fi primit,nu-i asa?
 
Cornel Vţlcu a spus:
08/09/2011 15:11
minciuni. minciuni pentru pro?ti, minciuni pentru fraieri, minciuni pentru mase. desf??urarea pe mai departe a unui plan comun de ac?iune stabilit de-demult de c?tre RMGC, reprezentantul lui ţn teritoriu, Traian B?sescu, ?i 'c??eii' acestuia de prin guvern.
 
Andrei a spus:
08/09/2011 17:00
Acest imprumut va asigura legitimitatea acestei companii in desfasurarea celui mai complex proiect industrial din Romania. Rezulta ca MinVest va avea un partener de incredere si potent financiar .
 
Alexandra a spus:
09/09/2011 16:38
RMGC daca erau chiar asa de seriosi nu cred ca aveu nevoie de un imprumut atat de mare!!!
 
mircea a spus:
09/09/2011 19:14
Acest proiect este o noua teapa pe care ROMANIA SI ROMANII o vor incasa.pai dece avem nevoie degabrielresurces???ca sa castige altii si probabil si basescu cu ai lui !ce treaba are basescu cu extractia aurului din subsolul romaniei???el nu are astfel de atributii in fisa postului!foarte dubios!!!contractul trebuie foarte bine pipait,si inca ceva!!!de ce sa nu exploateze mininvest deva fara alti intermediari,ca de este aur si noi primim imprumut fara timis si ai lui.oare totul trebuie praduit in romania???sasetermine cu jefuirea avutiei nationale!!! ajunge cu praduitorii din slujba strainilor!!!in temnite cueisa nu mai vada lumina soarelui in veci!!!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter